Selecteer een pagina

8bf720bc32a9c8aa01f91cba19fbaea9

De woensdagen zullen een wekelijks terugkerend thema hebben: Woman Crush Wednesday. Bekende en onbekende vrouwen die het verdienen om in de spotlight te staan. Gewoon omdat wij vrouwen elkaar wel wat meer mogen eren en op een voetstuk mogen plaatsen. We are all special!

5a667f883ba5f2e2b083d7b4f0fe8d04

Vandaag een vrouw die in 2016 eigenlijk 90 jaar had moeten worden. Een vrouw die een voorloper was als het ging om personal branding en zichzelf op haar eigen manier in de markt wist te zetten. Een vrouw die naast een pin-up ook actrice, zangeres, style icoon en zakenvrouw was. De woman crush van vandaag is Marilyn Monroe.

Jeugd

32ae71c5aad1430ef0a3517b93e0b1d4

Norma Jeane Mortenson wordt in 1926 geboren in een moeilijk gezin waar veel problemen waren. Norma Jeane brengt het grootste gedeelte van haar jeugd door in weeshuizen en pleeggezinnen omdat haar moeder door psychische klachten en een drugsverslaving niet voor haar kan zorgen. Op 16 jarige leeftijd komt Norma Jeane voor een moeilijke beslissing te staan als het pleeg gezin waarin zij woont moet verhuizen naar de andere kant van de Verenigde Staten en zij haar wegens geldgebrek niet mee kunnen nemen. Het is trouwen of terug naar het weeshuis. Norma Jeane kiest voor trouwen op 16 jarige leeftijd met James Dougherty. Tijdens de jaren die volgen wordt James naar Europa gestuurd om te vechten in de Tweede Wereldoorlog en Norma Jeane gaat in een fabriek werken. Hier ontmoet zij een fotograaf die de eerste pin-up foto’s van haar maakt. Origineel bestemd voor James maar uiteindelijk het begin van haar carrière.

Liefdesleven

b2e08550f388d3a5b440d06d4162eb42

Het liefdesleven van Norma Jeane is veel bewogen. Het huwelijk met James Dougherty loopt op de klippen als hij in 1946 terugkeert uit de oorlog. Norma Jeane verhuist naar Hollywood om daar aan de slag te gaan en een carrière op te bouwen. In 1954 trouwt zij met honkballer Joe DiMaggio, een van haar grote liefdes maar dit huwelijk houdt ook geen stand en na 7 maanden gaan zij als goede vrienden uit mekaar. Hierna verhuist zij naar New York om een volgende stap in haar carrière te zetten en ontmoet zij toneelschrijver Arthur Miller waarmee zij in 1956 trouwt. Gedurende dit huwelijk komen de eerste tekenen van haar verslaving aan medicijnen naar buiten en als in 1961 Arthur Miller een affaire begint, is de scheiding een feit. Vlak na deze scheiding, sterft zij in 1962 door een waarschijnlijke zelfmoord. Over haar dood is veel gespeculeerd en er gingen veel geruchten over een affaire met John F. Kennedy die haar uiteindelijk afdankte voor zijn broer vlak voor haar dood. Maar duidelijk is wel dat uiteindelijk psychische problemen en misbruik van medicatie als officiële doodsoorzaak worden aangeduid.

Carrière

Marilyn Monroe fotografiert am 01. September 1954 von Matthew Zimmermann

In 1944 maakt Norma Jeane haar eerste pin-up foto’s. Origineel bestemd voor haar man die op dat moment overzees is vanwege de oorlog maar uiteindelijk zijn deze foto’s het begin van haar carrière. Haar foto’s bezorgen haar wat kleine rolletjes in tv-shows en films. Na haar scheiding in 1946 verhuist Norma Jeane naar Hollywood om daar aan de bak te komen. Dat jaar veranderd zij ook haar naam van Norma Jeane Mortenson naar Marilyn Monroe. Marilyn werkt keihard om haar carrière van de grond te krijgen. Zij werkt aan haar houding, neemt acteer- en zanglessen, laat haar gebit reviseren en blondeert haar haren. Hiermee creëert zij bewust het imago van een dom blondje. Het lukt haar wel om haar eerste grote rol te scoren in “How to marry a millionaire” en uiteindelijk begint haar grote succes met “Gentlemen prefer blondes” en “The seven itch” (bekend om het fameuze shot met de witte jurk).

New York

8af417ab72f01f6f0e5adb348e188aef

Na haar scheiding van Joe DiMaggio verhuist Marilyn naar New York waar zij eind jaren 50 haar eigen productiehuis opricht en zich stort op acteerlessen bij The Actors Studio om zich meer te verdiepen in het acteren en serieuzere rollen te scoren. Uiteindelijk maakt zij nog de films “The Prince and the showgirl”, “Some like it hot” en “This misfits” waar zij tegenover Hollywood Legenden Clark Gable en Montgomery Clift staat. Tijdens deze laatste film wordt de medicijn verslaving van Marilyn duidelijk en tijdens de opnames wordt zij zelfs naar een afkick kliniek gestuurd. De hele film is in soft focus opgenomen om de sporen van haar verslaving te maskeren. Niemand wist eigenlijk van haar verslaving af en dit was ook de laatste film voor haar dood.

Self-made icon

hbm90-a2-affiche-420x594-lr-nl-website

Het verhaal van Marilyn Monroe is krachtig maar eigenlijk ook heel erg treurig tegelijkertijd. Zij heeft een ijzersterk imago van zichzelf gebouwd en het domme blondje tot in de perfectie uitgewerkt maar eigenlijk was zij een ontzettend intelligente vrouw die een pionier was in personal branding Een vrouw die heel goed wist wat zij wilde en wat zij wilde bereiken. Met haar glamorous buitenkant wist zij haar tegenslagen en eenzame binnenkant te verbergen. Een ware carrière vrouw die op eigen kracht haar plekje binnen Hollywood wist te bereiken en in 1953 een van de machtigste en meest verdienende actrices was. Er zullen veel meningen zijn over Marilyn Monroe maar ik vind haar een krachtige vrouw die laat zien dat hard werken loont als je iets wilt bereiken in je leven.

Vanaf deze week is er in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling gewijd aan deze iconische vrouw: 90 jaar Marilyn. Een tentoonstelling over haar leven en haar nalatenschap met veel van haar persoonlijke bezittingen. De tentoonstelling loopt tot en met 5 februari 2017.

Wat vinden jullie van Marilyn Monroe? Zouden jullie naar de tentoonstelling over haar leven gaan?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin