Selecteer een pagina

Overprikkeld was een woord wat tot 2 jaar geleden niet in mijn woordenboek voorkwam. Doorgaan en over grenzen gaan daarentegen wel. Ergens vond ik dat de normaalste zaak van de wereld en eigenlijk wist ik niet beter.  Tot ik in het revalidatie traject van Heliomare terecht kwam en leerde dat mijn chronische pijn werd veroorzaakt door een zenuwstelstel dat compleet overprikkeld was. Vooral in het begin had ik het daar moeilijk mee want zoveel deed ik toen immers niet en hoe kon ik dan nog steeds overprikkeld zijn? Inmiddels zijn wij een flink aantal maanden verder en hoewel ik er nog steeds genoeg momenten van vallen en opstaan (ofwel eigenwijs zijn) zijn, heb ik wel geleerd om met overprikkeling om te gaan. Wat mijn tips zijn tegen overprikkeling deel ik vandaag graag met jullie.

Symptomen

Ik had al heel lang verschillende symptomen die konden duiden op overprikkeling: extreme vermoeidheid, continue pijn, om niks ontzettend emotioneel, geïrriteerd zonder aanwijsbare reden (alhoewel ik wel altijd vond dat er een reden was natuurlijk) en vaak voelde ik mij overweldigd door de soms simpelste dingen. Ergens geloofde ik dat het kwam door de stress en druk die ik in mijn leven had en ik probeerde vooral overal een oorzaak voor te vinden.

Zenuwstelsel

Tijdens mijn revalidatie was een van de eerste “ lessen” over het zenuwstelsel en de werking daarvan. Op een van de onderzoeksdagen was al gebleken dat de pijn die ik voelde, niet overeenkwam met een lichamelijk letsel en dat mijn zenuwen een veel ergere pijn uitstraalden dan dat ik werkelijk hoorde te voelen. In de maanden die volgenden, leerde ik mijn triggers herkennen en erkennen. Dit zal voor iedereen anders zijn en nu kan ik wel mijn triggers noemen maar ik weet niet of je hier wat aan hebt ;-).

Het hele traject werd een confrontatie met mijzelf want zaken die ik heel erg normaal vond om te doen, vond mijn lichaam niet normaal. Het was en is nog steeds een dagelijkse zoektocht van wat ik kan en wil. Dus mocht je denken “ dit doe ik even en ik leer wel even waardoor ik overprikkeld raak”, dan kan ik je meteen uit de droom helpen want dat gaat je echt niet lukken.

Tips

Wel kan ik je helpen met tips om overprikkeling tegen te gaan. We leven immers in een wereld waar er elke dag zoveel prikkels op ons afkomen dat het misschien handig is om je daar echt bewust van te zijn en je maatregelen er tegen te treffen.

Herken de signalen en zaken die je prikkelen of triggeren

Wat maakt het dat jij je geprikkeld voelt? Licht, geluid, een te overvolle agenda, een drukke werkdag waarop je de hele dag een overload aan informatie binnen krijgt, te weinig slaap, een verstoord eetpatroon, een felle lucht, negatieve mensen die je energie slurpen. Het kan een hele waslijst zijn aan dingen die je triggeren maar zodra je dat voor jezelf in kaart hebt gebracht, kun je maatregelen nemen.

Grenzen aangeven

Ja hoor, daar is ‘ie weer: grenzen aangeven. Maar dat kan je pas doen, als je weet wat je grenzen zijn en wat de triggers zijn die je prikkelen. Wanneer bereik jij je maximum en is het echt voldoende? Wanneer zeg jij een keer nee? Zoek uit voor jezelf wanneer het genoeg is en zeg gewoon eens nee als je merkt dat je er geen zin in hebt of het nu even niet aankan. Ik weet dat nee zeggen een moeilijke is maar het is wel de enige manier om je grens aan te geven en voor jezelf te kiezen.

Rust, rust, rust

We leven in een drukke wereld. Een wereld waarin we veel moeten, veel informatie tot ons krijgen (hallo social media en smart phones) en eigenlijk continue bezig zijn. Om overprikkeling te voorkomen of van te herstellen, is rust een van de belangrijkste dingen. Pak je rust. Zorg voor herstelmomenten gedurende de dag of week en bouw heel bewust rustmomenten in. Zoek uit wat voor jou werkt en waardoor jij rust krijgt. Als dat bijvoorbeeld een paar minuten op de wc zitten is gedurende je werkdag, doe het gewoon.

Ik vond en vind het nog steeds een van de minst leuke dingen maar als ik thuis kom na een lange dag, dan moet ik even rusten. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat ik nog wat aan mijn avond of rest van de dag heb. Inmiddels voel ik het aan wanneer ik dit nodig heb maar dat is iets wat ik ook heb moeten leren.

Schuldgevoel

Ik vond vooral het schuldgevoel heel erg moeilijk om mee om te gaan. Afspraken afzeggen omdat ik mij niet goed genoeg voelde, schuldgevoel ten opzichte van mijzelf omdat ik na een lange dag moest rusten of gewoon een keer nee zeggen omdat ik mij niet prettig bij een situatie voelde. Ook heb ik moeten besluiten om afscheid te nemen van mensen die mij geen energie meer gaven. Diep van binnen gaf dat op het moment zelf ook een schuldgevoel.

Maar zou je je eigenlijk schuldig voelen als je voor jezelf kiest op een moment dat het je even allemaal teveel wordt? Ik denk van niet .. het gaat immers om jou en om niemand anders.

Wees liefdevol

Een ontzettend belangrijke les waar ik nu nog steeds mee bezig ben is liefdevol naar mijzelf toe zijn. Niet meer doorrennen maar af en toe stil staan. Niet de lat continue hoger leggen en mijzelf met een zweep slaan omdat ik het niet kan waarmaken. Frustraties helpen namelijk niet bij het ontprikkelen. Believe me, ik kan het weten ;-).

Kijk altijd naar wat jij nodig hebt en hoe jij je voelt. Check continue bij jezelf wat er gaande is. Hoe voel ik mij? Waar heb ik last van? Waar word ik blij van? Hoe is de balans tussen kunnen en willen? Wat moet ik echt doen en wat kan ik laten?

Wat doe jij om overprikkeling tegen te gaan?

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock