Selecteer een pagina

Waar ik vroeger altijd door de bibliotheek kon ronddolen op zoek naar boeken, is het de laatste jaren vooral via de website boeken uitzoeken en deze reserveringen. Mijn concentratie is niet meer van dien aard, dat ik tussen de boeken kan snuffelen. Wellicht heeft het ook te maken dat ik gewoon weinig geduld heb. Ik reserveer dus vaak de boeken die ik graag wil lezen en soms grijp ik nog een boek mee van een tafel waarop nieuwe boeken opstaan. Voor mij werkt dat het beste in plaats van alle kasten moeten afzoeken naar boeken die ik graag wil lezen. Op een van die weg gris momenten, zag ik het boek “De Zandvoort-moorden” van Minze Zwerver staan. Zowel boek als schrijver zijn mij onbekend maar aangezien ik in Zandvoort woon, leek het mij wel een interessante thriller om te lezen. Wie wil er nou niet lezen over een moordenaar in je eigen dorp? Ik ben meteen begonnen met lezen en deel graag vandaag mijn mening over deze thriller met jullie.

De Zandvoort-moorden – Minze Zwerver

David, zoon van de voormalige burgemeester van Zandvoort, is een bijzondere man. Hij beweegt zich als een kameleon door het leven. In zijn jeugd pleegt hij een moord, een weloverwogen daad. Slim als hij is, ontsnapt hij aan enige verdachtmaking. Hij groeit op en gaat op jonge leeftijd de politiek in. Hij is charismatisch, onafhankelijk en narcistisch. Dat narcisme gaat hem nog opbreken en hij speelt een gevaarlijk spel. David’s tweede ik, een beul uit de middeleeuwen, zet hem aan tot donkere acties en een tweede moord kan niet uitblijven. Jaren verstrijken en David schopt het tot wethouder. Hij is de nieuwe politieke ster aan het front en dit blijft niet onopgemerkt in Den Haag. Zijn mindgames en verslaving aan extremen leiden tot een donker tweede leven. Hij ontmoet Anna en zet zijn zinnen op haar. Hij sleurt haar mee de diepte in, seks en drugs nemen de overhand. Is zij het volgende slachtoffer? “Kan David zijn politieke carrière buiten schot blijven?“

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Toen ik het boek meenam, was ik erg benieuwd hoe aanwezig Zandvoort zou zijn in de verhaallijn. Het was dan ook leuk om te lezen dat het grootste deel van het verhaal zich ook echt in Zandvoort afspeelt en op allemaal plaatsen die we allemaal herkennen. Het erge alleen was, dat er een aantal personages waren die ik zo kon linken aan personen in het dorp. Daardoor zat ik dus steeds met bepaalde mensen in mijn hoofd. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat dit inderdaad de mensen waren waarop de personages gestoeld waren maar het deed mij er wel steeds aan denken.

Wat zal ik zeggen over deze thriller? Het begon als een echte psychologische thriller waarbij je je eigenlijk steeds afvraagt wie de moorden heeft gepleegd. Maar zodra het kwartje is gevallen, gaat het van een psychologische thriller naar een thriller met een enorme zwarte en vooral donkere rand. Het is op het ziekelijke af wat er op sommige stukjes wordt beschreven. Dit laatste zorgt ervoor dat ik mixed feelings over dit boek heb. Een groot deel van het verhaal is wel echt goed opgebouwd maar die hele donkere en vooral gedetailleerde stukken maakten het soms onprettig om te lezen. Ik hoop vooral dat het hoofdpersonage niet gebaseerd is op een echt persoon uit ons dorp. Die link kon ik dan weer niet leggen. Waar ik wel benieuwd naar ben, is of er inmiddels een vervolg op de planning staat want het einde was een open eind. Hoewel ik soms moeite had met bepaalde stukken in het boek, denk ik wel dat ik het vervolg zou lezen. Ik weet alleen niet of iemand van buiten Zandvoort, dit boek hetzelfde zou lezen als ik dat heb gedaan en wellicht minder de link heeft met de genoemde plekken in het dorp.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com