Selecteer een pagina

Deze week is het weer de week van de liefde en is het donderdag weer Valentijnsdag. Een dag die eigenlijk alleen maar draait om je geliefde de liefde te verklaren en het totaal niet gaat om de liefde voor jezelf. Je kan namelijk pas iemand anders liefhebben als je jezelf lief hebt. De relatie die je met jezelf hebt, zet namelijk de toon voor elke andere relatie in je leven. It all begins with you.

Hoe denk jij over jezelf?

Zelf liefde begint al bij je gedachten. Hoe denk jij over jezelf? Zijn dat positieve of negatieve gedachten en hoe ga je om met die negatieve gedachten als je die hebt? Het begint allemaal bij het analyseren hoe jij over jezelf denkt en wat jij van jezelf vindt. Dan kun je jezelf afvragen of die gedachten wel correct zijn. Klopt het wat jij over jezelf denkt? Denk je dat een ander jou ook zo ziet of denk je dat een ander heel anders over jou zou denken en ben je misschien te streng voor jezelf?

Het is geen makkelijk proces om goed stil te staan bij de gedachten die je over jezelf hebt. Het is namelijk ontzettend confronterend om je te realiseren dat je misschien negatieve gedachten over jezelf hebt maar het is wel de moeite waard om ze te onderzoeken. Waarom denk je zo over jezelf en wat heb jij nodig om die gedachten te veranderen in liefdevolle en respectvolle gedachten over jezelf? Begin nu met die zoektocht en leer jezelf kennen want als jij goed over jezelf denkt, kun je jezelf lief hebben en dat ga je uitstralen.

Hoe kun je jezelf liefhebben?

Het begint natuurlijk allemaal bij je gedachten en het waarom je zo denkt over jezelf. Maar soms kun je door kleine veranderingen al een hele hoop te weeg brengen voor jezelf. Ben je iemand die altijd ja zegt als iemand je om hulp vraagt en ga je daardoor over je grenzen? Zeg gewoon eens nee en bewaak je grenzen. Soms is het gewoon nodig om nee te zeggen en alleen aan jezelf te denken. In het begin zal dat heel erg raar voelen als je altijd maar gewend bent om ja te zeggen maar je zal merken dat er op een gegeven moment een rust over je heen komt en je binnen je grenzen blijft wat de ultieme vorm van zelf liefde is.

Wees niet te streng voor jezelf en geef jezelf af en toe de ruimte om fouten te maken en imperfect te zijn. Des te strenger je voor jezelf bent, des te verder verwijder jezelf van echte liefde voor jezelf. Door heel erg streng te zijn, gun je jezelf ook niet meer om lol te hebben in het leven en zal je niet meer kunnen zien wat een geweldig persoon je bent. Ga jezelf ook niet vergelijken met anderen, het gras lijkt namelijk altijd groener bij de buren en believe me, elk huisje heeft zijn kruisje. Iemand kan geweldig veel afgevallen zijn maar misschien niet laten zien wat een strijd dit is geestelijk en lichamelijk. Focus je daarom alleen op jezelf.

Wees altijd eerlijk naar jezelf toe. Luister naar je gedachten, je gevoelens en vooral naar je lichaam. Je lichaam zal je snel genoeg aangeven of je op de juiste weg bent. Sta af en toe stil bij wat je voelt en evalueer of dit klopt en of je je er goed bij voelt. Alleen jij bent verantwoordelijk voor zelf liefde en er voor te zorgen dat je lief bent voor jezelf. Niemand anders kan dat doen. De enige relatie die levenslang is, is de relatie met jezelf en die kan je pas aangaan als je goed luistert naar jezelf en weet wat je nodig hebt.

Wat is jullie voornaamste actie voor zelf liefde?

Take care!

xoxo

Bron stockafbeeldingen: Shutterstock