Summer Books: Het dossier – Anya Niewierra

Vandaag een boek in de serie “Summer Books” die je misschien niet zo 1,2,3 verwacht als je denkt aan boeken voor de zomervakantie. Maar, dit boek is zo ontzettend intrigerend dat ik het je niet wil onthouden. Als je dacht dat “Judas” al een ziek boek was, dan gaan je haren helemaal recht overeind staan als je dit boek leest. Een boek over de voormalige DDR en alle gruwelijkheden van het voormalige DDR-regime. De recensie van vandaag gaat over “Het dossier” van Anya Niewierra.

Het dossier

De ingrediënten; de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof zijn door Anya Niewierra nauwgezet in elkaar vervlochten tot dé ultieme thriller. De 46-jarige weduwe Josta Bresse wordt op een ochtend wakker en blijkt slachtoffer van een orgaanroof. Tijdens het onderzoek naar de daders ontdekt de Nederlandse recherche dat de identiteit van Josta is ‘gewist’. Na een aanslag op haar leven duikt ze onder. Ze besluit het heft in eigen hand te nemen en zelf op onderzoek uit te gaan. De speurtocht voert haar terug naar Oost-Berlijn waar ze werkte als kunstvervalser. De ‘Königstein-Gruppe’, het team van kunstvervalsers waar zij in 1988 deel van uitmaakte, werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime. Vlak voor de val van de Muur werd het team gearresteerd en naar de gevangenis Hohenschönhausen afgevoerd. Reden: het Dossier waarin de DDR-top de geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde, bleek verdwenen. 25 jaar later blijkt dit Dossier reden voor moord, want er zijn personen die koste wat het kost hun DDR-verleden willen afdekken. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht en de invloed die de daders hebben, blijkt groot. Enorm groot.

Review

Mijn vader gaf dit boek aan mij om te lezen en zei meteen erbij dat ik er rekening mee moest houden dat het een heftig boek was. En jongens, dat was het! Nu is er in onze familie een link met de voormalige DDR door het werk van mijn vader, die regelmatig in het Oostblok verbleef voor zaken voor de val van de Muur. Vaak kwam hij dan thuis en zei tegen mij dat ik blij mocht zijn dat ik in Nederland woonde en het ontzettend goed had. Als jong meisje vond ik dat maar een rare uitspraak maar nu ik dit boek heb gelezen, snap ik helemaal waarom hij dit zei. De schrijfster neemt je mee in het bizarre leven van Josta Bresse. In de DDR tijd werd Josta “gebruikt” om kunst te vervalsen. Veel van haar verleden heeft ze weg gestopt maar als zij op een morgen wakker wordt en ontdekt dat er een orgaan uit haar lichaam is gehaald, begint haar zoektocht naar haar verleden. De schrijfster beschrijft de gruwelijkheden tot in detail waaraan Josta werd onderworpen maar ook hoe Josta werd geconditioneerd op jonge leeftijd om compleet conform het voormalige DDR-regime te denken, leven en functioneren. Ik heb regelmatig het boek weg moeten leggen omdat het mij teveel werd om over de manipulatie en gruwelijkheden te lezen. Maar ik was keer op keer verbaasd hoe het mogelijk was dat jarenlang de mensen op hogere posities gebruik hebben gemaakt van hun medemens en zichzelf hebben verrijkt over de ruggen en levens van onschuldige burgers.

Het is niet een boek wat je even op je strandbedje makkelijk weg leest maar als je houdt van spannende intriges en thrillers, dan is dit een boek voor jou.

Gaan jullie meer voor de thrillers of toch voor andere lectuur? Zouden jullie een boek als dit lezen?

Take care!

xoxo

Bron: bol.com

Voor deze blog zijn affiliate links gebruikt. Klikken en kopen via deze link is lief en helpt Plus een Beetje maar kost niets extra’s.

Follow my blog with Bloglovin

, , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Summer Books: Het dossier – Anya Niewierra

 1. Darina 8 augustus 2017 at 06:59 #

  Dit is zeker een boek dat ik wil lezen. Bedankt voor de tip!

  • Marije Strobos 8 augustus 2017 at 21:00 #

   Erg benieuwd wat je ervan vindt!

 2. Nesrin 8 augustus 2017 at 13:01 #

  Dit lijkt mij zeker de moeite waard. Ik ga dit boek tippen aan mijn man, ik denk dat hij dit boek ook graag wilt lezen.

  • Marije Strobos 8 augustus 2017 at 21:00 #

   Benieuwd wat jullie ervan vinden!

Geef een reactie