Selecteer een pagina

Pas sinds dit jaar heb ik mijn eigen Netflix (ja, ik liep een beetje achter de feiten aan) en een van de eerste documentaires die ik keek, ging over de Woman Crush van vandaag. Ik heb haar regelmatig in de mode bladen voorbij zien komen en ben altijd onder de indruk geweest van haar flamboyante kledingstijl. Na het zien van de documentaire over haar leven en haar beweegredenen, ben ik groot fan en nog veel meer onder de indruk. De Woman Crush van vandaag is Iris Apfel.

Iris Apfel

Kort samengevat, Iris Apfel is een Amerikaanse zakenvrouw, interieurontwerpster, filantroop, model en mode-icoon.

In 1921 werd de Joodse Iris geboren als Iris Barrel. Als enig kind groeide zij op met een vader die werkte in de glas in loodindustrie en een moeder die een kledingwinkel runde. Al vroeg werd zij met mooie dingen omgeven. Iris studeerde kunstgeschiedenis aan de New York University en ging vervolgens naar de kunstacademie op de Wisconsin-Madison University. Creativiteit gaat als een rode draad door haar leven.

Als jonge zelfstandige vrouw, werkte Iris voor het blad Women’s Wear Daily en voor de interieurontwerpster Elinor Johnson. Daarnaast was zij ook nog de assistente van illustrator Robert Goodman. Tot zij in 1947 haar toekomstige man en textielhandelaar Carl Apfel ontmoette met wie zij in 1948 in het huwelijksbootje stapte. In 1950 richten zij samen het textielbedrijf Old World Weavers op. Een zeer succesvol bedrijf waarmee zij decorateurs worden van het Witte Huis en het Metropolitan Museum of Art. Zo decoreren zij voor 9 Amerikaanse presidenten gedurende hun tijd in het Witte Huis.

Om de beste stoffen te vinden voor hun bedrijf, is het echtpaar Apfel vaak op verre reizen waar Iris regelmatig niet-Westerse kleding op de kop weet te tikken. Deze kleding vormt de basis van haar extravagante looks en zij draagt zij bij thuiskomst regelmatig op chique feesten. Haar extravagante en exotische stijl is een bron van inspiratie voor velen. Verschillende tentoonstellingen zijn er gewijd aan de kleding stijl van Iris Apfel en Iris heeft verschillende lezingen gegeven over mode.

Op latere leeftijd is zij nog te zien als model in de Citroen DS 3 reclame en wordt zij het gezicht van het Australische merk Blue Illusion.

More is more and less is a bore

Naast haar extravagante kledingstijl, signature brillen, is Iris ook bekend om haar rake uitspraken waarvan “more is more and less is a bore” misschien wel de meest passende bij haar, haar kledingstijl en leefstijl  is.

In 2014 kwam de documentaire Iris uit, die nu nog te zien is op Netflix.

Woman Crush

Elke vrouw die compleet zichzelf is en lak heeft aan wat de wereld denkt over haar, verdient een plekje in de Woman Crush gallerij. Ik bewonder Iris Apfel niet alleen voor haar gevoel voor stijl maar ook voor het feit dat zij gewoon doet en draagt waar zij zich goed bij voelt. Niet alleen qua kleding maar ook de onconventionele keuzes die zij heeft gemaakt in haar leven qua carrière en huwelijk (zij trouwde pas rond haar 30ste en kreeg geen kinderen, iets wat vroeger natuurlijk not done was). Iris is iemand die altijd haar gevoel heeft gevolgd en daar grote successen mee heeft geboekt. Haar I dont care mentaliteit zorgt er voor dat zij op latere leeftijd nog steeds stevig op haar benen staat en haar passies volgt. Haar eigengereidheid heeft haar veel in het leven gebracht. Wat mij betreft is zij een groot voorbeeld voor veel van ons en zou ik zelf heel wat meer lef en durf willen hebben zoals Iris dat heeft. Plus dat ik er voor teken om op de manier van Iris Apfel oud te worden ;-).

Kenden jullie Iris Apfel al? Hebben jullie haar documentaire op Netflix gezien?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin