Selecteer een pagina

Sinds ik af en toe gebruik maak van mijn vaders bibliotheek abonnement, probeer ik boeken te vinden die ik niet zo snel zelf zou kopen. Nu ik weer plezier heb in lezen en ik het ene na het andere boek aan het verslinden ben, heb ik ook de ruimte in mijn hoofd om boeken te lezen uit andere genres. Soms verbaas ik mijzelf met mijn keuzes, soms maak ik verkeerde keuzes en soms maak ik keuzes waar ik even in moet komen. Een van de boeken waar ik mijzelf afgelopen week mee heb uitgedaagd was “De stad in je hoofd” van Tessa de Loo. Sowieso heb ik nog nooit wat van deze schrijfster gelezen naar mijn idee. Maar ik hou eerlijkgezegd ook niet van boeken die over de oorlog gaan. Toch besloot ik “De stad in je hoofd” een kans te geven en ik was aangenaam verrast.

De stad in je hoofd – Tessa de Loo

Liefde en oorlogstrauma tegen het decor van een eeuwenoude stad

Het huis van zijn familie wordt voor de ogen van de achtjarige Twan vernietigd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De omliggende Bovenstad, fraai op een heuvel gelegen met uitzicht op de rivier, stort brandend in. Ineens is hij wees en een tante ontfermt zich over hem.

Jaren later ontluikt een liefde tussen hem en een jonge vrouw, en Twan koopt en restaureert een huis in de schilderachtige Benedenstad. Maar de wereld moderniseert en het stadsbestuur besluit de oude huizen daar te vervangen door nieuwbouw. Twan strijdt om het historische stadsdeel te redden voor de dreigende sloop, maar hierbij keert het trauma uit zijn jeugd in volle hevigheid terug.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Zoals ik al in mijn introductie schreef, lees ik niet graag boeken die over de oorlog gaan. Ik blijf het moeilijk vinden om hierover te lezen en daarbij ben ik niet zo gek op historische verhalen. Toch trok “De stad in je hoofd” van Tessa de Loo mij meteen toen ik de samenvatting las. Hoewel het echt een heftig begin heeft, leest het boek als een trein. Je voelt je als lezer betrokken bij het leven van Twan en hoe hij het leven probeert op te pakken als kleine jongen die alles kwijt is geraakt. Niet alleen zie je Twan opgroeien maar je ziet ook wat de impact van de oorlog is op de mensen die het hebben overleefd. Tessa de Loo heeft een wereldse historische roman neer gezet waarbij je een duidelijk beeld krijgt hoe verwoestend de oorlog was voor Nijmegen en hoe de wederopbouw van een oude stad, enorme impact heeft op de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb af en toe echt even een paar keer de tranen weg moeten slikken want je voelt gewoon hoe de hoofdpersoon met zijn trauma’s struggelt en hoe hij eigenlijk dwaalt door het leven zonder zijn ouders. Het is niet een luchtig verhaal maar wel zeker de moeite waard om te lezen.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com