Selecteer een pagina

We kennen allemaal wel periodes waarin we ons overweldigd voelen door het leven. Momenten waarop je ontzettend druk bent, teveel van jezelf vraagt en dat het uiteindelijk teveel wordt. Je overweldigd voelen is soms iets wat bij het leven hoort maar als je dit op tijd opmerkt, kun je er voor zorgen dat je er mee kan omgaan en kan voorkomen dat het erger wordt. Een langere tijd met een overweldigd gevoel rondlopen is niet goed en kan uiteindelijk misschien wel tot een burn-out leiden. Zoals jullie gisteren al lazen, voelde ik mij vorige week behoorlijk overweldigd door alles wat er gebeurde. Inmiddels herken ik een overweldigd gevoel maar al te goed en heb ik een aantal tips om met dit gevoel om te gaan. Vandaag deel ik deze tips met jullie.

Omgaan met een overweldigd gevoel

Wees je bewust wat er gaande is

Soms zit je in een rush van het leven en ga je maar door, ren je mee op de automatische piloot en merk je wel dat er momenten zijn dat je je overweldigd of opgebrand voelt maar doe je er niets mee. Stop hiermee. Wees je bewust van wat er gaande is. Wees je bewust waar je mee bezig bent. Wees je bewust wat er speelt en wat je van jezelf vraagt. Is het echt nodig om nog net dat ene uurtje extra te werken? Bewustwording is de eerste stap naar erkenning dat er wat is. Inmiddels weet ik hoe het voelt om overweldigd te zijn, ik heb geleerd dat als ik mij zo voel, dat ik er wat mee moet doen. Het is mijn teken dat ik over mijn grenzen ga.

Maak een inventarisatie op

Inventariseer waar je op dit moment mee bezig bent en stel een prioriteitenlijst op. Wat is nu belangrijk en wat moet nu gedaan worden? Dit is een vraag die je op alle vlakken in het leven kunt stellen. Moet je nu echt stofzuigen of kan het morgen gedaan worden? Moet die ene mail echt vandaag een antwoord krijgen of kan het ook morgen? Moet je vandaag echt nog op stap of is het beter om de afspraak te verzetten? Wat is nu echt dringend nodig en is het echt dringend of vind je zelf dat je het moet doen? Ik vond altijd dat ik heel veel van mijzelf moest. Ik moest werken, sociaal zijn, een perfect huishouden hebben, laten zien dat ik een geweldig leven had, sporten, studeren, mijzelf ontwikkelen en ook nog een leuke dochter en vriendin zijn. Maar van wie moest ik dat? Vooral van mijzelf.

Laat het gevoel er zijn

Deze klinkt misschien erg zweverig maar laat het overweldigde gevoel er gewoon eens zijn. Voel het en laat het toe. Ik rende altijd maar door en op momenten dat ik mij overweldigd voelde, schoof ik het gewoon opzij. Door het te negeren wordt het eigenlijk alleen maar erger. Je kunt het zien als een sneeuwbal: het begint klein maar door te rollen, bouw je een steeds grotere sneeuwbal. Bij mij begon het jaren geleden al als een heel klein iets: teveel van mijzelf vragen en af en toe het gevoel hebben dat mijn hoofd overliep. Maar door continue teveel van mijzelf te vragen, bleef mijn hoofd soms overlopen en zag ik door de bomen het bos niet meer. Pas als je erkent dat het niet meer gaat of dat je je overweldigd voelt, op dat moment kan je dingen gaan veranderen.

Zeg eens nee

Nee zeggen lijkt in onze maatschappij wel een verboden woord. Gewoon eens nee zeggen als je ergens geen zin in hebt. Nee zeggen als iets niet lukt of als je al teveel werk op je bord hebt liggen. Het woord perfectionisme hoor ik regelmatig voorbij komen. We moeten zoveel van onszelf en een keer nee zeggen voelt dan heel onnatuurlijk. Soms moet je gewoon nee zeggen en ook echt nee doen. Dus niet op een afspraak nee zeggen om dan vervolgens je te verzuipen in het werk. Zeg nee tegen een afspraak en neem dan lekker de tijd voor jezelf. Ga vroeg naar bed. Ga lekker in bad met een tijdschrift. Ga Netflixen op de bank. Of doe gewoon helemaal niets. Zeg nee om goed voor jezelf te zorgen.

Dag voor dag

Als je je overweldigd voelt, leef je leven dan dag voor dag. Ga niet denken aan morgen, overmorgen of volgende week maar denk alleen aan vandaag. Vandaag is belangrijk en wat er morgen staat te gebeuren, dat zie je morgen wel. Wees niet te streng voor jezelf en focus je alleen op wat er vandaag moet gebeuren. Plan je rust momenten in. Plan je adempauzes in. Maak een inventarisatie en planning voor vandaag. Wat moet er vandaag gebeuren? Wat wil je vandaag echt gedaan hebben? Wat hoeft er vandaag nog echt niet te gebeuren? Waar wil jij vandaag je energie aan besteden? Hoe voel je je eigenlijk en hoeveel energie heb je vandaag? Zijn er momenten waarop je je kunt opladen? Ik heb inmiddels geleerd om per dag te kijken wat ik wil doen, wat ik moet doen en wat ik absoluut niet wil doen. Zo kan ik mij focussen op mijn prioriteiten en alles wat nu niet belangrijk is, lekker laten.

Het leven is een leerschool en daar ben ik inmiddels wel achter. Het is niet altijd makkelijk om je niet te laten leiden door de rush van het leven en continue met een overweldigd gevoel rond te lopen.

Hoe gaan jullie om met hele drukke periodes en de momenten dat jullie je overweldigd voelen?

Take care!

xoxo

Bron uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Follow my blog with Bloglovin