Selecteer een pagina

December staat voor de deur en tot op vandaag heb ik dit jaar al 70 boeken gelezen. We hebben nog een maand te gaan en ik denk dat 100 boeken een te groot streven is maar ik zou toch graag op minstens 75 gelezen boeken komen. Dit jaar is eigenlijk voor het eerst dat ik heb bijgehouden welke boeken ik heb gelezen en ik ben onder de indruk van mijzelf dat ik zoveel boeken heb gelezen. Van helemaal niet meer lezen een paar jaar terug naar helemaal mijn passie voor lezen weer te hebben terug gevonden. Hoewel ik heel veel in hetzelfde genre heb gelezen, slipt er soms een boek tussendoor die helemaal niet in dat rijtje past. Een van die boeken was “Alleen en duizend mensen” van Malou Holshuijsen. Een boek wat ik heel vaak voorbij zag komen op social media toen hij net uitkwam maar niet meteen mijn aandacht trok. Toen ik hem in de bibliotheek zag staan, besloot ik hem toch mee te nemen en een poging te wagen. Benieuwd wat ik van “Alleen en duizend mensen” vond? Lees dan snel verder.

Alleen en duizend mensen – Malou Holshuijsen

Alleen en duizend mensen is een genadeloos portret van deze tijd. Holshuijsen schrijft met stekelige humor over het verlangen gezien te worden en onzichtbaar verdriet.

Rivka Leeuw heeft haar leven op orde: een keurig huis, een grote liefde over wie ze niet zal spreken, twee telefoons en een droombaan. Samen met de onberekenbare presentator Joel Backer maakt ze vanuit een hotelkamer in Amsterdam het populaire nachtradioprogramma Bodemdrift. Als tijdens de uitzending een cabaretier uit het raam springt en te pletter valt, ligt alles wat ze heeft op straat.

Bron afbeelding + tekst: Bol.com

Mijn mening

Ik heb getwijfeld of ik dit boek wilde lezen. De samenvatting sprak mij niet helemaal aan maar ik besloot toch om een poging te wagen. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet teleurgesteld. Het is een iets wat typisch boek, zwart maar met humor. Het onderwerp is duidelijk gezien en erkend worden als de persoon die je bent. Rivka is duidelijk op zoek naar herkenning en erkenning van haar ouders. Een moeilijke relatie met haar moeder, zorgt er voor dat ze graag een sterke band met haar vader wil maar als die een nieuwe liefde krijgt, verzwakt deze band en gaat ze op zoek naar de vader liefde bij mannen. Daarnaast leeft ze een dubbel leven en heeft ze een heel apart coping mechanisme gevonden om haar gevoelens maar te dempen. Elk personage heeft de behoefte om controle te houden in zijn/ haar leven, ieder op zijn eigen manier. De rode lijn door het boek is toch wel de eenzaamheid van de personages, ondanks dat ze allemaal een fijn en liefdevol leven lijken te hebben. Het boek laat zien dat iemand aan de buitenkant wel alles kan hebben en een geweldig leven kan lijden maar dat er achter die buitenkant soms veel meer zit en iemand ontzettend eenzaam kan zijn.

“Alleen en duizend mensen” geeft een duidelijk beeld van de huidige maatschappij waarin alles, vaak door het beeld wat wij zelf uitzenden via social media, geweldig lijkt maar dat er achter ieder van ons een heel ander verhaal kan schuilen. Ondanks social media en alle mooie beelden, zijn meer mensen eenzaam dan wij denken of zien. Dit boek geeft dat niet alleen weer maar ook de gevolgen van het eenzaam voelen. Ondanks dat ik mijn twijfels had over dit boek, heb ik het in een ruk uitgelezen. Ondanks het zware onderwerp, kan ik hem wel echt aanraden om te lezen omdat het een goed beeld geeft van de maatschappij waarin wij leven.

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com