Selecteer een pagina

Afgelopen week werd een onderzoek gepubliceerd over de kosten van het hebben van overgewicht, uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht en het Partnerschap Overgewicht Nederland. Eigenlijk zou ik er geen aandacht aan moeten schenken omdat het een belachelijk onderzoek is maar toch kreeg ik het niet uit mijn hoofd. Niet alleen omdat het weer bijdraagt aan het stigma dat aan overgewicht hangt maar dat het ook voorbij gaat aan factoren zoals het hebben van lipoedeem.
Kosten overgewicht


Volgens dit onderzoek zou het hebben van (ernstig) overgewicht jaarlijks € 11500,– per persoon kosten. Dit konden zij uitsplitsen in € 2907 voor gezondheidszorg, € 4037 voor patient en familie (de verklaring voor deze categorie was kosten voor boeken over afvallen, shakes, personal trainers en sportschool) en € 4519 “andere kosten” (hieronder scharen zij vaker en langer ziek zijn, klachten van invloed op werk waardoor je minder productief bent). Ben ik nou de enige die hier echt de rillingen van krijgt en eigenlijk heel boos om wordt?

Nu denk je misschien dat dit een heel grootschallig onderzoek is geweest onder de Nederlandse bevolking. Dat zou je denken maar dit onderzoek is gedaan onder 97 mensen met overgewicht door middel van een vragenlijst. Ja dat lees je goed, 97 mensen die zijn ondervraagt waarbij je je dus ook nog kan afvragen wat de verhouding man/ vrouw is en hoeveel mensen hiervan een onderliggende reden hebben voor hun overgewicht.

Kosten van het hebben van lipoedeem


Ik denk dat menig vrouw met lipoedeem de genoemde kosten een lachertje vindt want wij weten maar al te goed wat de kosten zijn om op de been te blijven. Wij weten dat gezondheid vraagt om investeringen en dat het hebben van lipoedeem vraagt om een levenslange investering. Daarom maakt dit onderzoek mij misschien wel zo boos. Boos omdat ik weet dat ik al jaren al mijn geld uitgeef aan het onderhouden van mijn gezondheid zodat ik onderdeel kan blijven van de maatschappij. Iets wat volgens dit onderzoek kennelijk heel speciaal is want ze gaan er eigenlijk vanuit dat mensen met overgewicht niet meer werken.

Wat mij betreft kan dit onderzoek zo de vuilnisbak in omdat het niet alleen stigmatiserend is maar ook weer een wijzende vinger is naar mensen met overgewicht die de afgelopen twee jaar al genoeg over zich heen kregen tijdens de pandemie. Dit onderzoek gaat voorbij aan alles waar wij dames met lipoedeem al jaren voor strijden en zet ons gewoon weer 100 stappen terug omdat het precies de publieke opinie bevestigd dat zwaardere mensen een kostenpost voor de maatschappij zijn.

Take care!

xoxo

Ps Mocht je het onderzoek willen lezen, dan zal je het zelf moeten googlen want ik weiger dit onderzoek credits te geven maar dat zullen jullie vast wel begrijpen 😉

Bron afbeeldingen: Unsplash.com