Selecteer een pagina

Afgelopen week was een week met allemaal “speciale” dagen. Zo was het woensdag Internationale Lymfoedeem dag en was het vrijdag Internationale Vrouwen dag. Dagen waar ik achter sta en het belang van begrijp. Het is helaas voor mensen met lymfoedeem en vrouwen wereldwijd nog steeds nodig om hier aandacht voor te vragen. Ik zeg helaas want in 2024 zou het eigenlijk niet meer nodig moeten zijn dat we hier speciale dagen voor hebben. Deze blog gaat niet over deze dagen maar over een dag die vorige week ook was. Een dag waarover ik niet alleen mijn twijfels heb maar ook heel veel over te zeggen heb. Het was namelijk Internationale Obesitas dag.


Noodzakelijk


Als er een dag is waarvan ik mij afvraag of het daadwerkelijk noodzakelijk is dan is het wel Obesitas dag. Een dag waarop de media met alle liefde de cijfers publiceert van mensen met overgewicht (zonder uiteraard dit te specificeren of er wellicht een onderliggende ziekte is die een oorzaak is van overgewicht), de “specialisten” die niet weten hoe snel ze bij alle talkshows aan tafel kunnen komen te zitten en natuurlijk zijn er altijd de amateur specialisten die vinden dat ze hun mening moeten geven over mensen met overgewicht.

Er is niks positiefs aan een dag die in het teken staat van obesitas want feitelijk wordt er alleen maar kritiek en goed bedoelde adviezen uitgedeeld van mensen die het altijd beter weten. Mensen die niet verder kijken dan de B.M.I. cijfertjes en die op tilt staan van het woord overgewicht. Zoals de heren aan de tafel van Vandaag Inside. Heren die zelf te maken hebben gehad met overgewicht en aan tafel zaten te oreren dat het gewoon een kwestie van discipline was en als je dat niet had, dan was je een lui varken.

Gewoon discipline


Ik heb mij ontzettend zitten ergeren aan de commentaren die ik voorbij zag komen op Obesitas dag en het maakte mij enorm boos. De kortzichtigheid, de vooroordelen en het vooral beter weten. Niet verder kijken dan hun neus lang is en niet open staan voor mensen die wellicht overgewicht hebben door een ziekte of medicatie want dat is haast onmogelijk voor de obesitas politie. Elk pondje gaat immers door het mondje. Het voelde alsof ik de 20 jaar zonder lipoedeem diagnose herleefde in een dag. In een dag, 20 jaar aan opmerkingen en commentaren die de revue passeerden.

Laat ik voorop stellen dat het hebben van overgewicht niet gezond is en tot veel klachten kan leiden. Maar het helpt niet om altijd maar dat belerende vingertje en opmerkingen te krijgen van mensen die niet kijken naar de persoon. Vrouwen met lipoedeem lopen hier helaas nog steeds dagelijks tegenaan en het maakt het leven nog zoveel moeilijker en pijnlijker. Het hebben van lipoedeem is al dagelijks een enorme strijd maar als je dan ook nog eens elke dag het gevecht aan moet gaan met de commentaren en vooral de vooroordelen over overgewicht, dat maakt het leven nog veel naarder. Laten we gewoon stoppen met een dag als Obesitas dag maar laten we ervoor zorgen dat we verder gaan kijken dan alleen gewicht en B.M.I.. Laten we kijken naar de mens en gewoon eens luisteren naar het waarom en het verhaal achter de mens.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com