Selecteer een pagina

FB_IMG_1448814626225

Afgelopen zaterdag was het eindelijk dan zover, de Eetstoornis Bewust Zijn Dag 2015. Georganiseerd door Human Concern in de Meervaart, Amsterdam. Een dag waar ik ontzettend naar heb uitgekeken maar ook wel heel erg spannend vond. Hierbij een kort verslag en mijn mening over deze dag.

IMG_20151128_105550

De dag begon met een speech van Human Concern directeur, Carmen Netten. Een ontzettend pure en inspirerende speech van een hele krachtige en mooie vrouw die zelf genezen is vanuit een eetstoornis en vanuit die optiek Human Concern is begonnen. Ik vond het mooi om te horen hoe zij nu omgaat met de dagelijkse struggels en zich staande weet te houden. Een inspirerend begin van de dag maar door technische problemen en een vertraging liep het allemaal een beetje chaotisch. De speech van Jesús de la Torre y Rivas, voorzitter patiënten vereniging Meer, verliep daardoor ook wat rommeliger.

Na de toespraken was er gelegenheid om even bij te komen en uiteraard tijd voor een tussendoortje want de eetplanning is op zo’n dag ook belangrijk. De aankleding van de Meervaart was echt geweldig gedaan door Human Concern. Een ontzettend huiselijke en warme sfeer. Net als de catering waar erg goed over na was gedacht. Ik heb echt genoten van de overheerlijke lunch.

IMG_20151128_140429

De dag was verder gevuld met workshops die te maken hebben met eetstoornissen en de gevoelens er om heen. Wij volgden de volgende workshops:

  • De strijd tegen jezelf, hoe kun je die overwinnen? Een workshop over de negatieve stemmen in je hoofd en hoe je die kunt veranderen.
  • Eigen-wijsheid. Een geleide meditatie workshop naar het kind in jezelf en het gevoel naar waar je terug wil die de eetstoornis naar de achtergrond heeft gedreven.
  • Hartenwensen en zin in je bestaan! Een creatieve workshop waar je op zoek gaat naar je diepste wensen.
Ik vond vooral de meditatie en de creatieve workshop heel erg leuk en inspirerend. Wij besloten dat het na de laatste workshop mooi was geweest en zijn eerder weg gegaan. Hierdoor hebben wij de afsluiting niet mee gemaakt en kan ik daar dus geen verslag over doen ;-).
20151129_101712

Wat ik van deze dag vond? Ik heb er een gemengd gevoel over. Ik heb er ontzettend veel inspiratie opgedaan voor mijn eigen herstel maar ook voor mijn missie in het leven en natuurlijk www.pluseenbeetje.nl, mooie mensen ontmoet en een ontzettend leuke dag gehad met de meiden met wie ik was. Mijn gemengde gevoel komt vooral doordat de dag erg toegespitst was op anorexia en er weinig aandacht was voor andere eetstoornissen. Dat vond ik ontzettend jammer, mede omdat ik heb gemerkt dat binge eating disorder en NAO-eetstoornis nog steeds een taboe zijn onder veel mensen en er maar weinig over gesproken wordt waardoor mensen het ook moeilijker vinden om hulp te zoeken. Te vaak hoor ik “ja, ik ben dik want ik eet teveel” maar onder teveel eten zit veel meer en soms heb je gewoon hulp nodig in zo’n situatie. Ik denk dat een dag als deze een mooie insteek had kunnen zijn voor meer bekendheid voor deze ondergeschoven eetstoornissen.

Ik heb heel veel hele jonge meisjes gezien die aanwezig waren en mijn hart brak soms. Ontzettend knappe en mooie meisjes die al op zo’n jonge leeftijd vechten tegen een ontzettend nare en verwoestende ziekte. Het liefst had ik ze allemaal een knuffel willen geven en willen zeggen dat die rot ziekte tijdverspilling is en dat ze de moeite waard zijn om te genieten van het leven.

Ondanks mijn gemengde gevoel, heb ik er voor mijzelf heel veel uit kunnen halen en ben ik blij dat ik ben geweest. Dank je wel Human Concern dat jullie deze dag hebben georganiseerd en op naar de volgende dag. Met hopelijk een beetje meer aandacht voor de andere eetstoornissen ;-).

Zouden jullie naar zo’n dag gaan als er meer aandacht zou zijn voor de plussize mens en binge eating?

Take care!

Xoxo

Follow my blog with Bloglovin