Selecteer een pagina

10c57ff367dab259202f74c9746beafa

Inmiddels sta ik 3 maanden weer op de yoga mat. Maanden die soms gepaard gingen met de nodige spanning, frustraties, teleurstellingen, pijn en weerstand. Maar deze drie maanden yoga hebben mij ook veel inzichten en levenslessen gegeven. Welke levenslessen heb ik de afgelopen drie maanden geleerd door de yoga klassen?

Geduld hebben

“Een tikje ongeduld kan een groot plan verpesten” ~ Yogi tea

Als er iets is wat ik de afgelopen maanden heb geleerd, dan is het wel dat geduld een schone zaak is. Yoga vraagt geduld. Geduld om de houdingen onder de knie te krijgen. Geduld om je balans te vinden en te houden. Geduld tijdens de meditatie wanneer je gedachten alle kanten opdwarrelen.

Ik ben de afgelopen maanden vaak tegen mijn ongeduld aangelopen. Het liefst wilde ik alles NU en meteen kunnen maar ja, dat kan soms niet en dan loop je tegen je eigen ongeduld aan. Inmiddels ben ik mij ervan bewust dat het soms nodig is om geduld te hebben. Niet alleen met yoga maar ook qua gewicht (ik ben niet binnen een jaar zo zwaar geworden maar heb daar jaren over gedaan) en het leven (de schuldsanering, mijn financiën, spaargeld hebben).

Loslaten van je ego

“Uit een houding vallen laat zien dat je menselijk bent, er weer in gaan laat zien dat je een yogi bent” ~ Bikram Choudhury

Toen ik 3 maanden geleden begon, dacht ik dat ik wel “even” weer yoga ging doen. But boy, I was wrong en mijn ego kreeg wel een klapje. Of beter een klap. Inmiddels ruim 20 kilo aangekomen na de laatste keer jaren geleden dat ik yoga deed en jaren niet hebben bewogen, dan doe je niet “even” yoga.

De eerste stap was loslaten van mijn ego en accepteren dat ik het niet “even” kon doen maar dat geduld en veel oefenen de key was.

Stilte in je hoofd

“A mind free from all disturbances is yoga” ~ Patanjali

Mijn hoofd is soms een beetje druk. Druk met gedachten, druk met dingen die ik nog wil doen, druk met dingen die nog gedaan moeten worden, druk met life stuff en dan is het wel eens druk in je hoofd. Na 3 maanden yoga lukt het mij om af en toe mijn hoofd stil te krijgen. Niet alleen tijdens de les maar ook tijdens de dag. Dat is wat yoga mij heeft gebracht. De mogelijkheid om af en toe mijn hoofd stil te krijgen.

Loslaten en vertrouwen hebben

“Yoga is not about touching your toes, it is about what you learn on the way down” ~ Jigar Gor

Afgelopen week deden wij een aantal duo oefeningen waarin vertrouwen op je yoga partner belangrijk was. Het was een les vertrouwen hebben in jezelf maar ook in de ander. En laat dat nou een van mijn grootste struikelblokken zijn: vertrouwen hebben. Niet alleen in mijzelf of in mijn lichaam maar ook in anderen. Door yoga leer ik weer vertrouwen op mijn eigen lichaam, mijn eigen kracht maar ook op anderen.

Met yoga komt alles goed

“Yoga does not just change the way we see things, it transforms the person who sees” ~ B.K.S. Iyengar

Ik geloof erin dat aan het eind van het jaar yoga mij heel veel zal hebben gebracht. Het heeft mij na 3 maanden al heel veel gebracht en geleerd. Hopelijk kan ik de komende maanden yoga en de technieken nog meer onderdeel van mijn leven maken. Bijvoorbeeld bij moeilijke of stressvolle momenten of op momenten dat ik behoefte heb aan eten.

Welke lessen hebben jullie van yoga geleerd? Wat zijn jullie doelen voor de komende maanden?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin