Selecteer een pagina

De afgelopen maanden las ik in een rap tempo heel wat boeken. Enigszins tot mijn eigen verbazing omdat ik hele lange tijd niet gelezen had. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat het overgrote deel van die boeken, vooral fijne weglezers waren met luchtige thema’s en dus heel makkelijk waren om te lezen. Het hielp mij in ieder geval wel weer om te gaan lezen. Heel af en toe las ik een wat serieuzer boek deze zomer en merkte zelf al dat het wat meer moeite kostte om hierdoorheen te komen. Een van die boeken was “Ziek gelukkig” van de jonge Ruud ten Wolde die tijdens het schrijven van zijn boek kwam te overlijden. Een boek met een heftig onderwerp. Maar ik las hem uit en vandaag is het tijd voor een review van “Ziek gelukkig”.

Ziek gelukkig – Ruud ten Wolde

Inspirerend en bij vlagen hilarisch boek over geluk vinden, ongeacht je omstandigheden

Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?

In Ziek gelukkig deelt Ruud zijn ervaringen over ziek en gezond zijn, soms pijnlijk en ontroerend, maar bovenal positief en vol levenslust, op zijn eigen onnavolgbare wijze. Hij vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden, wat je omstandigheden ook zijn.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Eerlijk is eerlijk, ik had tot aan zijn overlijden nog nooit van Ruud ten Wolde gehoord. Tot ik ik ineens allemaal berichten over hem op Twitter voorbij zag komen en leerde over zijn leven. Na de berichten te hebben gelezen, was ik erg benieuwd naar zijn boek want hoe ga je om met zoveel tegenslag in je leven en de kennis dat je ongeneselijk ziek bent. Het is bijzonder om te lezen hoe Ruud zijn leven heeft geleefd met de verschrikkelijke diagnoses die hij keer op keer heeft gekregen. Ondanks de levensbedreigende ziekte, bleef hij toch positief in het leven staan. Het boek is deels zijn levensverhaal en deels tips and tricks hoe hij het leven positief bleek bekijken. Sommige zelfhulp stukken hoeven voor mij niet zo maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die hier hoop uitputten en met zijn tips wellicht geholpen zijn.

Zijn schrijfstijl is positief en met een vrolijke ondertoon ondanks het zware onderwerp. Ruud neemt je mee in zijn diagnoses, de manier waarop hij keer op keer weer omhoog komt nadat hij neer is geslagen en hoe hij op zijn manier geniet van het leven. Het is een behoorlijk heftig boek maar wel met een silver lining. Belangrijkste boodschap dat je altijd blijft zoeken naar de positieve punten in het leven. Ik kan mij wel voorstellen dat het lastig te lezen is voor mensen die zelf ziek zijn maar mocht je het aankunnen, dan is het zeker het lezen waard.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Pexels.com