Selecteer een pagina

65234b3e1f1d0e4e40f7b94346f8276b

Jongens, morgen is het eindelijk zo ver: een lekker lang weekend. En kerst inderdaad but to be honest, zie ik het meer als extra vrije dagen. Ik heb niets met kerst en het liefst ging ik gewoon op 23 december  onder mijn dekbed liggen en werd ik op 3 januari ergens weer wakker. Deze dagen zijn allemaal teveel. Teveel gezellig doen, teveel eten, teveel geld uitgeven, teveel moeten, teveel stress, teveel emoties. It’s just too much . Oh ja en het is natuurlijk de eerste kerst zonder mijn grote kleine vriend.

Dit jaar is kerst sowieso heel erg anders want dit jaar is voor het eerst in jaren dat ik kerst vier zonder eetstoornis. Het is raar. Het voelt raar. Het voelt zelfs een beetje leeg en eng. Een December waarin ik mij niet druk maak om alle speciale edities die supermarkten uitbrengen, geen behoefte heb om alle folders af te spitten om aanbiedingen te bekijken, geen eindeloos lange lijstjes maak van dingen die ik wil hebben en dus zomaar nog wat geld in mijn portemonnee heb. Dit is weer zo’n kleine test. Feitelijk een ultieme test want niet alleen mijn eten wordt op de proef gesteld maar ook mijn drang om geld uit te geven. Tja, als jij dacht dat een eetstoornis/ verslaving alleen kwam, forget it. Er is altijd meer. Er is altijd nog wel een andere verslaving die mee lift op het succes van de hardnekkigste verslaving en die je dan net dat roesje kan geven als de ander het niet kan geven.

f1e881a13626261e0cbc0ea08ec17c52

Dat geld dingetje heb ik onder controle maar hoe ga ik om met het eten en geen structuur hebben tijdens deze dagen? Hoe ga ik mij staande houden in een periode waarin alles draait om gezelligheid en lekker eten. Want ja, gezelligheid is gekoppeld aan lekker eten. Hoe ga je om met niet thuis eten en zorg je dat je je aan je planning kunt houden. Iets wat mij eigenlijk al weken bezig houdt en ook best wat stress geeft. Ik vroeg vriendin Jack met wie ik kerst vier of zij er wel rekening mee houdt dat er dingen zijn die ik niet eet en dat ik mij wel aan mijn planning wil houden. Gelukkig is zij vanaf het begin betrokken geweest bij het hele proces, net als mijn ouders en een aantal andere vrienden. Mensen die niet meer opkijken als ik bij iets zeg dat ik het nog niet kan eten of niet wil eten. Mensen die weten dat ik op de klok eet om zo mijn planning strak te houden en te voorkomen dat ik in een vreetbui verval. Mensen die weten dat het goed gaat maar nog niet altijd makkelijk. Mensen die je moet koesteren en ontzettend dankbaar voor mag zijn dat zij het hele proces met je hebben doorstaan.  Maar het is dus wel een dingetje als je dit soort dagen ergens anders gaat vieren want je hebt niet altijd zelf de controle en zal soms het even los moeten laten. Als ik dit dan opschrijf hoor ik meteen de hele Frozen song “let it go” door mijn hoofd gaan. Maar dan wel de Demi Lovato versie van hieronder.

Dus hoe ga ik deze dagen aanpakken? First of all, de fameuze zin van mijn vader “preparation is everything” is leading en dus zorg ik dat ik goed voorbereid op pad ga (hoi pap, zie je wel dat ik het leer!). Ik zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk eetmomenten in plan en voorbereid . Ja, ik weet ook dat een moment anders kan lopen en dat is niet erg, zolang ik de rest maar wel onder controle heb. Second of all, ik maak bewuste keuzes. Ik kies wat ik lekker vind maar ik zorg wel dat er een balans in zit en dat ik ook kies voor de gezonde keuzes als die er zijn. Third of all, wees niet te streng voor jezelf. Helemaal niet met dit soort dagen. Het heeft geen zin om nu ontzettend streng te zijn en jezelf te straffen als het fout gaat. Het heeft geen zin om aan die kilo’s te denken en te denken aan de calorieën die je in je mond stopt.  Het heeft al helemaal geen zin om heel hard te gaan roepen dat het nu allemaal mag want in januari begin je echt. It ain’t gonna work en het gaat nog tegen je werken ook als je te streng voor jezelf bent. En die innerlijke criticus bitch mag je trouwens ook even opzij schuiven. Zet haar maar even in een hoekje met haar rug naar je toe. Last but not least, probeer te genieten. Probeer te lachen. Probeer plezier te hebben. Probeer eten niet het middelpunt te maken van deze dagen maar de gezelligheid met de mensen om je heen. Creëer je eigen mooie momenten en wees dankbaar. Maak er je eigen feestje van!

9fbeab9515bd9807a8a92a286ddb25ec

So, let’s do this. Laten we er allemaal mooie en goede dagen van maken!

Hoe vieren jullie kerst dit jaar? Wat zijn jullie struikelblokken met dit soort dagen?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin