Selecteer een pagina

Lipoedeem heb je maar ben je niet. Lipoedeem is niet je identiteit maar het is wel een dagelijks onderdeel van je leven. Een dusdanig onderdeel dat het je leven kan bepalen en dat het een enorme impact kan hebben op je mentale gezondheid. Het zit soms in grote dingen, soms in kleine dingen en soms in dingen die je kan aanpassen door een kleine verandering te maken. Hoewel lipoedeem voor veel van ons op dagelijkse basis een grote impact heeft, zo heeft een ieder van ons vaak een eigen manier gevonden om ermee om te gaan.
Dagelijkse kleding


Voor mij is, al jarenlang dat ik worstel met lipoedeem, een van de grootste frustraties: kleding en schoenen. Voor mijn liposucties waren het broeken en laarzen. Het was haast onmogelijk om goed passende broeken en laarzen te vinden, simpelweg omdat niks paste. Mijn benen waren te groot om broeken te vinden die over mijn benen heen te krijgen en er niet uit te zien als een vacuum getrokken worst. Niet alleen mijn bovenbenen waren een probleem maar ook mijn onderbenen waren een probleem door de vet kwabben onder mijn knieen en overbloezende enkels. Ik heb heel wat keren huilend in een pashokje gestaan in die tijd.

Inmiddels zijn we een aantal jaren en veranderingen verder en heb ik meer opties. Zo kan ik inmiddels laarzen aan als ik shop bij de wide fit laarzen en kies is regelmatig voor enkellaarsjes en boots met een brede fit waardoor ik veel meer keuze heb. Steeds meer merken zien eindelijk dat het nodig is en de keuze wordt daarom steeds groter. Het is soms even zoeken maar met wat aanpassingen, heb ik veel meer keuze. Maar het blijft wel altijd een pijnpunt en angst door de slechte herinneringen uit het verleden. Schoenen en kleding zijn dingen die je dagelijks nodig hebt en zo word je toch weer elke dag met je lipoedeem geconfronteerd.

Dingen veranderen


Lichamelijk is er afgelopen jaren een hoop voor mij veranderd. De liposucties haalden 35.5 liter lipoedeem vetcellen uit mijn benen, het zorgde voor een hoop loshangend vel, ik verloor kilo’s door te starten met Saxenda en ik zag dat mijn lichaam veranderde zowel in positief als negatief aspect. Op bepaalde plekken verloor ik de kilo’s maar op andere plekken zag ik de lipoedeem zich ontwikkelen. Zo zie je maar dat lipoedeem zo onvoorspelbaar blijft en voor nieuwe problemen kan zorgen helaas.

Na jaren problemen met broeken en schoenen, is het nieuwe probleem truien en jassen. De lipoedeem is namelijk in het gebied rondom mijn buik gaan zitten. Een leuke lange winterjas zit er op dit moment niet in omdat mijn bovenlichaam nu breder is dan mijn onderlichaam. Als je dacht dat ik eindelijk van de kleding frustraties af was, dan heb je het mis. Het enige verschil is dat ik er nu anders mee om kan gaan en meer alternatieven heb dan 10 jaar geleden. Dat maakt het wel iets makkelijker maar het blijft frustrerend dat je niet altijd dat kan dragen wat je leuk vindt omdat je een ander lichaam hebt. Hoewel de dagelijkse impact van mijn lipoedeem lichaam er elke dag weer is op verschillende aspecten van mijn leven, heb ik inmiddels wel geleerd om er anders mee om te gaan en altijd te denken in de mogelijkheden die ik wel heb.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com