Selecteer een pagina

Dit jaar blaas ik 45 kaarsjes uit. Een leeftijd waarop het volgende vrouwelijke probleem in het vooruitzicht komt: de overgang. Eigenlijk iets waar ik nog niet over na wil denken of bij wil stil staan maar wel iets waar ik voor vrees. Het is de zoveelste hormoonverandering in een vrouwenleven die op de lipoedeem een enorme impact kan hebben. Soms zou ik tegen de lipoedeem willen zeggen “not today lipoedeem” maar dat is helaas niet mogelijk en je hebt er uiteindelijk maar mee te dealen.

Hormonen zijn een bitch


Voor een vrouw zonder lipoedeem zijn hormonen al een bitch en kunnen ze enorme impact hebben op je dagelijkse leven. Voor vrouwen met lipoedeem zijn hormonen een enorme crime en bepalen ze gewoon wat de lipoedeem in je lichaam doet. De lipoedeemcellen in mijn lichaam zijn ooit getriggerd toen ik de pil ging gebruiken en gaan groeien omdat ik niet wist dat ik uberhaupt lipoedeem had. Op sommige foto’s uit mijn jeugd zijn wellicht wel tekenen te zien maar toen was lipoedeem verre van bekend. Dus hoe had ik het ooit kunnen weten dat ik uberhaupt lipoedeem cellen in mijn lichaam had.

Het niet weten en de hormonen van de pil zorgden ervoor dat de lipoedeem ging groeien. Artsen die niet bekend waren met lipoedeem, zorgden uiteindelijk voor verkeerde behandelingen. Het werd een vicieuze cirkel waar ik niet uit leek te komen. Mijn lichaam werd een enorm mentaal en emotioneel trauma wat ik simpelweg niet kon handelen en al helemaal niet onder ogen kon en wilde zien. Laat staan dat ik informatie kon binnen krijgen over iets als hormonen. Het trauma van een veranderend lichaam en niet snappen waardoor dit werd veroorzaakt, werd groter en uiteindelijk een enorme ballast.

School of life


De laatste jaren ben ik meer gaan leren over hormonen en de impact op mijn lichaam en geest. Niet alleen op lipoedeem hebben hormonen een enorme impact maar ook op ADHD. In dit geval heb ik wel echt de loterij gewonnen als het gaat om aandoeningen die onderhevig zijn aan hormonen. Het jammere alleen is dat er heel lang maar weinig bekend was over het vrouwenlichaam en hoofd en de impact op het dagelijkse leven. Het is namelijk niet iets wat je even uit kan zetten en bij kan denken “vandaag gewoon even niet”.

Dat zorgt er dan ook voor dat ik soms best met angst denk aan de komende vrouwelijke veranderingen in mijn leven. Wat gaat het doen met de lipoedeem cellen in mijn lichaam? Wat kan ik aanpassen om het beter te managen? Waar moet ik opletten en wat kan ik herkennen? Het is vooral het niet weten. Je kan nog zoveel informatie verzamelen en ervaringsverhalen lezen maar elk lichaam is anders en je zult zelf ervaren wat jij nodig hebt gedurende deze fasen. Maar soms zou het gewoon fijn zijn als je op sommige dagen kan zeggen “not today lipoedeem en ADHD”.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com