Selecteer een pagina

 

Goed slapen en ik hebben een soort knipperlicht relatie. Zo gaat het een periode goed en slaap ik heerlijk maar er zijn genoeg periodes dat slapen redelijk problematisch is. Goed slapen is belangrijk. Niet alleen omdat je lichaam en geest zich herstellen als je slaapt maar ook om met voldoende goede slaap je energieker de dag doorkomt. Hoewel ik een hele tijd goed sliep, is het sinds de operaties weer problematisch. Aangezien ik mijn herstel en slaap nu heel hard nodig heb, ging ik op zoek naar tips om te slapen. Benieuwd welke tips ik heb gevonden, lees dan snel verder.

Tips om beter te slapen 

Probeer power naps altijd voor 15 uur te doen en niet langer dan 20 minuten

Nu ik heel veel thuis ben en nog lang niet mijn gewone leven heb opgepakt, merk ik dat ik vaak tegen een uur of 4 een moment heb dat ik begin in te kakken. Heel vaak viel ik dan gewoon in slaap en deed ik dat zonder rekening te houden met de tijd. Dit zorgde er voor dat ik uiteindelijk ’s nachts niet in slaap kon vallen. Sinds ik merk dat ik geen power naps meer doe, ik gelukkig weer gewoon in slaap kan vallen.

Regelmatige slaap tijden

Als ik aan het werk ben, ga ik eigenlijk altijd om dezelfde tijd naar bed en word ik vaak vanzelf wakker. Persoonlijk vind ik dat heel erg fijn. Nu ik in mijn herstelperiode zit, merk ik dat het er in slipt om later naar bed te gaan en dan dus ook later wakker te worden dan ik gewend ben. Ik merk dat ik daar de hele dag eigenlijk last van heb. Dus ik ben weer begonnen met het oppakken van mijn ritme zoals ik gewend was en ook daar heb ik baat bij.

Zorg voor een koele slaapkamer

Je slaapt beter en rustiger als je lichaam kan afkoelen. Dus zet die thermostaat lager en gooi je raam open. Ik slaap al jaren met een deur open, niet alleen voor de temperatuur maar ook voor de frisse lucht. Zelfs met vrieskou heb ik nog regelmatig mijn deur open ’s nachts.

Neem een warme douche of bad

Neem, vlak voor het slapen gaan, een lekkere warme douche of een ontspannend warm bad. Was alle zorgen weg, zorg dat je lichaam in een relax stand komt, gebruik een ontspannende douche gel en zorg dat je ontspannen je bed in kan.

Relax, het is niet erg

Van 1 of 2 slechte nachten slaap ga je echt niet dood en uiteindelijk zorgt je lichaam er vanzelf voor dat je de slaap weer inhaalt. Je kan je natuurlijk ontzettend druk gaan maken na een nacht slecht slapen en dan je hoofd zo vol hebben dat je weer een nacht niet goed slaapt, maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee. Dus relax en maak je niet al te druk als je eens een keertje niet goed slaapt, het komt vanzelf goed.

Creëer een ultiem slaap genot

Je slaapkamer zou een heiligdom moeten zijn. Dus zorg ervoor dat je geen afleiding hebt en creëer een ultiem slaap genot waar jij je goed bij voelt. Of dat nou in hele donkere gordijnen, een warm dekbed of lekkere kussens zit, kies dat waar jij goed door slaapt. Een van de dingen die ik heb veranderd afgelopen weken is mijn slaapkussen. Kennelijk was de mijne aan vervangen toe en was ik echt toe aan een nieuwe. Dit keer heb ik eerst een test gedaan bij bedden.nl  welk kussen het beste voor mij zou zijn aangezien ik een buikslaper ben en dan niet elk kussen bij je past. Ik koos voor een donzen kussen en ik moet eerlijk zeggen dat ik heerlijk slaap sinds ik mijn nieuwe kussen heb. Eerlijk is eerlijk, ik heb mij nooit gerealiseerd dat misschien mijn kussen een van de redenen was waarom ik slechter sliep.

Gun je hoofd rust

Als je een drukke dag erop hebt zitten, is het belangrijk om in de avond je hoofd rust te gunnen. Heb je de neiging om toch even wat werk te doen in de avond, beperk je tijd dan. Ga geen drukke programma’s of films kijken voor het slapen gaan maar gun je hoofd rust. Des te drukker je hoofd is voor het slapen gaan, des te moeilijker is het om in slaap te vallen. En natuurlijk kun je heus wel eens een avond wat meer activiteiten hebben maar zorg er dan wel voor dat je op andere avonden jezelf de rust gunt. Bereid je geest voor op het slapen gaan.

Beperk slaap medicatie

Probeer zo min mogelijk slaap medicatie te gebruiken, hoe mooi het ook klinkt. Natuurlijk is het fijn als je al nachten slecht slaapt en een pilletje kan je helpen om beter te slapen. Maar je lichaam en hoofd wennen eraan en straks kun je niet meer zonder. Probeer slaap medicatie echt tot een minimum te beperkten en kies anders voor een natuurlijke variant maar in beperkte mate.

Voorkom blauw licht

Hoe aantrekkelijk het ook is om nog even voor het slapen gaan je social media of You tube te checken, maar dat blauwe licht stuurt wel een signaal naar je hersenen en zorgt ervoor dat ze weer wakker worden. Beperk dus echt het gebruik van je mobiel of tablet voor het slapen gaan. Leg op zijn minst een uur voor het slapen gaan alles weg.

Zorg voor ontspanning

Lees een boek, schrijf je hoofd leeg, doe ontspanningsoefeningen, mediteer of schrijf je dankbaarheid op. Doe iets waardoor jij je ontspannen en goed voelt voor het slapen gaan.

Wat zijn jullie ultieme tips om lekker te slapen?

Take care!

xoxo

Deze blog is tot stand gekomen middels een samenwerking

Bron afbeeldingen: Shutterstock