Selecteer een pagina

December is de maand van de feestdagen. De boek woensdagen op Plus een Beetje zullen deze maand dan ook in het teken staan van boeken met het onderwerp kerst. Voor Sinterklaas boeken ben ik een beetje te oud inmiddels en ik heb helaas geen volwassen boeken gevonden die gaan over Sinterklaas. Wel heb ik gelukkig een hele hoop boeken gevonden die over kerst gaan of waarin kerst het onderwerp is. Vandaag beginnen we met een kerstboek van een van mijn favoriete Nederlandse schrijfsters: Lisette Jonkman. Ik hou van haar stijl van schrijven en de verhalen die altijd wel humoristisch zijn. Vorig jaar had ik al gezien dat ze een boek met een kerst verhaal had geschreven “Langste kerst ooit” maar daar kwam ik toen te laat achter. Dus hij stond voor dit jaar op mijn december lijstje en inmiddels heb ik hem gelezen. Vandaag de eerste kerst review van 2023: “Langste kerst ooit” van Lisette Jonkman.

Langste kerst ooit – Lisette Jonkman

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Als je de film “Groundhog day” kent en leuk vindt, dan zit je met dit boek goed. Feitelijk is het Groundhog day maar dan met de eerste kerstdag van Noëlle. Elke dag wordt ze wakker en is het weer eerste kerstdag. Maar feitelijk is het elke dag een nieuwe kans om dingen anders en beter te doen. Het zijn vooral de wijze lessen die Noëlle leert van elke dag weer de dag te herbeleven. Waar het eerst allemaal gaat om alles zo goed mogelijk te doen, tot het perfecte af, en de hoop dat er wellicht nog een kans is met haar ex, zo eindigt zij met een hele andere blik op haar leven en zichzelf. Ik had soms een beetje moeite met de herhaling in het boek en op een gegeven moment dacht ik “ja, nu weet ik het wel en als ze nou gewoon even ziet wat er recht onder haar ogen gaande is” maar ja, dat is misschien wel mijn tekortkoming: ongeduld. Het is weer ouderwets humoristisch geschreven zoals ik van Lisette Jonkman en het is een kerstverhaal met een positief en fijn uiteinde. Het is niet je typische kerstverhaal maar dat maakt het wellicht ook wel leuker om te lezen. Ondanks dat ik een beetje worstelde met de herhaling, vond ik het wel een leuk boek om te lezen vooral doordat het niet je typische kerstverhaal is.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeelding: Unsplash.com