Mind Your Step Monday: Balanceren in bewustwording

b0f7323acb1f43cf870d3a3cc5eab003

In de periode dat mijn leven een rotzooi was en ik mij op zijn zachtst gezegd niet zo heel erg gelukkig en blij voelde, was een van mijn favoriete kreten om te roepen dat ik in balans moest komen en ik balans wilde vinden. Want dat was volgens mij de oplossing van al mijn problemen: balans. Ik keek in die tijd graag naar anderen en bij iedereen leek het leven geweldig en blij. Maar vooral heel erg in balans. Op dat moment was het gras altijd groener bij de buren en maakte het mijn eigen ellende alleen nog maar groter want ik kon dat nooit bereiken. De balans was heel ver te zoeken. Ik voelde mij gewoon ontzettend uit balans en dat werd alleen maar versterkt door mijn gevoel van het goed moeten doen.

78dbd99a91d54c96a5ccac0cddb587a1

Inmiddels gaat het heel erg goed met mij en voel ik mij ook heel erg goed, balans is niet iets waar ik nu nog veel over nadenk omdat ik je balans vinden eigenlijk een on-going proces is en ik ben denk ik op dit moment in de juiste balans. Net als een weegschaal die blijft ook continue in beweging. Het leven is geen rechte lijn en je zal altijd blijven balanceren. Maar je bent zelf verantwoordelijk voor een fijn leven en dus een balans voor jezelf vinden. En als we het dan over balans hebben, balans is ook goed voor jezelf zorgen en dus zat ik afgelopen week bij de fysiotherapeut.  Een van de dingen die mij al heel lang tegenhield was pijn in mijn lichaam. Een pijn die ik voornamelijk afschreef aan mijn overgewicht. Pijn in mijn knieën begon erbij te horen. Maar de pijn in mijn heup en onderrug waren van een andere orde en kon ik niet zo goed een plaats geven. Maar het was ook iets waar ik al jaren mee liep en eigenlijk als normaal was gaan vinden. Tot ik afgelopen maanden weer op mijn oude niveau ging sporten en bijna dagelijks ermee bezig was. De pijn werd heviger en heviger, zo erg dat er momenten waren dat ik niet eens meer kon zitten of lopen.

11aa6d061ae751430d7183e3b83a704c

Het was een interessante afspraak want wat blijkt? Ik ben lichamelijk ontzettend uit balans, ik sta zo scheef als de toren van Pisa. Nu overdrijf ik maar mijn bekken staat zo’n 1,5 cm scheef door een been wat langer is dan de andere. Al die jaren ben ik dus ook gewoon echt letterlijk uit balans geweest (ik heb hier zo ontzettend om moeten lachen en eigenlijk nog steeds want hoe grappig is als je zo drastisch op zoek bent geweest naar balans en dan sta je gewoon zo scheef als wat) en feitelijk is de oplossing heel erg simpel. Maar dit is een oplossing voor langere termijn en neemt de pijn niet weg. De pijn die ervoor heeft gezorgd dat ik deze week bijna niet heb kunnen sporten en heel erg bewust ervoor heb gekozen om rust te pakken. Dat hoort ook bij de coaching die Mind Your Step aanbiedt. Bewustwording van je gedrag. Oud gedrag omzetten in nieuw gedrag. Luisteren naar je lichaam. Dit had namelijk een heel groot frustratie punt kunnen zijn en had voor een grote terugval kunnen zorgen als het gaat om mijn eetstoornis. Maar dat gebeurde niet. Ik was mij ontzettend bewust van wat er met mijn lichaam gebeurde en ook wat er in mijn hoofd gebeurde. Ik realiseer mij nu hoe erg ik sporten nodig heb want als ik niet sport dan word ik onrustig en onrustig is de bron van mijn eetstoornis en verslaving. Ik had natuurlijk bij de pakken neer kunnen gaan zitten en mijzelf heel zielig vinden (vond ik ook hoor, don’t get me wrong) maar ik ben blijven bewegen. Een rustige loop training op de Bellicon (en dan dus maar niet met de training mee doen maar gewoon mijn eigen ding doen), oefeningen thuis om mijn heup minder gespannen te maken en wandelen door de duinen met mijn vader. Ook al heb je pijn, er is altijd wel een mogelijkheid.

5b13de365d0d04c87bc2340052aaf00b

De pijn heeft gezorgd voor een hele grote bewustwording. Een bewustwording als het gaat om uit balans zijn. Een bewustwording als het gaat om onrust. Een bewustwording in de verandering in mijn gedrag. Een bewustwording als het gaat om het belang van bewegen. Een bewustwording van mijn lichaam en het goed voor mijzelf zorgen. Een bewustwording van de knop die is omgegaan dankzij alles wat Mind Your Step te bieden heeft. Het is dus meer dan alleen een beetje op de trampoline springen ;-). En nu we weten waar het vandaan komt en dat er een oplossing voor is, gaat 2016 gewoon het jaar worden waarin ik volledig in balans kom en het gaat feitelijk gewoon vanzelf. Hoe briljant is dat?

Hebben jullie je balans al gevonden? Hoe gaan jullie om met pijn als het gaat om sporten?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin

Huishoudweken

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to Mind Your Step Monday: Balanceren in bewustwording

 1. Danoesje 29 februari 2016 at 07:38 #

  Wauw wat een goed stukje!
  Pijn herken ik gelukkig niet, de eeuwige strijd om ‘balans’ wel, in mijn geval door vele verhuizingen en daarmee gepaard gaande stress en onrust. Niet thuis voelen, weeeer wennen, spullen kwijt, druk in mijn hoofd, na een dag werken weer thuis komen in een huis dat niet het jouwe is. En een lijf dat daar op reageert en de hiermee samenhangende frustraties en wisselende energie.
  Gelukkig zijn is best moeilijk!

  • pluseenbeetje 29 februari 2016 at 20:20 #

   Dank je wel! Jeetje, dat klinkt heftig zeg al die verhuizingen. Gelukkig zijn is soms inderdaad best moeilijk en rete hard werken. Maar uiteindelijk wel de moeite waard. Soms moet je door de ellende heen voordat je het goede ziet 🙂

 2. Mark Jensen 29 februari 2016 at 09:45 #

  Wat ik onwijs mooi vind aan je verhaal: je focust op wat je wél kan. En dat zorgt voor balans vind ik. Ga zo door! ! !

  • pluseenbeetje 29 februari 2016 at 20:19 #

   Change of mindset .. de goede dingen wel zien en doen. Stukje bewustwording ook.

 3. Nesrin 29 februari 2016 at 16:24 #

  Ik sluit mij aan bij Mark.

  Ik denk dat je met een positieve mindset snel balans zult vinden alleen is het som verdomd moeilijk om het knopje voor een positieve mindset aan te zetten. Die gaat echt wel bij iedereen een keer uit, gras bij een ander lijkt groen maar dit is bedrog.

  • pluseenbeetje 29 februari 2016 at 20:18 #

   Klopt helemaal. Die positieve mindset is soms heel moeilijk. Helemaal als je door een rot tijd gaat en het gras echt groener lijkt bij de buren. Maar het kan wel. Het is inderdaad die knop vinden en de mooie en positieve dingen weer gaan zien.

 4. nanda 29 februari 2016 at 17:12 #

  Om in balans te komen moet je eerst voelen wat het is om uit balans te zijn. Jij hebt dat de afgelopen jaren in zowel geestelijke als lichamelijke zin mogen merken, en daardoor ga je straks ook echt voelen wanneer je voor jou gevoel in balans bent!:)
  Je bent goed bezig, blijf luisteren naar je lichaam en zorg er goed voor!

  • pluseenbeetje 29 februari 2016 at 20:17 #

   Helemaal waar! Dit jaar ga ik helemaal in balans komen op alle vlakken 😀

 5. Jenn 4 maart 2016 at 10:21 #

  Wat goed zeg! Mooie blog heb je ook, ik ga je volgen.

  • pluseenbeetje 5 maart 2016 at 15:47 #

   Aah thx! Leuk dat je mij gaat volgen 🙂

Geef een reactie