Selecteer een pagina

De laatste maanden komen er steeds meer berichten in het nieuws over stijgende prijzen en vaste lasten die steeds hoger worden. Iets wat een grote impact gaat hebben op heel veel mensen. Mensen die wellicht al van een minimum moeten leven. Mensen die wellicht al op het randje zaten en hierdoor over het randje gekieperd worden. Mensen die het altijd konden redden maar door een onverwachte gebeurtenis een keldering in hun inkomen zien. En dan is er nog een hele grote groep die over het hoofd wordt gezien: jongeren. Sinds vorige week is het NPO programma “Uit het rood” op tv. Een programma dat de impact van schulden bij jongeren laat zien.
Uit het rood


In het programma worden vijf jongeren gevolgd die schulden hebben en gekoppeld worden aan jonge ondernemers die hun gaan helpen om uit het rood te komen. Wat dit programma heel goed laat zien is dat er een mens zit achter de schulden, dat er vaak een oorzaak zit achter schulden en dat schulden vaak tot veel meer ellende leiden. Het laat zien dat iemand niet zomaar in de schulden komt maar dat je ook niet zomaar uit de schulden komt. Dat er vaak veel meer achter zit en hoe je je menselijkheid kwijt raakt als je moet leven van een minimum.

Deze vijf jongeren zijn maar een klein topje van de ijsberg want er zijn zoveel mensen precies als deze vijf jongeren. Mensen die struggelen om hun hoofd boven water te houden. Mensen die leven van een absoluut minimum en elke dag keuzes moeten maken waar ze hun geld aan uitgeven. Mensen die elke dag piekeren over wat er allemaal in hun leven gaande is en hoe ze de dag door moeten komen. Mensen die leven in schaamte en soms geen uitzicht meer hebben omdat ze compleet klem zitten door instanties.

Een uitgestoken hand


Het mooie wat dit programma ook laat zien, is dat hulp soms alleen een uitgestoken hand hoeft te zijn. Iemand die met een andere blik kan kijken naar de dingen die spelen. Iemand die kan helpen om een andere stap te nemen en je uit de neerwaardse spiraal kan helpen. Iemand die misschien net dat ene telefoontje kan plegen om overzicht te creëren. Het zit hem soms in hele kleine dingen om mensen te helpen die het moeilijk hebben.

We hebben door de pandemie twee jaar lang heel individueel moeten leven waardoor het soms lastig was om te zien wat er bij anderen gebeurde of waar ze tegenaan liepen. Nu er steeds meer versoepelingen zijn, is dit misschien ook wel het moment om iemand die ene hand te bieden die ze nodig hebben. Iemand die zich misschien schaamt omdat ze het moeilijk hebben en geen hulp durven te vragen. Laten we na twee jaar pandemie weer een beetje menselijkheid terug krijgen en elkaar helpen om het leven weer op de rit te krijgen.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com