Selecteer een pagina

Vandaag is de laatste dag van de winter aangebroken. Een mooie dag om een recensie te schrijven over een boek wat de moderne versie van Shakespeare’s “Othello” is. Tracy Chevaliers herschreef Othello op haar eigen manier. Een verhaal wat gaat over buitenbeentjes , buiten gesloten worden en het gevoel wat dit met zich mee brengt. Vandaag deel ik mijn gevoel met jullie over het boek “Nieuwe jongen” van Tracy Chevaliers.

Nieuwe jongen – Tracy Chevaliers

Aanbeland op zijn vierde school in zes jaar tijd, weet diplomatenzoon Osei Kokote dat hij een bondgenoot nodig heeft wil hij zijn eerste schooldag overleven. Hij heeft dus geluk dat het klikt met Dee, het populairste meisje van de school. Maar één leerling kan het niet uitstaan getuige te zijn van deze ontluikende verwantschap: Ian besluit om de vriendschap tussen de zwarte jongen en het gouden meisje te verwoesten. Aan het eind van de dag zullen de school en haar hoofdrolspelers – zowel de leraren als de leerlingen – nooit meer hetzelfde zijn. De tragedie van Othello wordt verplaatst naar een voorstedelijk Washingtons schoolplein in de jaren 70, waar kinderen verliefd worden en al voor de lunch niet meer verliefd op elkaar zijn, en een onverschillig racisme beoefenen zoals ze dat bij hun ouders en leraren hebben opgepikt. Verteld over de schouders van vier elfjarigen – Osei, Dee, Ian en zijn tegenstribbelende “vriendinnetje’ Mimi – zal Tracy Chevaliers krachtige drama over vrienden die worden uiteen gereten door jaloezie, pesten en verraad je wankelend achterlaten.

Bron: Bol.com

Mijn mening

Ik kon mij niet zo’n goede voorstelling maken van een hervertelling van Othello maar ik denk dat dit verhaal een verhaal is waarin iedereen zich in zal herkennen. Stuk voor stuk zijn wij allemaal wel eens buitengesloten of het buitenbeentje van een groep geweest. Dit boek beschrijft precies dat gevoel. Maar het is ook een aaneenschakeling van maatschappelijke problemen die in onze huidige maatschappij nog steeds gelden: racisme, machtsmisbruik, pesten en acceptatie. Alhoewel dit niet een boek is wat ik als eerste zou kiezen, vond ik het toch een hele interessante benadering van een oud verhaal in de moderne tijd.

Hebben jullie wel eens iets van Shakespeare gelezen?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron afbeeldingShutterstock