Selecteer een pagina

Normaal gesproken deel ik op donderdag altijd de series en films die ik op streaming diensten wil kijken of een lijstje met boeken die ik nog wil lezen. Maar vandaag doen we wat anders want wellicht denk je inmiddels dat ik alleen maar tv kijk en boeken lees in mijn vrije tijd. Maar nee, afgelopen week bezocht ik de expositie van Piet Paris bij Museum Jan in Amstelveen. Nu zijn wij eerder in dit museum geweest voor een expositie van Ans Markus en was ik erg benieuwd naar de werken van Piet Paris en deze expositie. Een illustrator die ik heb leren kennen via zijn mode illustraties in het Parool en samenwerkingen met grote Nederlandse mode ontwerpers. Benieuwd wat ik er van vond? Lees dan snel verder.

Expositie Piet Paris in Museum Jan

In de tentoonstelling Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode in Museum JAN wordt werk van mode-illustrator Piet Paris getoond. Piet Paris, pseudoniem van Pieter ’t Hoen (1962), reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van toonaangevende modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal. Glas, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zien achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie.

Piet Paris

Pieter ’t Hoen (1962, Den Haag), alias Piet Paris, studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 1998 was hij een van de medeoprichters van de masteropleiding Fashion Institute Arnhem aan de ArteZ. Daarnaast geeft hij nog altijd tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Bekend werd  hij met zijn illustraties met karakteristieke lijnen, felle kleuren en vrouwelijke figuren met slanke silhouetten. Zijn tekeningen worden al 25 jaar  gepubliceerd in verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften als Vogue en Elle. Van het tekenen van catwalklooks tot het ontwerpen van een catwalk decor voor Viktor & Rolf, Piet Paris is niet uit de   internationale modewereld weg te denken.

Etaleren

Piet Paris is gefascineerd door ‘esthetiek’ en ‘etaleren’. Net als in zijn tekeningen, zijn de compositie en kleurcombinaties bij het presenteren van mode en design van groot belang. Zo ontwierp hij onder meer illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue en was driemaal curator van de Arnhemse Mode Biënnale (2005, 2007 en 2009). Met deze unieke kijk op etaleren, cureren en illustreren stelt hij in Museum JAN een bijzondere tentoonstelling samen. Wat hebben glas, tekeningen en mode met elkaar gemeen? Paris ontleedt de designs en brengt ze terug naar verschillende kernwaarden waaronder lijn, vorm, textuur maar ook ‘de ziel’.

Naast nieuwe en bestaande tekeningen van Piet Paris zijn in deze tentoonstelling mode-items te zien van ontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers en Spijkers, BENCHELLAL, Ronald van der Kemp, Loïs Brandsen, Schepers Bosman, David Laport, Stijn Koks, Jef Montes, Dirk Vaessen, MARTAN, Bastiaan Thijssen, G+N en DIED. Ook zijn diverse (glas)kunstwerken uit de collectie van Museum JAN te zien, waaronder werken van Jan Verschoor, Aleš Vašícek, Stanislav Libensky, Willem Heesen en Ritsue Mishima, die Paris inspireerde tot het maken van nieuwe tekeningen. Modejournaliste, presentatrice en auteur Fiona Hering, die Piet Paris goed kent, verzorgt de tentoonstellingsteksten.

Bron: Museum Jan

Mijn mening

Bij binnenkomst werden wij al meteen verrast met een jurk van Viktor & Rolf en de illustratie die Piet Paris daarbij heeft gemaakt. Ik vond dit echt het knalstuk van de show, door alle kleuren maar tegelijkertijd de stilistische tekening van Piet Paris. Vooral de uitleg over zijn inspiratie vond ik erg inspirerend en de manier waarop hij zijn illustraties opbouwt. In combinatie met de jurken van verschillende mode ontwerpers, zorgde dit voor een mooie en interessante mix. Maar .. ja er is ook een maar .. ik vond de sculpturen die bij deze expositie werden tentoongesteld, vond ik niet helemaal erbij passen. Tevens vond ik de expositie erg klein, mede omdat er zoveel illustraties van hem zijn verschenen in het Parool. De stukken die er stonden en de uitleg vond ik fantastisch maar het had van mij een stuk groter mogen zijn en de glaswerken vond ik geen toegevoegde waarde.

Mocht je deze expositie nog willen bezoeken bij Museum Jan in Amstelveen, hij loopt nog tot zondag 18 juni a.s. en met de Pinksterdagen zijn zij ook open.

Take care!

xoxo