Selecteer een pagina

8a56423b489b250ceb92d440a1521847

Het echte aftellen voor de feestdagen is nu echt begonnen. Nog maar een paar dagen en dan is het kerst. Misschien heb je alles op de rit en ben je er helemaal klaar voor. Misschien ben je nog niet klaar en loop je nu als een gestreste kip zonder kop rond. En misschien zie je wel als een berg op tegen het komende weekend omdat er allemaal familie gelegenheden zijn waar je naar toe moet en heb je daar totaal geen zin in. Maar hoe zorg je nou in de orkaan van feestjes en verplichtingen dat er toch een momentje van rust is?

Holiday survival tips

1fd7d58979ee227cf9bed794af6600c7

Nu zullen er genoeg mensen zijn die nu al op van de zenuwen zijn als ik roep dat je gewoon een moment van rust kunt inbouwen, ook in de eindeloos drukke dagen. Maar het is echt zo. Al is het maar 1 minuut op de toilet waarbij je even heel diep inademt. Het hoeft namelijk niet heel moeilijk te zijn om een moment tot rust te komen en vaak is het eenvoudiger dan je denkt. Wellicht denk je dat die momenten alleen komen als je in een ingewikkelde yoga pose hangt of dat je er 20 minuten voor moet mediteren maar dat is dus juist niet zo. Hoe zorg je er nou voor dat je gedurende deze weken heel rustig die drukke momenten doorkomt?

Een moment van verstilling

4965a8ceab2d1bf81b1a3fd0ef610381

Een moment van verstilling is niets meer of minder dan een moment even stil zijn en op je ademhaling letten. Nu denk je vast (ik hoor het je roepen): “jaaa Marij, daar heb ik dus echt geen tijd voor”. Waarom niet? Waarom sta je niet even stil en let je op je ademhaling als je onder de douche staat of als je op de wc zit. Iedereen moet douchen en naar de toilet. Of tijdens het koken kan je ook even 1 moment nemen om even stil te staan en op je adem letten. We hebben allemaal wel een moment dat je heel even stil kan staan. Voor de een zal dit onder de douche zijn of op de toilet. Voor de ander zal dit in bed zijn. Kies jouw moment en waar jij je het beste bij voelt.

Voed je lichaam

4c65035076c1c8bbd413810e196360d8

De komende weken staan natuurlijk in het teken van de borrels en de lekkere hapjes. I get it maar probeer er wel heel bewust mee om te gaan. Probeer toch je lichaam te voeden met gezonde voeding. Voeding waar jij baat bij hebt en waar jij je lichamelijk goed bij voelt. Ga niet in de overdreven gezondheidsmodus maar probeer er gewoon op te letten dat je naast al het lekkere eten, ook gezonde voedingsmiddelen binnen krijgt waar je energie van krijgt.

Dankbaarheid

e7e08ddb1bbc017bdb3a8d1455740556

Ik las dat afgelopen weekend de kerst shop records weer waren verbroken. We geven heel wat geld uit aan cadeaus en vergeten soms misschien een beetje waar kerst om draait. What happened to gezellig samen zijn met de mensen van wie je houdt en om wie je geeft? Het lijkt tegenwoordig wel alsof het een groot cadeau festijn is waarbij alles groter, mooier en duurder moet zijn. Moet dat het ook echt zijn? Hoe dankbaar ben je over een jaar nog met die nieuwe drone waar dan waarschijnlijk alweer 10 nieuwe van uit zijn gekomen? Wees dankbaar voor wat je hebt en wie er in je leven zijn. Het klinkt soms als iets heel erg vanzelfsprekends maar dat is het niet. Wees dankbaar voor je gezondheid, wees dankbaar voor een dak boven je hoofd en een gevulde koelkast. Wees dankbaar voor het samen kunnen zijn met mensen van wie je houdt. Wees “gewoon” dankbaar.

Meditatie

8f62e5a5cc717ec6ddb2345e4b2b6aa3

Ja, hij staat er toch in want verstilling en dankbaarheid beginnen van binnen. Door te mediteren, vind je een nieuwe rust en balans van binnen. En je hoeft echt niet 20 minuten te mediteren maar doe het als je 5 minuten onder de douche staat. Even naar binnen gaan en die rust en kalmte terugvinden.

Mantra

5ee68333059d50bf2cab15c47c595cfb

Misschien weet je nu al dat je gillend gek gaat worden de komende dagen en ben je naarstig op zoek naar iets wat je gaat helpen. Een van mijn favoriete dingen om te doen op drukke momenten is een mantra van Gabrielle Bernstein te herhalen en de oefening met mijn handen erbij te doen. Een mantra helpt je namelijk om te focussen op wat anders en je terug te brengen naar je kern. De mantra die Gabrielle Bernstein gebruikt is “Peace begins with me” en bij ieder woord tik je met een vinger je duim aan. Dus bij Peace tik je met je wijsvinger je duim aan, bij begins met je middelvinger je duim aantikken, bij with met je ringvinger je duim aantikken en uiteindelijk bij me met je pink je duim aantikken. Als je dat een paar keer achter mekaar herhaalt, zul je zien dat je focus zich verlegd en je nieuwe energie krijgt.

Different levels of stress

17d6dcf2dbe1d58831b24cd56131dc1c

Natuurlijk is het heel leuk en makkelijk om een paar algemene tips te geven maar voor iedereen werkt stress anders en iedereen zal een andere behoefte hebben om hier mee om te gaan. Gelukkig maar want anders zou het leven ook maar zo saai worden. Maar wellicht kun je de tips gebruiken en ze precies zo op maat maken dat ze voor jou geschikt zijn. Of ga je bijvoorbeeld liever een rondje hardlopen of een paar minuten in een kleurboek voor volwassenen kleuren. Doe waar jij je goed bij voelt!

Hoe gaan jullie om met deze laatste dagen voor de feestdagen? Wat is jullie ultieme ontstress tip?

Take care!

xoxo

 

Follow my blog with Bloglovin