Selecteer een pagina

Bron:  ANP / HH

Koningsdag 2021 was weer anders dan normaal, alhoewel er een hoop medelanders waren die daar maling aan hadden en lekker erop uittrokken om te feesten. Want ja, een feestje hoort bij Koningsdag en we zitten al zooooooolang thuis. En wat maakt het nou uit dat de IC’s al vol liggen, de zorg kraakt en we misschien wel afstevenen op een scenario waarbij er een keuze moet worden gemaakt wie er zorg gaat krijgen. Dat maakt allemaal niet uit want we moesten feesten. Gelukkig was er één ding wel zoals altijd en ook dit jaar was het weer raak: volwassen mensen die commentaar leveren op de prinsessen. Een Koningsdag zou geen Koningsdag zijn zonder wat keiharde kritiek op drie jonge meisjes.
Hou gewoon je klep!

Bron: Koninklijk huis

Vanaf mijn bank op het balkon, las ik met plaatsvervangende schaamte de commentaren van vaak anonieme accounts. Amalia was te dik en ze moest vooral gaan hardlopen. Alexia was de rebelse en had er duidelijk geen zin in. Ariane stond er maar een beetje bij en was veel te ouwelijk gekleed. Joejoe anonieme internet moraal ridders, realiseer je je wel eens dat dit drie jonge meisjes zijn die daar staan omdat het bij “hun functie” hoort en niet omdat ze zich hier vrijwillig voor hebben opgegeven.

Maar wat mij echt woest maakt, is hoe je het in je hoofd haalt om als volwassene een meisje van 17 compleet neer te halen om haar uiterlijk en dan ook nog vinden dat je dat gewoon mag doen. Nee, je mag dat niet doen. Nee, het is niet oké om een 17 jarige tot op het bot af te kraken op haar uiterlijk. Hou gewoon je klep vanachter je anonieme toetsenbordje. Bedenk jezelf eens hoe je het zou vinden als zo’n anonieme held je eigen dochter/ vrouw/ moeder/ tante zo bekritiseerd?

Respect


Ongeacht wat je van het koningshuis vindt, heb gewoon respect en realiseer je dat je te maken hebt met jonge meiden. Jonge meiden die voor het oog van de camera opgroeien en die continue onder de loep worden genomen. Jonge meiden die net als ieder ander hun eigen onzekerheden hebben. Net zoals jij en ik dat hadden toen we opgroeiden als pubers. Maar wij deden dat niet voor het oog van de natie en wij hadden niet 17 miljoen mensen die een mening hadden.

Gisteren liet maar weer eens zien wat een onbeschoft land we zijn. We hebben schijt aan de regels, we hebben schijt aan respect hebben voor jonge opgroeiende meiden, we hebben schijt aan alle mensen die nu in de ziekenhuizen vechten voor hun leven en de mensen die keihard voor ze vechten. Wat is het toch dat we een volk zijn geworden die geen respect meer hebben en gewoon regelmatig als kleine, dwarse kinderen onze middelvinger willen opsteken omdat we het weer eens ergens niet mee eens zijn?

Take care!

xoxo