Selecteer een pagina

Naar aanleiding van mijn recensie over #metoo, kreeg ik een berichtje van mijn vader dat hij een boek over macht had liggen dat ik echt moest lezen. Meestal heeft mijn vader wel gelijk als hij zegt dat ik een boek echt moet lezen. Ik was nog in de veronderstelling dat het één boek was maar het bleek een trilogie te zijn over politiek, maatschappelijke problemen en mannen die van macht houden. Ik las de afgelopen twee weken alle drie de delen en vandaag deel ik mijn mening met jullie over deze trilogie.

De Morten Trilogie 1 – Morten

De ambitieuze politicus Morten Mathijsen stevent af op een glorieuze verkiezingsoverwinning. Zijn partij, De Nieuwe Liberalen, gaat verrassend aan kop in de peilingen. Mathijsen is de tweede man van de partij en wil leider worden. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Met de briljante spindoctor Evelien Bax aan zijn zijde gaat Morten tot het uiterste om het onheil af te wenden. De machtsstrijd maakt meerdere slachtoffers.

De Morten Trilogie 2 – Mo

De kersverse premier Morten Mathijsen doet alles wat in zijn macht ligt om de laffe moord op zijn spindoctor op te lossen. Door zijn obsessieve klopjacht op de dader laat hij steken vallen als eerste minister. Intussen leggen interne ruzies bij De Nieuwe Liberalen een bom onder het kabinet. De getalenteerde politicus Mo Limam is de gedoodverfde nieuwe fractievoorzitter, maar hij komt keihard in botsing met Mathijsen over de anti-terreurwetgeving. De nieuwe Islamitische Partij Nederland spint garen bij het conflict en bij de toenemende polarisatie in de samenleving. Escalatie dreigt.

De Morten Trilogie 3 – M.

Premier Morten Mathijsen wendt al zijn macht aan om de publicatie van het schandaalboek van zijn voormalige spindoctor Marijn te voorkomen. Hij breekt genadeloos reputaties, maar de vrouwen die hij heeft beschadigd zinnen op wraak. Mortens ex-vrouw Esther, die in de gevangenis zit, krijgt de rechters op haar hand. De fractie van De Nieuwe Liberalen is gespleten. Een premiercrisis lijkt onafwendbaar. Weet Morten het tij nog te keren?

Bron: Bol.com

Mijn mening

Ook al zijn deze boeken al wat ouder, ze zijn zeker nog van toepassing op de huidige issues in onze maatschappij en de politiek. Alle drie de boeken beschrijven niet alleen de hedendaagse problemen waar wij tegenaan lopen maar maken de subtitel “verraad – macht – verleiding” meer dan waar. De hoofdpersoon is echt iemand waar je op een gegeven moment eigenlijk een ontzettende hekel aan krijgt maar waar je dan ook weer medelijden mee hebt. Ik had ook continue bepaalde politici in gedachten die ik linkte aan de personages in het verhaal. De boeken laten niet alleen een goed beeld zien van de politiek en de verhoudingen onderling binnen politieke partijen maar het laat ook zien wat de drang naar macht met iemand kan doen. Ik las alle drie de boeken binnen twee weken uit en ik denk dat dat wel een goede graadmeter is of het een aanrader is ;-). Mocht je nou op zoek zijn naar 3 interessante maar goed weg lezende boeken, dan zou ik zeker voor deze trilogie gaan.

Lezen jullie wel eens boeken over de politiek?

Take care!

xoxo

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Bron afbeeldingShutterstock