Selecteer een pagina

Toen ik in 2021 begon aan het Saxenda traject, bleek na de controle van mijn bloed dat ik in de pre-diabetes fase zat. Bij mij gingen de alarmbellen wel rinkelen omdat er in mijn familie een geschiedenis van diabetes zit. Niet alleen de lipoedeem in mijn lichaam stond onder hoge spanning maar nu had ik nog een andere zorg voor de toekomst. Naast de onzekerheid van lipoedeem, leek ik ook af te stevenen op diabetes. Iets wat je niet wil horen op je 43ste, helemaal niet als je al je hele volwassen leven aan het worstelen bent met lipoedeem en alle gevolgen daarvan.

Nieuwe pijn ervaringen

Na jaren van niet weten dat ik lipoedeem had, zorgde de lipoedeem in mijn benen ook voor een verkeerde stand van mijn benen en eindeloze pijn in mijn voeten. Het lipoedeem gewicht zorgde ervoor dat ik niet meer goed kon lopen en dat ik regelmatig voetproblemen had. Na de liposucties bleek dat mijn benen in een x-stand stonden door het gewicht dat al die tijd aan mijn benen had gehangen. Het was een hele pijnlijke constatering om te zien dat, hoewel de liposucties veel vetcellen hadden weg gehaald, mijn benen in een hele verkeerde vorm stonden.

Pas na de liposucties en het verwijderen van heel veel liters lipoedeem vetcellen, vielen de puzzelstukjes op zijn plek voor de jarenlang dat ik problemen had met mijn voeten en benen. Regelmatig had ik hielspoor en andere voetproblemen. Voor mijn voeten had ik goede schoenen nodig. Schoenen die stevig waren maar waar mijn lipoedeem voeten wel in konden. Als je jong bent, wil je natuurlijk leuke schoenen en wil je vooral niet geconfronteerd worden met de gevolgen van iets waarvan je eigenlijk niet goed weet wat het is. Gelukkig zijn er tegenwoordig winkels als Wolkyshop.com waar je goede schoenen kunt vinden die je de steun geven die je nodig hebt. Het is soms niet leuk maar het is wel nodig om goede schoenen te hebben om je benen te ondersteunen. Het hebben van lipoedeem is al naar genoeg maar als je benen en voeten dan ook nog de consequenties moeten gaan dragen, maakt het alleen maar verdrietiger.

Diabetes kunnen afwenden

Waar ik in 2021 de schrik kreeg van pre-diabetes, zo heb ik dat de afgelopen jaren gelukkig kunnen afwenden. Ik viel gewicht af maar de lipoedeem bleef maar mijn suiker werd beter. Een zorg minder. Door het afvallen, kwam ik wel weer voor andere problemen te staan en kreeg ik zelf meer pijn in mijn benen, heupen en voeten. Je zou haast denken dat er toch een keer een positieve wending in het verhaal zou moeten komen. Maar helaas, het bleek voor mij toch niet het geval te zijn. De high van het afvallen, veranderde weer in een dip door andere ongemakken. Na al die jaren met lipoedeem ben ik gelukkig wel wat gewend en ik ga niet bij de pakken neerzetten door nieuwe pijn.

Ik zie nu wel het belang van goede schoenen, iets wat mijn jongere ik niet altijd wilde zien. Een gevalletje van mijn kop in het zand steken. Dus als er één advies is dat ik zou mogen geven: gun jezelf goede schoenen. Niet alleen voor de dames met lipoedeem maar ook voor dames met diabetes. Zorg goed voor je voeten en zorg voor goede schoenen. Check zeker de schoenen op de site van Wolky, niet alleen voor dames met lipoedeem zijn er goede schoenen maar er zijn ook diabetesschoenen voor dames op Wolky te vinden. Waar mijn jongere ik dacht laat die schoenen maar lekker zitten, kan ik nu alleen maar zeggen zorg alsjeblieft voor die goede schoenen want het kan een hoop problemen voorkomen.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com