Selecteer een pagina

Terwijl in Afghanistan vrouwen en jonge meisjes moeten vrezen voor hun leven en toekomst, zie ik in de Linda voorbij komen dat 50% van de vrouwen zich beter voelt naast een dikker persoon op het strand. Iets in dat statement triggerde mij en het bleef in mijn hoofd rond zwerven, mede ook omdat ik dus al jaren niet meer op de Nederlandse stranden kom. Waren het eerst mijn enorme lipoedeembenen die voor veel bekijks zorgden, nu is het de lipoedeemband rondom mijn buik en after liposuctie lipoedeembenen waardoor ik liever niet en public op het Nederlandse strand wil liggen.
Je eigenwaarde zit in jezelf


Je kan natuurlijk heel veel vraagtekens zetten bij zo’n quote in de Linda, mede omdat je niet weet hoeveel vrouwen zijn ondervraagd. Maar het feit dat het er staat en er dus vrouwen zijn die hun eigenwaarde halen uit een vergelijking met een ander, zegt zo ontzettend veel. Allereerst, kijk je met zo’n vergelijking alleen maar naar de buitenkant en zie je een omhulsel wat zwaarder is dan jij. Ten tweede, je weet niet hoe iemand zo is geworden en of er meer aan ten grondslag ligt dan “alleen maar overgewicht”. Ten derde, waarom heb je het nodig om jezelf te vergelijken met een ander en je beter te voelen als een ander meer gewicht heeft dan jij?

Het is gewoon sneu om te constateren dat in de hedendaagse maatschappij er nog steeds mensen zijn die niet verder kijken dan hun neus lang is en zich beter voelen door het uiterlijk van een ander. Zou er dan niet een belletje moeten gaan rinkelen bij jezelf dat er wellicht iets is wat bij jou speelt waardoor je de behoefte heb om zo te denken? Is het niet zo dat je goed voelen juist uit jezelf zou moeten komen? Wat is het toch dat we in Nederland nog steeds heel kort door de bocht zijn als het gaat om mensen met overgewicht? Waarom toch altijd weer een oordeel hebben?

Altijd weer een oordeel


Het is nog steeds sneu om te lezen hoe makkelijk mensen oordelen over iemand met overgewicht en hoe er altijd wel iemand weer met het vingertje wijst als het gaat om overgewicht. Ik zie het iedere keer weer terugkomen in discussies op social media en kan ze inmiddels klakkeloos opdreunen. Ja, wij weten dat ieder pondje door het mondje gaat. Ja, wij weten dat overgewicht schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Ja, wij weten ook dat bewegen en gezonde voeding belangrijk is.

Het is in 2021 gewoon sneu om te constateren dat mensen met overgewicht nog steeds worden weg gezet als mensen die minder zijn en zich altijd maar moeten verdedigen en bewijzen. Feitelijk ben je door een grote groep van de Nederlanders al afgeserveerd met overgewicht en word je in het verdomhoekje gezet als niet volwaardig persoon. In een land waar wij mogen zijn wie wij willen zijn, mag je simpelweg niet dik zijn.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Unsplash.com