Selecteer een pagina

Sinds enige tijd schrijf ik heel openhartig over mijn gezondheid en wat de achteruitgang van mijn gezondheid met mij doet. Niet het makkelijkste onderwerp om bij stil te staan omdat ik het liefst doorga en mijn leven leef. Toch probeer ik, ook op de dagen waarop ik veel last van mijn benen en lichaam heb, positief te blijven. Eerlijk is eerlijk, leven met een chronische ziekte is niet makkelijk maar door positief te blijven, is het voor mij makkelijker om de dag door te komen.  Mijn tips hoe het mij lukt om zo positief te blijven, ondanks wat er speelt, deel ik vandaag met jullie.

It’s hard work

Positief denken (en blijven) vergt training en hard werken. Het is niet zo dat ik elke ochtend op sta met een positieve mindset. Verre van zelfs. Er zijn dagen waarop ik het echt moeilijk heb omdat mijn lichaam pijn doet of omdat ik het even niet zie zitten om de dag te beginnen. Ik zet elke dag mijn wekker eerder zodat ik goed kan peilen wat de stand van zaken is van mijn lichaam. Daarnaast begin ik elke dag met het lezen van een positieve post of een motivatie video en post ik iets positiefs op Instagram. Ik weet dat er mensen zijn die het irritant vinden als ik de ochtend zo vroeg begin maar ik doe dit voor mijzelf. Ik doe dit om de dag voor mijzelf goed te beginnen en mijn mindset in de juiste richting te krijgen. En elke dag herhaal ik mijn handelingen. Het onder de knie krijgen van een nieuwe gewoonte of andere draai in je leven, heeft herhaling nodig. Het schijnt dat hersenen 30 – 90 dagen nodig hebben om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Dankbaarheid

Pas als er een prijskaartje aan je gezondheid komt te hangen, ga je je realiseren hoe kostbaar een goede gezondheid is. Heel vaak neem je dingen voor vanzelfsprekend en sta je er niet eens bij stil dat sommige dingen ineens niet meer een vanzelfsprekendheid zijn. Neem je gezondheid. Of je baan. Of je huis. Het zijn dingen die je nu misschien heel gewoon vindt maar als het er straks niet is, zal je nog wel eens drie keer nadenken over hoe dankbaar je zou zijn als je het wel weer hebt. Ik heb natuurlijk het nodige meegemaakt in mijn leven en weet inmiddels dat niet alles vanzelfsprekend meer is. Ik probeer dan ook elke dag stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Zowel ’s ochtends als ik wakker word en op het moment dat ik ga slapen. Mijn vader heeft het tot vervelens aan toe herhaald door, in moeilijke tijden, continue tegen mij te zeggen dat het glas altijd halfvol is. Misschien wil je het op dat moment niet horen maar er komt een moment waarop je het begrijpt en je snapt dat je blij mag zijn met de dingen die je nu hebt en die je nu kan doen. En zelfs als je wereld in lijkt te storten, zijn er altijd nog dingen waar je dankbaar voor mag zijn. Al is het maar elke dag wakker kunnen worden of een simpel berichtje van een vriendin. Je moet het alleen gaan zien.

Taking control

Voor mij is doorgaan altijd een hele belangrijke peiler in mijn leven geweest. Misschien niet altijd de meeste slimme maar wel eentje die er voor heeft gezorgd dat ik nu op dit punt in mijn leven sta. Controle nemen over je leven, kan alleen jij. Alleen jij kan de beslissing maken hoe je de verandering gaat doorvoeren en of je ervoor kiest jezelf te laten verslinden door een negatieve vicieuze cirkel of dat je probeert eruit te halen wat er in zit. En ik weet dat er mensen met chronische ziekten zijn die het nog zwaarder hebben dan ik maar ook dan zijn er echt dingen die je kunt doen om het leven zo leuk mogelijk te maken. Maar alleen jij kan dat en niemand anders. Alleen jij kan de controle terugpakken en er iets van maken.

Leef in het nu

Vandaag is de enige dag die je hebt. Gisteren is geweest en wat er morgen gaat gebeuren weet je nog niet. Dus doe er alles aan om vandaag de beste dag te maken die er is. En ja, natuurlijk heb ik ook mijn verplichtingen en werk ik 5 dagen per week maar dat zorgt er ook weer voor dat ik mijn huur kan betalen, een warme maaltijd kan eten en mijn auto kan vullen met benzine. Wat ik vandaag doe, heeft altijd consequenties voor mijn toekomst. Maar als ik het dan maar vandaag goed doe en morgen pak ik gewoon weer een nieuwe kans. Ik leefde altijd in de fast forward of de rewind en was altijd met van alles en nog wat bezig maar niet met vandaag. Sinds een aantal maanden probeer ik zoveel mogelijk in het nu te leven en staan zodat ik altijd met een tevreden gevoel naar bed ga.

Ziekte van vergelijking

Eind 2013 besloot ik om mijn Facebook te verwijderen en omdat ik nog niet heel actief was op Instagram, had ik daar niet zo heel veel last van. Ik merkte aan mijzelf dat op moeilijke momenten, ik mijn social media zat af te struinen en mijzelf continue zat te vergelijken met anderen. Het gras was altijd groener bij iemand anders en werkelijk iedereen had een leuker leven. Het heeft mij heel veel moeite gekost om te stoppen met mijzelf te vergelijken met anderen. Het was als het ware een ziekte geworden. Inmiddels sta ik natuurlijk op een ander punt in mijn leven en ben ik mij ook nog eens heel erg bewust van het feit dat iedereen zijn mooiste leven op social media laat zien. Maar als je door een moeilijke tijd gaat, dan is het misschien het beste om zo ver mogelijk van social media vandaan te blijven want je stapt echt in de val van de ziekte van verleiding en je gaat je alleen maar rotter voelen omdat het bij anderen altijd maar leuker of beter lijkt. Mijn advies is dan ook echt om op momenten dat je je niet goed voelt, zo ver mogelijk van social media vandaan te blijven.

Zoek inspiratie

Pinterest en Youtube staan vol met inspirerende teksten, foto’s en video’s. Je kan podcasts luisteren van inspirerende mensen of een boek lezen van iemand die jou inspireert. Ga op zoek naar dingen waar jij blij van wordt en die jouw mindset in een positive vibe krijgen. Zelf kijk en luister ik regelmatig naar motivational video’s en podcasts. Helemaal in de ochtend als ik niet zo’n goede start heb, vind ik het heerlijk om naar iets positiefs te luisteren en daar weer inspiratie uit te halen.

Weet je, life aint easy .. voor niemand maar alleen jij kan het voor jezelf zo makkelijk en goed mogelijk maken. Het is een kwestie van doen en uitzoeken waar jij blij en positief van wordt. Het zit hem vaak in hele kleine dingen die er ook echt zijn als je leven in een dip zit of je problemen hebt met je gezondheid. En zodra je dat onder de knie hebt, wordt het veel makkelijker om elke dag de positieve dingen in het leven te zien. Geloof mij maar 😉

Wat is jullie ultieme tip voor positiviteit?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock