Selecteer een pagina

ff604f876f8dc5c911bf1c6761302b06

Gisteren las ik op de blog van Teni van Fitbeauty een hele openhartige blog over de angsten waar zij op dit moment tegenaan loopt en wat een leidende draad in haar leven is. Angsten zijn iets waar ik toevallig zelf al heel lang mee bezig ben en ook afgelopen week besprak met MarieCke tijdens ons personal training gesprek. Onbewust heb ik heel veel angsten en daar laat ik mij ook door leiden. Misschien iets wat je aan mijn buitenkant niet ziet maar wat van binnen wel dergelijk een hele grote rol speelt in wat ik doe en hoe ik dingen doe. Ik denk dat iedereen zijn portie angsten heeft waardoor het leven wordt bepaald.

eddce58ff8e1319e4518d45b76dd9153

Angst is in bepaalde situaties niet slecht. Reële angst kan een goede raadgever zijn als het gaat om gevaarlijke situaties zoals een brand of een andere bedreigende situatie. Maar je hebt natuurlijk ook de irreële angsten zoals de wereld die vergaat of ouder worden of de angst om dood te gaan. Angsten waar je feitelijk niet heel veel aan kan doen en die wel je leven kunnen gaan verpesten als ze heel groot worden. Dat is namelijk wat angst doet. Angst geeft stress, zet je hart op slot, werkt in sommige gevallen verlammend, kan je ziek maken en het zet je in de overlevingsmodus. Angst kan je ervan weerhouden om nieuwe stappen te zetten. Angst kan je ervan weerhouden om voor jezelf op te komen of om beslissingen te maken die in je eigen voordeel werken. Het weerhoudt je feitelijk om te leven en te genieten.

423e6427152e0acbbea43f92ee0d2ef4

Een van mijn grootste angsten is de controle kwijt raken en eenzaamheid. Controle en grip kwijt raken over mijn leven (baan kwijt raken, geen geld hebben, alles verliezen, mijzelf verliezen in oud gedrag), controle kwijt raken over mijzelf, controle kwijt raken op de wereld om mij heen en alleen over te blijven, angst om anders te zijn, angst voor pijn en verdriet, angst om voor mijzelf op te komen en te doen wat ik wil en angst om te falen. Eten was altijd mijn controle en grip op het leven want ik kon bepalen wat ik in mijn mond stopte en ik wist dat het mijn angsten en gevoelens zou bedekken met een laagje vet en suiker. Net als dat gold voor geld uitgeven. Het zette alles even stil, het kalmeerde even alle gedachtes en angsten en heel even was ik Queen of the world. Maar ja, de oplossingen hebben mij niet gebracht wat ik nodig had. Verrassend hé? Door heel krampachtig te leven en maar continue bezig te zijn met mijn angsten (want stel je voor dat), belemmer ik mijzelf ontzettend in het leven. Ik kies liever voor veilig want dan neem ik geen risico en hoef ik ook niet bang te zijn om te falen. Ik maak mijn dromen en wensen liever kleiner want dan weet ik zeker dat ze uitkomen. Ik kies liever voor de makkelijke weg want dan hoef ik niet te knokken en voor mijzelf op te komen. Angst verlamd mij soms letterlijk. Ik doe maar liever normaal want dan doe ik al gek genoeg. Angst is een slechte raadgever want het zorgt ervoor dat ik niet dat doe wat ik het liefste wil en dat ik niet voluit durf te leven.

60ee8856fcb485da73a70e6f03de0464

Waarom laten wij ons leiden door onze angsten? Waarom bepalen onze angsten ons leven? Wat is het dat wij angstig zijn om stappen te zetten die ons veel verder zullen brengen in het leven? Waarom zijn wij bang om te vallen en te falen? Waarom durven wij bepaalde dingen niet en laten ons hele leven daardoor leiden? Vragen die je kunt gebruiken om je angsten te onderzoeken en uit te zoeken wat het is dat jouw leven bepaald. Word je bewust van je angst, de gevoelens en gedachten die daarbij horen en analyseer je overlevingsgedrag wat je jezelf hebt aangeleerd. Wees eens perfectly imperfect (perfectionisme is geen goede eigenschap overigens), accepteer dat onprettige gedachten bij het leven horen en probeer ze om te keren in positieve gedachten. Des te vaker je dat doet, des te makkelijker gaat het worden. Kom in beweging en beat those fears! Als er iets is wat ik het afgelopen jaar heb geleerd, dan is het wel dat soms “gewoon” doen de enige manier is waarop je een angst kan overwinnen. Een jaar geleden kreeg ik braakneigingen van alleen de geur van yoghurt en tegenwoordig begin ik mijn dag altijd met yoghurt. Het kost soms moeite en door uit te proberen waar jij je prettig bij voelt, is de enige manier om over je angsten heen te komen. Zo ben ik ook over mijn angst voor yoghurt heen gekomen ;-). Ik zou nu natuurlijk heel irritant “let it goooo” kunnen gaan zingen, maar dat zal ik jullie besparen maar hoe fijn zou het zijn om bevrijd te zijn van je angsten en vrij en 100% te kunnen leven? Denk eens aan al de dingen die je zou kunnen doen als je niet bang zou zijn?

Wat zijn jullie angsten? Hoe gaan jullie daarmee om?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin