Selecteer een pagina

We gaan week 6 van de intelligente lock down in en voor ons allemaal is het leven stil komen te staan. Alles staat even on hold, levens worden overhoop gegooid en we worden gevraagd om ons aan te passen aan de situatie. Iets wat je als chronisch zieke eigenlijk altijd al doet maar dan vanuit een ander perspectief. Ik hield en houdt eigenlijk altijd rekening met de beperkingen die ik ervaar. Ik was al gewend om mijn leven aan te passen aan hetgeen ik kon. Aan het begin van de lockdown las ik dan ook een stuk waarin stond dat deze periode niet gaat om degene die het sterkste is of het slimste is maar juist om degene die zich het beste kan aanpassen en laat daar nou voor een keer een van onze krachten liggen als chronisch zieke.

Aanpassing to the max

Eerlijk is eerlijk, ik heb voor mijn beleving heel lang genegeerd dat de lipoedeem mijn leven in beslag nam en dat ik daarop aanpassingen moest maken. Ik heb eigenlijk altijd geprobeerd om zo lang mogelijk mijn “normale” leven te leven met mijn enorme benen en alle behorende extra’s die je met lipoedeem krijgt toegeworpen. In een wereld waarin ik al anders was, wilde ik niet ook nog mij anders moeten gedragen omdat ik oprecht last had van de dingen die lipoedeem mij gaf. Ik wilde het liefst normaal zijn zoals de definitie die ik daarvan in mijn hoofd had. Nu was mijn definitie misschien een erg ambitieuze ambitie maar dat ter zijde.

Mijn normaal ging vaak over mijn grenzen en ongemerkt paste ik mij op een hele natuurlijke manier aan aan de omstandigheden waarin ik mij bevond. Ik dacht altijd in oplossingen om zo het leven nog enigzins dragelijk te houden toen lopen steeds slechter ging. Hoewel ik het toen echt zag als een beperking, zie ik nu hoe creatief en krachtig ik was om er maar voor te zorgen dat ik door kon leven ondanks dat de lipoedeem steeds een beetje won. En die kracht en creativiteit komt als een natuurlijke gave op het moment dat je wordt geconfronteerd met een chronische ziekte want elke dag is vaak een uitdaging waarin je met passen en meten vaak tot oplossingen komt. Aanpassen aan de omstandigheden wordt een tweede natuur en is nu een van de belangrijkste krachten die wij hebben.

Dont give up

De tijd waarin wij zitten is moeilijk, lastig en soms vervelend. Behandelingen zijn tijdelijk stop gezet, medische afspraken gaan niet door of worden telefonisch afgehandeld, onze dag ritmes zijn overhoop gegooid en de impact op onze chronische ziekten is enorm. Niets is meer zoals het was. Er wordt nu enorm veel van ons gevraagd en zelfredzaamheid is de sleutel om hierdoor heen te komen. Wij kunnen dit en wij weten hoe het is om ons aan te passen. Feitelijk is dit peanuts vergeleken met waar wij elke dag mee te maken hebben. Aanpassen is de rode draad in ons leven en creatief omgaan met situaties is onze tweede natuur.

Dus dont give up en onthou dat in situaties als deze het niet de sterkste of slimste zijn die overleven maar juist degene die zich het beste kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Dus gebruik je ervaring en wijsheid om je als een kameleon hierdoor heen te manoeuvreren. Geef niet op, blijf sterk en blijf geloven in jezelf. Waar wij voor de maatschappij misschien de zwakkeren zijn, zijn wij juist nu de sterksten die weten hoe ze om moeten gaan met verandering.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com