Selecteer een pagina

13866ee35680a34d53d0670abef253b7

Lieve 2016,

Je einde is nu echt nabij, de laatste dag is aangebroken. Heerlijk om zo dramatisch te beginnen maar goed, het is nu wel echt bijna voorbij. Wat een raar jaar was je. Zelfs onze koning had er moeite mee tijdens zijn jaarlijkse kerst speech en wist niet goed wat hij aan moest met zijn speech. Je was een triest jaar met heel veel nare dingen die wereldwijd gebeurden. Dingen die je soms niet voor mogelijk kan houden maar die toch gebeurden. Misschien is het daarom maar goed dat we vandaag het boek kunnen sluiten en morgen een nieuw boek mogen openen.

Afscheid van iconen

2016, je was een jaar waarin je ons vele legenden ontnam. Het begon met David Bowie en toen ineens ging het snel want we verloren Johan Cruyff, Mohammed Ali, Prince en met kerst ook nog eens George Michael. Gewoon maar even wat namen van wie wij afscheid moesten nemen.  Je was ook een jaar waarin er dood en verderf werd gezaaid door mensen die in naam van hun godsdienst het nodig vonden om zichzelf op te blazen of met vrachtwagens op een mensenmenigte in te rijden. Keer op keer hielden we weer ons hart vast als de eerste nieuws berichten binnen kwamen. Brussel, Istanbul, Nice, Orlando en Berlijn. Onschuldige slachtoffers die op reis gingen, feest aan het vieren waren in een club en op de boulevard of die een kerst markt bezochten.

Brexit en Trump

ba494dd7fd1fb5dedc45bf3be61f948d

2016 was ook een heel raar jaar. De economie ging weer beter maar toch was er meer armoede en werden schulden ook weer een onderwerp van gesprek. We kregen te maken met de Brexit en ontzettend veel onrust binnen Europa. De politiek staat onder spanning en er gebeuren veel zaken die soms niet te geloven waren zoals bijvoorbeeld Donald Trump die president van Amerika werd. 2017 zal ons leren wat dat gaat betekenen. En dan was er nog de coupe in Turkije die voor veel ophef zorgde en de verschrikkelijke oorlog in Syrië die nog steeds doorgaat. Het was een rumoerig jaar wat niet zo makkelijk samen te vatten is.

Mooi, leerzaam jaar

dab7f954fdd2847d28c0633a53450918

Voor mij persoonlijk was je een mooi, leerzaam jaar en ik ben je daar ontzettend dankbaar voor 2016! Na jaren van spartelen, vechten en keer op keer kopje onder gaan, kwam ik dit jaar naar boven drijven en bleef ik drijven. Het was het jaar van de bevrijding van mijn verleden en de eerste stappen naar financiële vrijheid. Het was het jaar waarin ik menig traan heb gelaten, soms van pure blijdschap maar ook regelmatig van frustratie. Het was het jaar waarin ik dan wel mijn vrijheid hervond waar ik als een leeuwin voor had gevochten maar wat ook zijn tol eiste in de vorm van mijn gezondheid. Deze leeuwin werd door haarzelf ingehaald en moest een pijnlijke pas op de plaats maken. Maar de afgelopen twee maanden is zij op haar weg terug. Een harde leerschool die twee wijze lessen had. Ten eerste, je hebt maar een lichaam dus wees er zuinig op. Ten tweede, wees lief voor jezelf want je bent goed zoals je bent.

Klaar voor 2017

a2d043f1bb839484216165de41117c94

Ik ben klaar voor 2017 en heb er zin in. De eerste stappen naar een nieuwe manier van leven en Marije 2.0 zijn de afgelopen weken gezet. Soms hele verwarrende weken waarin ik er keer op keer aan herinnert werd hoe hard ik aan het werk ben om de nieuwe versie van mijzelf en mijn leven neer te zetten. Iets wat ik in 2017 ga waar maken. Dus lieve 2016, ik sluit je boek met een trots en dankbaar hart. Ik heb van je genoten. Ik heb mooie herinneringen aan de mooie momenten en kleine overwinningen die ik mocht meemaken. Ik heb lieve en fijne mensen ontmoet en mogen houden in mijn leven. Je hebt mij veel geleerd afgelopen jaar en ik sluit je met een glimlach. Dank je wel!

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin