Selecteer een pagina

Afgelopen weekend was het helaas weer raak met BN’ers die het nieuws vervuilden met wangedrag. Het lijkt wel of er geen einde aan komt. 2022 is nog geen eens 6 maanden out maar meerdere BN’ers zijn inmiddels van hun voetstuk gevallen door wangedrag. Wangedrag dat niet door de beugel kan. Wangedrag wat niet goed gesproken kan worden. Wangedrag wat consequenties zou moeten hebben. Wangedrag wat door niemand geaccepteerd zou mogen worden. Maar vooral wangedrag wat niemand aangedaan mag worden. En toch, toch waren er nu ook weer mensen die het gedrag van de pauperkabouter en krijsende Glenda goed wilden praten. En toch, toch waren er nu ook weer mensen die aan victim blaming deden en de schuld bij de slachtoffers wilden neerleggen. Wanneer gaan wij daar nu eens mee ophouden en stellen wij juist de dader aansprakelijk voor zijn daden?

Victim blaming

Na het uitlekken van de beveiligingsbeelden van de camera van de pauperkabouter afgelopen weekend, waren er meteen mensen die riepen dat ze niet begrepen dat zijn verloofde maar niet bij hem weg ging. Heel Nederland viel over haar heen en had een mening erover want hoe kan je bij iemand blijven die je mishandelt? Zullen wij daar nu voor eens en altijd mee ophouden om direct een oordeel te vellen over een situatie als deze? Zullen wij altijd aan de kant staan van het slachtoffer en niet het slachtoffer veroordelen maar juist de dader veroordelen? Wij kennen het verhaal niet maar wij zien wel een man die zijn vrouw verkeerd behandeld. Het staat immers op beeld en je kan er niet om heen. Niemand heeft het recht om zo met je om te gaan.

Wij weten niet wat er achter de deur van deze mensen afspeelt. Wij weten niet wat hij nog meer doet. Wij weten niet of het alleen lichamelijke mishandeling is of dat er ook emotionele mishandeling plaatsvindt. Wij weten niet waaronder de verloofde van deze pauperkabouter gebukt gaat. Wij weten niet of hij haar wellicht chanteert of bedreigt. Wij weten niet of hij haar vaker mishandelt. Wij weten niet onder wat voor druk zij staat of dat hij haar wellicht volledig heeft gebrainwashed en doet geloven dat het haar schuld is dat hij zich zo gedraagt. Wij weten het niet maar wij weten wel dat er dit weekend dingen zijn gebeurd die niet mogen gebeuren en met die wetenschap zouden wij nooit aan victim blaming mogen doen. Wij zouden geen oordeel mogen hebben over waarom zij niet bij hem is weg gegaan toen het de 1e, 2e of 10e keer gebeurde. Het enige wat mij mogen is hopen dat dit haar ogen heeft geopend en zij de kracht vindt om nu weg te gaan.

Oordelen is makkelijk

Wij Nederlanders hebben altijd onze mening klaar en vinden altijd weer heel veel. Maar in een situatie als deze mag en kan je niet oordelen. In situaties van huiselijk geweld, is het vaak zo dat het slachtoffer misschien wel de kracht vindt om op een gegeven moment weg te gaan maar dat het slachtoffer vaak dusdanig beschadigd is, dat ze ook vaak weer terug gaat. Vergeet niet dat het niet alleen het fysieke gedeelte is waarmee je te maken hebt maar dat er mentaal vaak ook misbruik plaatsvindt. En juist dat stukje is misschien wel het ergste en maakt het zo ontzettend moeilijk om uit een situatie als deze te ontsnappen.

Laten we toch eens ophouden met oordelen in situaties als deze. Laten we ons focussen op wat wij kunnen doen om mensen in een situatie als deze eruit te krijgen en te zorgen dat de daders correct gestraft worden. Deze pauperkabouter is er tot nu toe altijd mee weg gekomen en kon lekker zijn leven blijven leiden. Deze pauperkabouter heeft geen last gehad van eerdere incidenten en lachte ons feitelijk keihard uit want ondanks alle incidenten, staan zijn liedjes nog steeds hoog in de hitlijsten en haalt hij nog steeds lekker zijn inkomsten eruit. Laten we nou eens ophouden met een oordeel hebben over het slachtoffer en vooral de dader ons ongenoegen duidelijk maken want kennelijk is hij nogal hardleers.

Take care!

Xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com