Self Love || Taking care of ME

2018 was het jaar waarin ik de lichamelijke transformatie aan ging na jaren van opgesloten zitten in mijn eigen lichaam door de lipoedeem. Het tweede half jaar van 2018 bestond uit operaties, herstellen en mijzelf opladen voor de volgende operatie. De focus lag vooral op lichamelijk herstellen en opladen. Hoewel ik in die maanden echt wel goed voor mijzelf moest zorgen, zat ik teveel in een operatie roes om goed na te denken over wat ik echt nodig had. Mijn focus lag op herstellen en echte zelf liefde belande op de achtergrond. 2019 is dan ook het jaar wat in het teken staat van self love, mentaal herstellen en doen wat ik echt nodig heb.

Do your own thing

Tegenwoordig leven wij in een wereld waarin bijna iedereens leven wel op social media staat en het is dan heel makkelijk om je te verliezen in andermans leven of je te bemoeien met andermans leven. Het is makkelijk om jezelf te gaan vergelijken met een ander en heel vaak omdat je denkt dat het gras groener is aan de overkant. Ook ik heb mij daar schuldig aan gemaakt maar de laatste maanden neem ik er steeds meer afstand van.

In mijn ogen is zelf liefde doen waar jij behoefte aan hebt en niet wat er in een boek staat of wat je ziet bij iemand anders. Natuurlijk kun je je laten inspireren door anderen maar ik geloof niet dat kopiëren wat een ander doet, je gaat helpen om jezelf die liefde te geven die je nodig hebt. Ik geloof dat jij alleen kunt voelen wat je nodig hebt en dat wat een ander doet, niet automatisch zal betekenen dat het voor jou ook iets doet. Een van mijn belangrijkste doelen dit jaar is dan ook om mijn eigen weg te gaan en doen wat voor mij goed voelt. Of dat nou is in het herstel van mijn benen. Of in mijn dag indeling. Of in wat ik eet. Of in hoe ik mij voel. De belangrijkste vraag die ik mij continue stel is “voelt dit goed voor mij”. Het klinkt een beetje als Marie Kondo’s “does this spark joy” maar ik geloof wel dat er een kern van waarheid in haar boodschap zit. Maakt het je blij en voel je je er goed door, doe het. Is dat niet het geval, doe het niet.

Set boundaries

Hoe vaak laat jij over je grenzen gaan of durf je geen nee te zeggen terwijl je eigenlijk iets niet wilt doen? Ik deed dat regelmatig wat er voor zorgde dat ik altijd aan het rennen en vliegen was. Afgelopen maanden ben ik gedwongen om een stapje terug te doen en waar ik in het begin er bijna van in paniek raakte, merk ik nu dat ik veel meer in balans kom. Als ik een keer iets niet wil doen, kan ik gewoon nee zeggen zonder mij schuldig te voelen. Als ik een slechte nacht heb gehad, dan zorg ik dat ik de ochtend wat rustiger kan opstarten en de tijd neem om weer een beetje tot leven te komen.

Soms zit het gewoon het in hele kleine dingen waardoor je je grenzen kunt bepalen. Iets eerder opstaan en wat meer tijd hebben om de ochtend te beginnen. Iets eerder de deur uitgaan en wat meer tijd hebben om naar je werk te komen. Niet altijd maar ja zeggen als je collega’s vragen of je iets voor ze kan doen maar ze het gewoon zelf laten doen. Gewoon een keer nee zeggen als je een drukke week hebt gehad en iemand wil in het weekend ook nog afspreken. Grenzen stellen is voor jezelf kiezen en luisteren naar wat jij nodig hebt. En als iemand boos wordt omdat jij een keer niet kan of wil doen wat zij willen doen, jammer voor hun.

Go, go, go

Mijn One Little Word voor 2019 is Go. Een woord wat een diepere betekenis heeft dan alleen maar gaan. Go is in beweging komen, dingen doen en aanpakken. Of dat nou is grondig mijn huis opruimen of mijn mentale herstel in werking zetten of in actie komen als het om mijn blog gaat of ja zeggen op een kans die voorbij komt, Go is het juiste woord daarvoor. In de afgelopen jaren heb ik mij verstopt achter mijn lichaam en liet ik kansen voorbij gaan. Ik stond stil en ging daardoor ook slechter voor mijzelf zorgen. Ik merk dat door dingen te doen, ik blij word en als je blij bent, oefen je makkelijker zelf liefde uit.

