Selecteer een pagina

Deze week is het week 6 van de intelligente lock down en zitten wij als het goed is al 6 weken thuis zoals aan ons gevraagd is. Het nieuwe normaal was al even mijn normaal maar ik moest er toch nog even aanwennen en mijn weg in vinden. Gelukkig lijk ik de laatste weken de balans te hebben gevonden en lukt het mij niet alleen om op te ruimen maar ook heb ik mijn lees vibe weer te pakken. Dankzij mijn Kobo plus abonnement kan ik mijn lees vibe goed voorzien van nieuwe boeken. Een van de boeken die ik afgelopen weken las was “Patty, de negen levens van Patty Brard” van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman. Misschien niet meteen de eerste persoon waar ik een boek over zou lezen, hoewel ik niet vies ben van een beetje gossip en sensatie (ik geef het eerlijk toe). Maar van beide schrijvers heb ik al eerder boeken gelezen dus ik was dan ook erg benieuwd wat ze van de biografie van Patty Brard hebben gemaakt. Vandaag de review over de negen levens van Patty Brard.

Patty, de negen levens van Patty Brard – Michel van Egmond & Antoinnette Scheulderman

Een indringend portret van een geboren overlever

Ruim een jaar lang volgden bestsellerauteur Michel van Egmond en bekroond interviewer Antoinnette Scheulderman het turbulente leven van Patty Brard (65).

Het resultaat is een indringend portret van een geboren overlever, een succesvolle tv-ster en gefrustreerde moeder tegelijk, waarin niets onbesproken blijft.

Zoals altijd is Patty Brard openhartig, over alles: haar successen en haar mislukkingen, haar huwelijken, haar cosmetische ingrepen en de dramatische breuk met zowel haar kind als haar eigen ouders, maar ook over haar speciale band met Freddy Heineken, de enige man die een naaktfoto van haar bezat, over de zwarte dagen na haar faillissement, toen ze uit geldgebrek hand- en spandiensten verrichtte voor een drugsdealer, over #MeToo voordat #MeToo bestond en over de pijnlijke juridische strijd met haar eigen zus.

Of, zoals ze zelf in dit opzienbarende boek de afgelopen 65 jaar samenvat: ‘Ze kunnen veel van me zeggen, maar niet dat ik weinig heb meegemaakt in mijn leven. En ik ben onderweg vaak genoeg neergegaan, maar ik ben ook steeds weer overeind gekomen.’

Bron tekst + afbeelding: Bol.com 

Mijn mening

You either love her or you hate her, dat gevoel heb ik altijd een beetje bij Patty Brard. Er zijn fases geweest waarin ik haar niets vond (zoals de periode waarin zij als een van de eersten begon met een real life soap en werkelijk alles liet zien) maar de laatste jaren ben ik haar meer gaan waarderen (toen zij begon met “Hotter than my daughter” en de laatste documentaire serie die zij deed met Gordon over ouder worden). Deze biografie laat haar hoogtepunten zien maar geeft ook een realistisch beeld van de diepe dalen die zij heeft gekend. Hoe je het went of keert en wat je ook van Patty Brard vindt, achter de showbizz vrouw zit ook nog een gewone vrouw die moet dealen met haar dagelijkse sores zoals de problemen met haar dochter en de problemen rondom haar ouders waar haar zus een groot aandeel in heeft.

Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman hebben een realistische biografie geschreven waarbij zij geprobeerd hebben alle partijen aan het woord te laten. Helaas kiezen Patty’s dochter, haar zus en ex man René er zelf voor om niet aan het woord te willen en hun kant van het verhaal te vertellen. De hoge pieken die Patty heeft gekend in de showbizz worden afgewisseld met de diepe dalen in haar privé leven waar je nu over leest hoeveel het met haar heeft gedaan. Haar faillissement wat op straat lag, haar struggels met geld, de problemen in haar familie en haar eeuwige struggle met haar gewicht en verslavingen. Het mooie plaatje heeft ook een nare keerzijde en wat je ook van haar vindt, Patty Brard vecht zich altijd weer terug hoe diep ze ook gezonken is. Deze biografie geeft dat weer en door de prettige schrijfstijl, de afwisseling in het beschrijven van gebeurtenissen en gesprekken, maakt dit een heerlijk en snel doorleesbaar boek.

Wat vinden jullie van Patty Brard?

Take care!

xoxo

Bron stock afbeeldingen: Unsplash.com