Selecteer een pagina

Regelmatig maak ik lijstjes van boeken die ik graag wil lezen. Hiervoor check ik de nieuwe boeken bij de bibliotheek, nieuwe boeken die gaan verschijnen en boeken die voorgesteld worden op apps zoals Nextory en Kobo. Soms zijn het boeken die helemaal in het genre passen wat ik graag lees en soms zijn het boeken die eigenlijk helemaal niet passen bij wat ik graag lees maar wel heel interessant klinken. Ik probeer mijzelf altijd uit te dagen met de boeken die ik lees maar val toch vaak in hetzelfde genre. Recentelijk heb ik pas de serie van de Zeven Zussen ontdekt. Heel lang dacht ik dat het niks voor mij was, tot ik vorig jaar het eerste deel las en mijzelf wel voor de kop kon slaan dat ik dacht dat het niks voor mij was. En toch, ondanks dat ik mijzelf regelmatig verras met het lezen van boeken waarvan ik niet had gedacht dat het wat voor mij zou zijn, blijf ik terugvallen op het genre wat ik graag lees. Zo ook het boek van vandaag “Hoe verzin je het?” van Renée Olsthoorn. Een typisch boek dat in het genre van het televisieprogramma “Ik vertrek” valt en waarvan ik eigenlijk er al heel veel heb gelezen. Toch vraag ik mij iedere keer weer af of ik verrast ga worden en dat het dit keer een ander boek is. Benieuwd of “Hoe verzin je het?” van Renée Olsthoorn een verrassing is? Lees dan snel verder.

Hoe verzin je het? – Renée Olsthoorn

Daantje van Duinen is de Amsterdamse Zuidas zat. Als junior associate bij een groot advocatenkantoor voelt ze zich uitgebuit door haar werkgever, en in de liefde wil het al helemaal niet vlotten. Ze besluit het roer om te gooien en haalt haar moeder Iris, die sinds een halfjaar weduwe is, over om samen een wijn- en kaaswinkel in Frankrijk te beginnen. Geen gewone wijn- en kaaswinkel, maar een in Nederlandse wijn en kaas gespecialiseerde winkel. Gekkenwerk, vindt iedereen, alsof Frankrijk zelf niet over meer dan voldoende kaassoorten beschikt. En Nederlandse wijnen die moeten concurreren met de Franse? Ondenkbaar! Maar Daantje is vastbesloten en ze vertrekken. Eenmaal in Frankrijk is er veel werk aan de winkel – letterlijk, want het pand dat Daantje in hartje Troyes heeft gekocht, moet van top tot teen gerenoveerd worden. Daarvoor nemen ze het lokale klusbedrijf Alain Brique et fils in de arm. Terwijl vader Alain en zoon Olivier het pand opknappen, bloeit er iets op tussen hen en de Nederlandse vrouwen. Een pand restaureren blijkt echter veel makkelijker dan een gebroken hart of een bittere kijk op de liefde herstellen.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

De reden dat dit boek mij aansprak was vooral het niet alledaagse besluit om een Nederlandse kaas en wijnwinkel te beginnen in Frankrijk. Dat is echt typisch zo’n “Ik vertrek” actie waarbij je eigenlijk meteen al vraagtekens hebt. Wie begint nou een kaas en wijnwinkel in het land dat beroemd is om zijn kazen en wijnen. Hoewel ik wist dat het weer de typische romcom was waar ik voor koos, was het niet alledaagse besluit de reden dat ik dit boek wilde lezen. Ik heb wel eens eerder boeken van Renée Olsthoorn gelezen en die vond ik prettig weglezen. Het is geen hoogstaande literatuur, je hoeft niet heel geconcentreerd te lezen zoals je wellicht met een psychologische thriller wel hebt maar het zijn gewoon lekkere weglees boeken die je even tussendoor kunt lezen.

“Hoe verzin je het?” is precies zo geschreven als alle andere romcom/ Ik vertrek achtige boeken. Men is het leven zat, uiteraard een portie liefdesdrama en het besluit om naar het buitenland te vertrekken om daar een nieuw leven op te bouwen. Het is het 12 in het dozijn verhaal dat we allemaal inmiddels wel kennen. In “Hoe verzin je het?” is alleen het besluit om een Nederlandse kaas en wijnwinkel te beginnen. Het is een prettig en vooral makkelijk wegleesboek waarvan je eigenlijk al weet hoe het gaat verlopen en eindigen. Het enige wat dit keer wel anders was, was dat de moeder van Daantje mee gaat om het avontuur in Frankrijk aan te gaan en daar ook een nieuwe liefde vindt. Overigens wel liefdes met de nodige rode vlaggen. Zoals ik al eerder zei, dit soort boeken zijn simpele weglezers waar je niet echt bij na hoeft te denken. Maar dit boek had wel een minpunt en dat was dat ik soms het gevoel had dat de hoofdstukken niet af waren. Ik had soms het gevoel dat we van de hak op de tak gingen en soms stukken misten uit de verhaallijn. Niet dusdanig dat ik het verhaal niet meer kon volgen maar ik miste wel stukken waardoor het verhaal soms niet vloeiend liep. Dat was mijn enige minpunt maar verder een prima boek om mee op vakantie te nemen of gewoon even tussendoor te lezen.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com