Selecteer een pagina

Na een enorm regenachtig weekend en behoorlijk grijze week, begin ik nu toch echt wel te verlangen naar de zomer. Tot nu toe heb ik pas 1x op mijn balkon gezeten en tijdens het weekje weg naar België, een paar dagen in de tuin. Maar dat is het tot nu toe dit jaar. Ik wil lekker buiten kunnen zitten met een boek. Op het balkon in de zon en lekker lezen. De zomermaanden vragen er om om in een lager tempo te leven, te relaxen en in mijn geval, heel veel te lezen. Niks zwaars maar gewoon het genre wat ik het liefst lees. Het valt mij wel op dat er maar weinig boeken zijn met hoofdpersonen van rond de 40 jaar. Het is vaak allemaal jonger en ik merk dat ik soms de raakvlakken mis. Nu viel mijn oog onlangs op het boek “Mimosastraat 5” van Greetje van den Berg. Het boek stond in de lijst van nieuwe boeken bij de bibliotheek. Mijn favoriete lijstje om te checken. Ik las in de samenvatting “vrouw die tegen de 40 jaar aan loopt” en ik wist dat ik die wilde lezen. Vandaag dan ook de review van “Mimosastraat 5” van Greetje van den Berg. Benieuwd wat ik er van vond? Lees dan snel verder.

Mimosastraat 5 – Greetje van den Berg

Buren heb je niet voor het kiezen… Een meeslepend verhaal dat stereotypes bevraagt en de kracht van menselijke connecties laat zien

‘Mimosastraat 5’ van Greetje van den Berg is een eigentijdse streekroman en vertelt het verhaal van Jolein, die net veertig is geworden als ze besluit een huis met tuin te kopen aan de Mimosastraat. Ze verwacht in een gezellige buurt te komen wonen. Maar dat valt tegen. De meeste buren zijn niet bepaald toeschietelijk, terwijl een buurvrouw verderop te pas en te onpas komt binnenvallen. Jolein twijfelt of haar verhuizing wel zo’n goed idee is geweest, totdat ze begint te ontdekken wat er zich áchter al die voordeuren afspeelt. Ze raakt meer en meer betrokken bij de levens van haar buren, en dat leert haar niet alleen veel over anderen, maar ook over zichzelf.

Bron tekst + afbeelding: Bol.com

Mijn mening

De samenvatting van dit boek, doet voor mijn gevoel niet veel goeds voor dit boek. Het boek is namelijk veel meer dan een gesloten buurt waar buren niks met elkaar te maken willen hebben. Jolein verhuist namelijk naar de buurt waar haar oma vroeger woonde en waar zij veel tijd heeft doorgebracht. Een buurt die inmiddels veranderd is en die voor Jolein goede herinneringen heeft maar waar in de huidige tijd ook voor haar een hoop veranderd is. Ik heb het boek met heel veel plezier gelezen en er zitten veel diepere lagen in dit boek dan de samenvatting eigenlijk weer geeft.

Het boek is een goede weergave van hoe wij tegenwoordig leven. Hoeveel contact hebben wij eigenlijk nog met onze buren? Weten we eigenlijk wel wie onze buren zijn? Hoe is hun leefsituatie en wat hebben zij meegemaakt? Er gebeurt zoveel achter gesloten deuren waar wij geen weet van hebben en waar wij misschien wel heel makkelijk onze conclusies over trekken. Dit boek laat precies dit zien. De oudere meneer die zijn oude buurvrouw mist en een heel groot geheim mee draagt over zijn dochter. De oudere mevrouw die zich compleet is verloren in het bezig zijn nadat zij weduwe is geworden en eigenlijk gewoon ontzettend eenzaam is. Het Syrische gezin die moeite heeft met zich te settelen en open te stellen voor de nieuwe buren. Achter iedere deur is er wel een verhaal en pas met pure interesse in de mensen, zal je daar achter komen. Iets wat voor mijn gevoel veel te weinig nog gebeurt in de huidige maatschappij. Waar ik ging voor het feit dat het hoofdpersonage in dit boek een 40 jarige vrouw was, kwam ik al lezend erachter dat dit boek een veel grotere boodschap heeft en dat is toch eens vaker om kijken naar de mensen die om je heen wonen.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com