Go staat ook voor in beweging komen en dat is iets wat ik de afgelopen weken ben gaan doen. Ik ben aan het revalideren, probeer meer te bewegen en loop regelmatig langere stukken dan ik ooit van had kunnen dromen een jaar geleden. Meer bewegen houdt ook in kiezen voor de juiste voeding, voldoende water en indien nodig supplementen gebruiken om eventuele tekorten aan te vullen. Sinds ik begon met revalideren, ben ik begonnen met het slikken van magnesium-citraat ter ondersteuning van mijn spieren. De spieren en banden in mijn benen zijn behoorlijk verzwakt door het enorme gewicht van het lipoedeem vet in mijn benen maar ook omdat ik niet meer kon bewegen. Er zijn veel soorten magnesium maar na wat onderzoek kwam ik erachter dat qua opname het beste magnesiumsupplement toch wel magnesium-citraat is. Alles wat mij nu kan helpen om sneller te herstellen, grijp ik natuurlijk met beide handen aan want herstel is voor mij zelf liefde want het helpt mij op weg naar de toekomst.

In 2018 is er veel veranderd in mijn leven en ik merk nu hoeveel impact het allemaal op mij heeft gehad. Mijn focus is nu op mijn herstel, zowel lichamelijk en geestelijk. Weer een hele nieuwe reis waar ik jullie op mee ga nemen. Een soort seizoen 2 van de serie “help mij weer op de been” zeg maar 😉

Zijn jullie je er bewust van wat je echt nodig hebt qua zelf liefde?

Take care!

xoxo

Deze blog kwam tot stand middels een samenwerking. Deze samenwerking beïnvloedt mijn mening over het product niet.

Bron stockafbeeldingen: Shutterstock

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Responses to Self Love || Taking care of ME

 1. Femke 14 januari 2019 at 08:42 #

  Mooi geschreven weer, op een prachtig 2019. Ik kan al vrij goed nee zeggen, maar ga hier komend jaar toch nog beter op letten :-).

 2. Darina 14 januari 2019 at 11:46 #

  Heel goed en inspirerend geschreven. Je grenzen goed aan blijven geven is zo belangrijk. Het is misschien niet altijd makkelijk maar al doende leert men 🙂 (heb ik gemerkt)

 3. Natascha 14 januari 2019 at 13:37 #

  Mooi Marije 🙂 Ik heb hier het afgelopen jaar ook enorme stappen in gemaakt en dat voelt heerlijk. Al ligt vallen en opstaan ook op de loer 😉

 4. Daenelia 14 januari 2019 at 19:17 #

  Ik snap wel dat voor sommige mensen het zelfliefde concept een belangrijke reminder is dat je voor jezelf moet zorgen. Maar daar hoort ook bij dat je onderzoek doet naar wat goed voor je is en echt niet alleen op je gevoel afgaat. Anders zou het voor mij erg belangrijk worden om alle chocoladesoorten uit de winkels te proberen, want daar word ik pas echt gelukkig van (maar echt gezond of goed is het niet voor mij).
  Ook is goed voor mezelf zorgen dat ik mijn netwerk opbouw en onderhoud: dat betekent dus dat ik soms iets voor een ander doe, terwijl ik er misschien niet echt 100% zin in heb. Ja zeggen is dus soms ook goed voor je. Anders doen mensen ook niks voor jou. En ik heb mensen nodig die ook dingen voor mij doen als ik daar behoefte aan heb. (En nee, als iemand nooit iets voor mij doet omdat dat ze steeds niet uitkomt, dan houdt het voor mij ook vrij snel op 🙂 )
  Dus ja, goed voor jezelf zorgen is ook belangrijk omdat je juist daardoor ook goed voor anderen kan zorgen. En laat ik daar nou blij van worden.

 5. Sonja 14 januari 2019 at 19:43 #

  Zelfliefde, hou van mij… het moeilijkste wat ik moet doen, elke dag, zodra ik in de spiegel kijk.
  Ik laat een ander beeld zien, ben niet altijd gelukkig.
  Wat mij echt gelukkig maakt? Mijn jongste zoon, als hij grapjes maakt, die lach… miljoenen waard. Daar teer ik op!

 6. Elly 14 januari 2019 at 23:45 #

  Heel inspirerend dit verhaal. Ik heb jarenlang altijd maar ja gezegd gewoon voor de lieve vrede ook thuis te bewaren. En nee het wordt nog steeds niet leuk gevonden als ik nee zeg tegen plannen van schoonfamilie en toch doe ik het, want ik ga niet meer tegen wil en dank wat doen wat ik.niet leuk vind. En weet je het voelt bevrijdend.

Geef een reactie