Selecteer een pagina

How to be happy

Stop comparing yourself to others

Afgelopen week werden wij opgeschrikt door de zelfmoord van 3 relatief bekende mensen. Mensen die op het oog alles leken te hebben wat hun hartje begeerde maar die kennelijk toch niet gelukkig waren. Mensen die aan de buitenkant iets heel anders lieten zien dan dat zij aan de binnenkant voelden. Mensen aan wie een heleboel mensen een voorbeeld namen en net zo wilden zijn als zij. Als er een wijze les is van deze verdrietige week, dan is het wel dat we moeten stoppen met onszelf te vergelijken met anderen . 

Binnenkant versus buitenkant

We leven in een wereld waarin iedereen de keuze heeft om te laten zien wat zij willen laten zien. Op social media zie je vaak alleen maar geweldige beelden en geweldige levens. Vaak zie je niet meer dan de buitenkant die iemand wil creëren en wil laten zien. Je hebt de keuze om te laten zien wat je wil laten zien. Maar het zijn wel vaak die beelden waaraan wij ons spiegelen. Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen: Ik wil ook zo zijn zoals hem of haar?

We zien vaak niet het verdriet of de boosheid of de moeilijke momenten of de geestelijke pijn van mensen. We spiegelen ons dus aan een droombeeld waarvan iemand zelf kiest om dit te laten zien. Een beeld wat misschien niet de werkelijkheid laat zien maar dat zien wij niet omdat mensen daar bewust voor kiezen dat niet te laten zien.

Harde realiteit

De harde realiteit is dat achter het mooie plaatje veel meer verscholen gaat dan de meeste mensen weten. Soms lijkt het of iemand een instant succes is maar niemand ziet het harde werk wat iemand er dag in dag uit in heeft gestoken om zo’n succes te worden. Soms lijkt het of iemand een luizenleventje heeft maar niemand ziet wat iemand moet doen om dit luizenleventje te kunnen leven. De harde realiteit is dat wij heel vaak niet zien wat iemand moet doen om te kunnen leven zoals zij leven.

De harde realiteit is dat mensen die nu succesvol zijn, hier heel veel voor hebben moeten doen of laten. Deze mensen zijn gevallen en weer opgestaan. Deze mensen hebben gefaald in hun leven maar zijn weer doorgegaan. Deze mensen hebben er keihard voor gewerkt om het leven te kunnen leiden dat zij nu leiden. Het kwam niet zomaar. Het werd hun niet in de schoot geworpen. Maar soms vergeten we dat omdat we het niet zien. We zien soms niet de lijdensweg die iemand heeft moeten afleggen om te komen waar ze nu zijn.

Persoonlijke groei

Het is goed om rol modellen te hebben als voorbeeld maar probeer niet te zijn zoals anderen. Vergelijk jezelf niet met anderen want jij bent uniek en je weet niet wat een ander heeft moeten doen om te zijn wie ze nu zijn. Je weet niet wat die ander doormaakt naast het mooie plaatje wat ze laten zien. En waarom zou je jezelf met een ander willen vergelijken? Jij, met al je unieke kwaliteiten, bent wie je bent.

Persoonlijke groei komt met vallen en opstaan. Niet met jezelf te vergelijken met anderen. Jouw weg zal nooit hetzelfde zijn als hun weg. Hoewel het gras soms groener lijkt aan de andere kant, blijkt deze week maar weer dat het vaak niet zo is. Dus waarom zou je jezelf vergelijken met anderen en niet gewoon jezelf omarmen zoals je bent en te kiezen voor je eigen pad?

Luister altijd naar jezelf want jij bent goed zoals je bent en weet precies wie je bent.

Take care!

xoxo

Mocht je in de knoop zitten met jezelf en zelfmoord gedachten hebben, zoek dan alsjeblieft hulp!