Selecteer een pagina

The worst thing about lipedema? It’s not just the condition itself, it’s the unfair judgment we face (and the judgment we put on ourselves).” – Lipedema simplified

We leven in een maatschappij waar het al jaren draait om uiterlijke pracht en praal. De standaard voor een vrouwenlichaam wordt al jarenlang bepaald door de media en inmiddels ook social media. Lichamen die niet conform de standaard zijn worden bekritiseerd en een lichaam met overgewicht wordt veroordeeld. De anonieme toetsenbord helden hebben altijd een mening over vrouwen met lichamen die niet conform de maatschappelijke standaard zijn en de oordelen vliegen je om de oren. Oordelen die vernietigend zijn en iemand compleet neerhalen. Oordelen waar je als vrouw met lipoedeem ongevraagd mee te maken krijgt want onze lichamen zijn nou eenmaal anders.


Eigen oordeel

Als ik naar mijzelf kijk, hebben de jaren dat ik niet wist dat ik lipoedeem had een enorme impact gehad op de manier waarop ik naar mijzelf ben gaan kijken en over mijzelf en mijn lichaam ben gaan oordelen. De oordelen van toetsenbordhelden zijn er niets bij. Mijn eigen oordeel is in die jaren snoeihard geworden omdat ik de schuld bij mijzelf legde van de veranderingen in mijn lichaam. Er was namelijk niemand die mij kon vertellen wat er aan de hand was met mijn lichaam en waarom mijn benen ineens uitgroeiden tot twee enorme boomstronken. Het oordeel van de medici en zorgverleners was simpel “het moest aan mij liggen, ik at vast teveel en bewoog te weinig”.

In die jaren voelde ik mij enorm verloren en alleen. Een enorm goede voedingsbodem voor een allesvernietigende innerlijke stem die snoeihard kon oordelen. Als medici mij niet konden vertellen wat er aan de hand was met mijn lichaam en alles wat ze aandroegen niet werkte, dan moest het toch wel aan mij liggen en was het dus mijn eigen schuld dat die twee boomstammen alleen maar groter werden? Die gedachte zorgde voor een veroordelende stem die steeds sterker en harder werd. Het moest immers wel aan mij liggen. Ik was niet sterk genoeg om te veranderen, ik was noet streng genoeg als het om eten ging en ik was een enorme zwakkeling dat ik niet voldoende bewoog.

Mildere veroordeling


Inmiddels heb ik al bijna 10 jaar de diagnose lipoedeem, ik weet wat er met mijn lichaam in de kern aan de hand is. En toch moet ik mijzelf nog vaak genoeg verdedigen tegen het oordeel van de maatschappij en artsen. Inmiddels kan ik er makkelijker over praten, leg ik met alle liefde uit wat lipoedeem is en sta ik ook steeds meer mijn mannetje op het moment dat er weer eens iemand is die een oordeel heeft over de cijfertjes op de weegschaal. Maar hoe sterk ik soms in mijn schoenen lijk te staan, op de achtergrond is er nog altijd die veroordelende stem die mij weet te vertellen dat ik nog steeds niet genoeg doe.

De veroordelende stem is weliswaar wat meer naar de achtergrond verdwenen de afgelopen jaren en zachter geworden. Maar hij is niet weg en nog steeds snoeihard op de momenten dat hij naar boven komt. Je zou denken dat ik na de diagnose, de lipoedeem liposucties en alle lichamelijke ellende die daarna volgde, wel iets milder voor mijzelf zou zijn geworden. Maar juist die jaren dat ik niet wist dat ik lipoedeem had, heb een verwoestende impact gehad en hebben gezorgd voor de enorm sterke wortels van mijn eigen verwoestende oordeel. Dus ja, we leven in een maatschappij waarin wij altijd moeten vechten voor wie wij zijn met onze aandoening lipoedeem maar soms zit de grootste vijand in onszelf doordat we constant oordelen over onszelf.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com