Selecteer een pagina

In een wereld die vaak draait om uiterlijk vertoon, is het soms lastig om jezelf okay te blijven voelen als je lichaam anders is dan het plaatje waar wij mee worden gebombardeerd. In een wereld waarin dik zijn niet mag en er continue commentaar is op mensen met overgewicht, is het niet makkelijk om tegen jezelf te zeggen dat je het waard bent. In een wereld waarin nog heel veel vrouwen continue horen dat ze moeten afvallen en feitelijk horen dat ze niet goed zijn zoals ze zijn, is het lastig om je authentieke zelf te blijven. Al van jongs af aan, groeien wij op met een ideaalbeeld geschetst door de media. Een ideaalbeeld waar maar weinig vrouwen aan kunnen voldoen maar die wel bepalend kan zijn voor je zelfbeeld.
Je niet de moeite waard vinden

In de jaren dat ik niet wist dat ik lipoedeem had en de deuren plat liep bij artsen, dietisten en eetstoornisbehandelingen, was de rode draad dat ik mij waardeloos voelde. Ik zocht hulp voor een probleem wat ik niet snapte maar kreeg continue te horen dat het aan mijzelf lag en dat ik eigenlijk niet goed genoeg was zoals ik was. Een boodschap die uiteindelijk als een groef in een langspeelplaat in mijn hersenen werd geslagen. Het werd een herhalende gedachte die nog eens werd bevestigd omdat het mij niet lukte om af te vallen en aan een ideaalbeeld te voldoen.

Ik verloor het geloof in mijzelf, mijn lichaam en vooral in het feit dat ik de moeite waard ben zoals ik ben. Ik voelde mijzelf een loser want waarom kon ik niet aan het ideaalbeeld in mijn eigen hoofd voldoen. Zelfs toen ik de diagnose lipoedeem kreeg, kon ik die gedachten niet loslaten omdat ze zo diep geslepen zaten in mijn hoofd. Ik verloor mijzelf compleet en dan had ik ook nog eens die klote ziekte lipoedeem met als cadeau die enorme benen.

Being authentically you


Diepe groeven vul je niet zomaar even op. Iets wat je jezelf jarenlang hebt doen geloven, verdwijnt niet zomaar binnen een dag. Maar je kan jezelf wel afvragen of het je heeft geholpen om je beter in het leven te voelen. Lipoedeem heb je nu eenmaal en ja, het is enorm vervelend maar gaat het je helpen als je jezelf dan ook nog eens naar beneden gaat halen? Gaat het je helpen als je jezelf blijft bekritiseren en je je gaat spiegelen aan het beeld wat de buitenwereld vindt dat je moet hebben?

Het leven met lipoedeem is al lastig genoeg maar als we dan ook nog eens moeten gaan vechten om te mogen zijn wie wij zijn, wordt het leven alleen maar moeilijker. Wij zijn het waard om er te mogen zijn, net als ieder ander. Wij mogen in onze kracht gaan staan om te zijn wie wij zijn. Met ons lichaam dat anders is, met onze benen die groter zijn dan de gemiddelde benen, met ons putjes en littekens. Het gaat erom dat wij ons authentieke zelf mogen zijn, ook als de buitenwereld iets anders vindt. Laat niemand je ooit nog zeggen dat je niet goed bent zoals je bent want net als ieder ander ben je de moeite waard en mag je je plek in deze wereld innemen.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com