Tips om je innerlijke criticus de mond te snoeren

Gisteren konden jullie al lezen dat ik vorige week een rustige maar lastige week had. Een week waarin ik werd gedwongen om rust te nemen en er achter kwam dat ik daar echt moeite mee heb. Niet zo zeer met rustig aan doen maar wel met het stemmetje in mijn hoofd die heel veel vond en daar graag de nodige kritische noten aan moest toevoegen. Want ja, stel je voor dat ik de hele week op de bank lig en niets doe. Het werd een vicieuze cirkel waar ik moeilijk uit kwam ondanks de adviezen dat ik het maar gewoon uit moest zitten en het misschien wel goed voor mij was. Nu kan ik er op een mildere manier op terugkijken en ben ik op zoek gegaan naar tips om de volgende keer beter met mijn innerlijke criticus te kunnen omgaan. Ik deel ze vandaag uiteraard graag met jullie.

Tips om je innerlijke criticus de mond te snoeren

 • Inventariseer je innerlijke criticus en probeer hem om te buigen. Wanneer en op welk moment komt je innerlijke criticus op? Kloppen de dingen die gezegd worden of kun je de kritiek weerleggen zodat je een ander standpunt krijgt?
 • Houdt een “self-love” dagboek bij. We kennen allemaal het dankbaarheidsdagboek waarvan ik een groot voorstander ben maar waarom zou je niet elke dag ook minstens 3 positieve gedachten over jezelf opschrijven om de kritische gedachten om te keren? En als je dan toch bezig bent, schrijf dan ook meteen de positieve stappen op die je die dag hebt gezet en die totaal haaks staan op wat je innerlijke criticus altijd maar zegt.
 • Vraag je bij elke keer innerlijke kritiek af of het je gaat helpen. Zegt je innerlijke criticus dat je het beter niet kunt doen omdat je toch alleen maar zult falen, vraag jezelf dan af of dat ook daadwerkelijk zo is en wat er qua gevoel gaat gebeuren als je het helemaal niet probeert.
 • Je innerlijke criticus is eigenlijk alleen maar een onheilsvoorspeller die alles negatief ziet. De toon is vaak streng, dominant en emotioneel. Die stem zorgt ervoor dat het vaak overheersend wordt. Probeer de toon om te draaien. Nu hoeft het niet all happy en cheerful te zijn maar probeer liever en positiever tegen jezelf te praten.
 • Breek de cirkel. Heeft je innerlijke criticus je gebracht wat je wilde? Heeft het je vooruit geholpen of houdt het je alleen maar tegen? Als het je alleen maar tegenhoudt, waarom zou je de cirkel dan niet doorbreken?

Ik weet dat het heel erg lastig is om je innerlijke criticus de mond te snoeren en dat het veel energie vraagt om de stem om te draaien. Maar als je elke keer kleine stapjes zet en het probeert, dan zul je merken dat die innerlijke criticus steeds sneller zijn mond gaat houden.

Hoe gaan jullie om met je innerlijke criticus op moeilijke momenten?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock

 

 

, , , , , , , , , , ,

5 Responses to Tips om je innerlijke criticus de mond te snoeren

 1. Darina 15 februari 2018 at 08:07 #

  Het is zeker belangrijk om de stem van de innerlijke criticus om te draaien. Ik denk dat je het anders zoveel moeilijker maakt voor jezelf. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

 2. rachel 15 februari 2018 at 09:44 #

  ik probeer het elke keer weer maar als ik mijn dingen gewoon niet af krijg raak ik echt in de stress. probeer wel elke keer de cirkel te doorbreken maarja …lastig

 3. Sonja 15 februari 2018 at 19:54 #

  Ik heb ook nog mijn valkuilen, echter ik merk dat ik steeds positiever denk.
  Ik kreeg 5 minuten geleden nog een voor mij gevoel sneer van iemand op twitter. Echter,… het zegt meer over haar. Ik had een mening, die viel verkeerd… jammer dan.
  Ik kan juist heel veel toffe dingen opnoemen…
  Tijdens ongeluk werd ik niet boos. Mijn agressieve kant kwam niet eens naar buiten, hoe gaaf!

 4. Nesrin 15 februari 2018 at 22:29 #

  Ik vind dit een heel goed artikel en ga het opslaan. Ik heb heel veel moeite met de innerlijke criticus in mij en die komt regelmatig naar boven als ik het heel druk heb.

 5. Annette 16 februari 2018 at 13:52 #

  Ik herken het wel ik kan ook slecht rust nemen dan komen er allerlei gedachten boven….weg ermee en dus vooral blijven rennen en vliegen. Nu ik de laatste tijd gedwongen werd (tussen aanhalingstekens) eens even stil te staan en na te denken kwam ik erachter dat ik het best kan en goed kan weerleggen als die kritische kant van mezelf boven komt drijven. Wel lastig hoor.

Geef een reactie