Selecteer een pagina

Afgelopen weekend stond ik even met mijn buurvrouw te praten. Zij sprak haar zorgen uit over wat er in Nederland gebeurde op politiek gebied en de toekomst. Mijn buurvrouw is gevlucht uit Syrië, heeft het nodige mee gemaakt en probeert hier haar leven op te bouwen samen met haar familie. Ze mist haar familie ontzettend en maakt zich grote zorgen over haar toekomst hier maar ook over haar familie. Toevallig was ik net begonnen aan het boek van Fidan Ekiz “Alles begint en eindig met familie” waarin zij het belang van haar familie beschrijft en hoe ze dat heeft ervaren als kind van de eerste generatie gastarbeiders. Het gesprek met mijn buurvrouw en dit boek hadden heel veel raakvlakken.

Alles begint en eindigt met familie – Fidan Ekiz

Mijn ouders hebben de koers van mijn leven bepaald. Daarom heeft mijn familie zo’n belangrijke plaats in mijn werk. Wij maken deel uit van een voortgaande migratiegeschiedenis.
Bij Fidan Ekiz raakt het maatschappelijke altijd aan het persoonlijke. In haar columns schrijft ze over het ziekbed van haar vader, die na een leven lang werken in Pernis overlijdt aan kanker. Ze haalt herinneringen op aan haar jeugd binnen de Turks-islamitische gemeenschap, een wereld die ver van Nederland afstond. 
Inmiddels is er veel veranderd. In haar thuishaven Rotterdam kijkt ze verontwaardigd toe tijdens de Turkije-rel. Dagelijks ondervindt ze hoe Nederland steeds verder polariseert, terwijl zij juist verlangt naar meer nuance. Haar betrokkenheid bij gevoelige onderwerpen als de islam en integratie maken dat ze een unieke stem heeft in het maatschappelijk debat.
Alles begint en eindigt met familie is Fidan Ekiz ten voeten uit: warm, humoristisch en altijd vol geestdrift over de staat van Nederland.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Het boek is een bundel van eerder geschreven columns en hebben heel veel raakvlakken met wat mijn buurvrouw vertelde. Het familie gevoel, de zorgen maar ook de hoop op de toekomst en de ambitie om wat van het leven te maken. Het is dan ook fascinerend om te lezen hoeveel raakvlakken er zijn in hoe Fidan het heeft beleefd en hoe mijn buurvrouw het op dit moment beleeft. Voor mij zijn heel veel dingen gewoon en sta ik niet eens meer bij stil maar soms is het wel eens goed om te lezen hoe anderen de Nederlandse maatschappij beleven.

Fidan heeft een hele warme en humoristische manier van schrijven over hoe zij haar leven en de band met haar familie beleeft. Helemaal als haar vader ziek wordt, is humor en warmte de rode draad die de familie op de been houdt. Hoewel er ontzettend verdrietige en heftige columns in dit boek zitten, zorgt de humor en nuchtere kijk van Fidan ervoor dat je op een andere manier naar de heftigheid van dingen uit het leven kijkt. Daarbij maakt zij maatschappelijke problemen en de dingen waar zij tegenaan loopt als dochter van de eerste generatie gast arbeiders bespreekbaar en met alle hedendaagse ontwikkelingen denk ik dat dit boek een ware eye opener is.

Hebben jullie de columns van Fidan wel eens gelezen?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron stock afbeeldingenShutterstock

Bron boek afbeelding: Bol.com