Selecteer een pagina

De eerste zomermaand van de “Summer Books” serie zit erop maar wij gaan natuurlijk door want de zomer is nog niet afgelopen. Vandaag een boek wat ik al heel lang in de kast had staan maar wat ik steeds maar weer weg zette. Het zou een boek zijn over body positivity en body shaming maar voor mij werd het veel meer. Vandaag de recensie over Dik.Lelijk.Wijf van Anke Wauters.

Dik. Lelijk. Wijf. – Anke Wauters

De kerel staart me aan en vervolgens spreekt hij drie woorden uit, benadrukt door een punt na elk woord: “Dik. Lelijk. Wijf.” Even stopt de wereld met draaien.” Veel tijdschriften staan vol met hoe je je lichaam kan perfectioneren: hoe je gewicht kan verliezen, hoe je dunner kan lijken, hoe je imperfecties kan wegwerken. Een acteur die op korte tijd veel bijkomt, krijgt een stroom aan negatieve commentaren over zich heen. Een mager meisje is meteen een anorexiapatiënt. Bodyshaming is de norm, en daar worden we ons nu pas bewust van. Dat we daar schoon genoeg van hebben, bewees journaliste, schrijfster en fervent blogger Anke Wauters met het succes van haar blogbericht over bodyshaming en hoe dat je zelfbeeld beïnvloedt. Haar tekst ging onmiddellijk viraal en werd door meer dan een half miljoen mensen gelezen en gedeeld. In haar boek diept zij het onderwerp op een eerlijke en compromisloze manier uit. ‘Dik. Lelijk. Wijf.’ is een boek over de lelijke kant van schoonheidsidealen, de mythe van het magere meisje en leven in een kleine wereld. Anke schrijft bodyshaming, overgewicht, eetstoornissen en depressie van zich af. En zo verkent ze op een openhartige manier onze gedeelde angsten over uiterlijk, gewicht en schoonheid.

Mijn review

Ik begon met dit boek in het vliegtuig naar Tenerife en op de eerste dag van de vakantie had ik het al uit. Dit boek raakte mij in het diepst van mijn hart. Het is veel meer dan een boek over body positivity en bodyshaming. Dit boek gaat over onzekerheden, angsten, twijfels, je nooit goed genoeg voelen, je schamen voor wie je bent, eetstoornissen en het verwoestende effect hiervan. Soms was het alsof ik mijn eigen verhaal las en moest ik wel even drie keer slikken. Het boek geeft de realiteit van deze maatschappij weer als het gaat om mensen die dikker zijn dan de norm. Het oordeel wat de maatschappij heeft zonder ook maar te kijken naar het verhaal van de persoon in kwestie. Het gemak waarmee iemand maar belachelijk wordt gemaakt als ze niet aan de norm voldoen. Maar het geeft ook de eeuwige strijd weer die iemand met gewichtsproblemen zich vaak doorheen moet worstelen. Niet alleen de mening van de buitenwereld maar ook de strijd met je eigen mening en gevoelens. De strijd met het eeuwige kritische stemmetje en je zelfbeeld. Dingen die mensen vaak niet zien.

Ik ga dit boek nog een keer lezen omdat er zoveel bij mij binnen kwam wat ik herkende en waar ik zo van onder de indruk was, dat ik het niet helemaal goed hebben kunnen lezen. Maar ik denk dat voor heel veel vrouwen en vooral meisjes, dit boek een must read zou moeten zijn en dat de maatschappij duidelijk een schop onder zijn kont nodig heeft als het gaat over oordelen en veroordelen van mensen met overgewicht.

Hadden jullie al van dit boek gehoord? Hoe staan jullie tegenover body- en fatshaming?

Take care!

Xoxo

Bron: Bol.com

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Follow my blog with Bloglovin