Selecteer een pagina

Onlangs las ik een boek over emotionele gezondheid. Een van de dingen die mij raakten in dit boek was het effect van schaamte op je leven en lichaam. Naast trauma en schuld gevoel, is schaamte een grote energie belaster in je leven. Met het mooie weer, merk ik altijd weer hoe ontzettend ik mij schaam voor mijn lichaam met lipoedeem. Ik draag liever een lange sport legging bij 25 graden, dan dat ik mijn benen bloot gooi. Ik ben mij zo ontzettend bewust van mijn lichaam en vooral van de gevolgen van de liposucties, dat er dagen zijn dat ik mij liever verstop.


Mijn schaamte


Hoewel ik mij heel goed realiseer dat ik als ik geen liposucties had laten doen, ik nu waarschijnlijk in een rolstoel had gezeten door de lipoedeem die mijn benen volledig hadden overgenomen. Ik ben nog altijd blij dat ik dat heb kunnen afwenden maar ik heb nooit stil gestaan van de impact en gevolgen van 35.5 liter lipoedeem vet uit je benen verwijderen waar je jarenlang mee hebt rond gelopen.

Ik wist dat ik nooit meer de benen zou krijgen zoals ik had als tiener en dat het nooit de benen van Kendall Jenner zouden worden. Maar ik had nooit gedacht aan de lappen los hangend vel over mijn knieen en bovenbenen of de klappende vellen op mijn kuiten of de hobbels en bobbels die overbleven of de lipoedeem die zich is gaan nestelen op mijn buik en linkerbovenarm. Misschien zijn er ergere problemen in de wereld maar dit is mijn probleem die ik elke dag in de spiegel zie en waar ik mij enorm voor schaam. Een schaamte die met de zonnige en warme dagen extra naar boven komt.

Andere blik


Voor andere mensen is het soms moeilijk te begrijpen dat ik mij schaam voor mijn lichaam en ik hoor vaak genoeg dat ik “schijt aan de wereld moet hebben”. Wellicht zou ik dat ook moeten hebben maar na jaren leven met ernstige lipoedeem in mijn benen en nu benen met loshangend vel, is het niet zo makkelijk om het van mij af te zetten en er anders naar te kijken. Dit is wat lipoedeem ook met je doet en misschien bij de een erger dan bij de ander maar de mentale impact wordt op dit soort dagen altijd weer pijnlijk duidelijk.

Iedereen gaat anders om met dit soort zaken en in een ideale wereld zou het fijn zijn als je dit zo van je af zou kunnen schudden. Dat er niet een ideaalbeeld in de media is van hoe een vrouw eruit hoort te zien. Of dat je als vrouw met lipoedeem soms jaren moet strijden omdat je simpelweg niet weet wat je hebt. Het zou een hoop schaamte voor veel van ons schelen en misschien zouden we dan wel schijt aan de wereld hebben. Voor de dames die wel die attitude hebben, go for it. Voor de dames die net zoals ik zijn, I got your back en laten we ons vooral niet schamen voor wie wij zijn. Maar laten we er vooral voor elkaar zijn en begrip voor elkaars proces hebben.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com