Selecteer een pagina

 

Op een vrij moment doe ik niets liever dan op de bank kruipen met een goed boek of een leuke film. Heerlijk even wegdromen in een andere wereld. Afgelopen weekend keek ik de documentaire “Amy” over het leven de veel te vroeg gestorven Amy Winehouse.

“Amy” is een documentaire die begint als Amy Winehouse de eerste stappen in de muziek industrie zet en vanaf dat moment haar leven volgt. Een verlegen en misschien ook wel onzeker meisje met een dijk van een stem die graag voor haar plezier zingt. Zij wordt al vroeg ontdekt en de rollercoaster begint. Je ziet een eigenzinnige getalenteerde zangeres die haar treden zet op haar eigen manier in de muziekwereld. Naast het succes dat Amy Winehouse heeft, zie je ook de keerzijde van haar succes. Gebukt onder de stress, verkeerde mensen in haar entourage (o.a. haar vader die meer uit is op zijn eigen roem en het onnodig vindt om haar te laten behandelen) en de druk van haar roem, strijdt zij tegen eetstoornissen, verkeerde mannen en verslavingen waar zij uiteindelijk aan ten onder gaat. Een indrukwekkende documentaire die een heel ander beeld geeft van Amy Winehouse dan hoe zij in de pers werd neergezet.

Ik vond het een ontzettend indrukwekkende documentaire en zat regelmatig met betraande ogen te kijken. Je ziet een doodnormaal meisje wat enigszins onzeker is een wereld betreden waar je sterk in je schoenen moet staan en je moet omringen met de juiste mensen. Door haar immense talent en geweldige stem ligt de wereld aan haar voeten en is zij een wereldster. Maar diep van binnen zie je een onzeker meisje die vecht tegen de demonen binnenin haar. Iemand die continue schreeuwt om hulp en steun, op zoek is naar liefde in haar leven (en zichzelf niet zo lief vindt) maar niet krijgt waar zij zo wanhopig naar op zoek is. Zelfs haar vader vindt het allemaal onnodig en zet haar onder de nodige druk als zij gaat afkicken door met een camera ploeg haar bezoekt. Mijn hart brak werkelijk op het moment dat zij na het afkicken tegen haar zin weer moet gaan optreden, compleet breekt hierdoor en dan een van haar meest beschamende optredens verzorgt waar zij zo ontzettend dronken is dat er geen woord meer uit haar komt. Een ontzettend getalenteerde zangers die compleet zelfdestructief is door haar eigen onzekerheid. De film eindigt met haar overlijden door de gevolgen van alcohol en haar eetstoornissen. Een zeer triest einde.

Zouden jullie deze documentaire kijken? Hebben jullie nog leuke kijk of lees tips?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin