Selecteer een pagina

96a53130e0b8e059a042c8300ec4ba0d

Afgelopen weken heeft stoere Leonie van Lipoedeemdame ervoor gezorgd dat lipoedeem eindelijk eens wat meer in het nieuws kwam en dat het effect van lipoedeem duidelijk in beeld werd gebracht. Een van de dingen die mij opviel was dat veel mensen nog steeds blijven denken dat mensen met lipoedeem “gewoon” dik zijn en daarop ook meteen oordelen. Daarom vandaag een gastblog van Nanda over of mensen met lipoedeem “gewoon” dik zijn of dat er meer aan de hand is.

“ Jij Lipoedeem, je bent gewoon dik! Kom maar eens met je luie reet van de bank, ga eerst maar eens sporten dan val je vanzelf af?”

0636d69a69e8fbb128da1ef75d2b1e71

Dit is een hele kwetsende opmerking en ook totaal niet terecht. Mensen beseffen nog te weinig wat ze met dit soort opmerkingen de ander aan doen. Was het maar zo simpel, kon je maar gaan sporten, diëten en dat je dan van je klachten af was. Helaas is dit niet de oplossing voor mensen met lipoedeem. Er zijn zelfs schrijnende gevallen bekend van meiden die zo geobsedeerd werden door diëten dat ze anorexia kregen, maar helaas ook dan blijven de benen dik.

Ongelimiteerd eten

lipoe

Wil ik hiermee zeggen dat mensen met lipoedeem een vrijbrief krijgen om te eten wat ze willen zonder dat ze hoeven te sporten of welke andere vorm van beweging dan ook?

9b8991482781de600d3ee0a3dbc0647f

Nee juist niet, toename van het lichaamsgewicht zal resulteren in toename van vet op de plaatsen van lipoedeem. Uit onderzoek is wel naar voren gekomen dat het belangrijk is dat mensen actief worden/blijven. Het is dan wel belangrijk dat je een bewegingsniveau zoekt wat bij jou past, wat zorgt dat je lekker actief bezig bent zonder dat je jezelf overbelast. Voorbeelden hiervan zijn; lopen, fietsen, zwemmen en sinds kort worden er ook goede resultaten geboekt met de Bellicon. Echter sporten zoals volleybal, handbal, hardlopen en squashen word afgeraden omdat dit behoorlijk wat vraagt van je gewrichten. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en kijk eens goed of jij voldoende beweegt volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen?

Wel of niet diëten?

lipoe-2

Het wordt mensen met lipoedeem juist ten strengste afgeraden om heel intensief te diëten, dit omdat het simpelweg geen effect heeft op je klachten. Zoals ik hierboven al scheef ook al heb je anorexia, je benen blijven. Soms worden er wel goede resultaten geboekt met koolhydraat arme/beperkte diëten maar het beste is nog om gewoon normaal te eten. Dit betekent dat je alles mag maar met mate, eet met regelmaat, kleine hoeveelheden en ontzeg jezelf vooral geen producten want dit zorgt er vaak vroeg of laat voor dat je juist eetbuien krijgt. Regelmatig kleine hoeveelheden eten zorgt er op langer termijn juist voor dat je afvalt. Kortom; geen dieet maar een verandering in eetpatroon kan al veel voor je betekenen (net als ieder ander, ook voor mensen zonder lipoedeem is dit het beste advies).

9c11da309ec12bb40f84f23c127a353f

Daarnaast wordt het ook afgeraden om te beginnen met plastabletten, deze zullen geen effect hebben op je klachten en kunnen alleen maar schadelijk zijn. Pas daarom goed op wat je voorgeschreven wordt! Ook de chirurgische behandeling in de vorm van wegzuigen van vet (liposuctie) bijvoorbeeld rond de knieën of het onderbeen word nog weinig toegepast. Dit heeft te maken met het feit dat deze operatie schadelijk is voor je lymfebanen en je hiermee dus indirect lymfoedeem tot gevolg kan hebben. Soms is er wel een indicatie voor deze behandeling, maar hiervoor zijn er speciale multidisciplinaire behandelprogramma’s.

Wat is dan wel effectief bij lipoedeem?

5f74327476876146b15c7636063f372c

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om steunkousen te gaan dragen, laat deze altijd bij een specialist aanmeten. Zeker voor mensen met de pure vorm van lipoedeem is het dragen van steunkousen geen pretje. Dit omdat er van buitenaf veel druk op je benen word uitgeoefend, maar wanneer het lukt om door te zetten word het dragen van steunkousen op langer termijn als prettig en pijn verminderend ervaren.

c69850739436a87bd4548aeb04f5718e

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om behandeld te worden door een huid en/of oedeemtherapeut. Deze therapeut heeft een speciale opleiding gedaan waardoor hij/zij in staat is om je middels manuele lymfedrainage te behandelen. Dit is een hele zachte vorm van massage waarbij de therapeut je lymfestelsel stimuleert om het overtollige vocht af te voeren. Dit kan soms gecombineerd worden met lymfetaping, zwachtels en/of steunkousen. Omdat het effect heeft op je vochtafvoer is het voor de zorgverzekering alleen van toepassing bij mensen met veneus- en of lymfoedeem en alleen in deze gevallen zal er mogelijk een vergoeding zijn van uit de zorgverzekering voor deze behandeling.

Máár zoals eerder al beschreven ontstaat vaak bij lipoedeem in een later stadia een combinatie van lipoedeem en lymfoedeem, waardoor het toch mogelijk is om deze behandeling vergoed te krijgen van je zorgverzekering. Zelfs wanneer je geen lymfoedeem hebt kan deze behandeling erg prettig voor je zijn, het is dus zeker raadzaam om eens een afspraak te maken met een huid- en/of oedeemtherapeut bij jou in de buurt. Jullie kunnen dan samen kijken of een behandeling voor jou effectief kan zijn.

Daarnaast kan het erg raadzaam zijn om eens contact op te nemen met een P.O.H (praktijk ondersteuner huisarts) of een psycholoog mocht je toch psychisch lijden onder je lichamelijke aandoening. Mensen onderschatten het effect van deze chronische aandoening op de kwaliteit van leven, maar het is zwaar om te leven en actief te blijven functioneren in je dagelijks leven.

Heb je na het lezen van deze blog vragen, stel ze gerust. Wie weet krijg je direct antwoord en anders via een nieuwe blog. Daarnaast horen we (Marije & ik) graag over welke medische aandoeningen/problemen je nog wat meer informatie wilt zodat we opnieuw een leuke (medische) blog kunnen maken.

Liefs Nanda

(fysio- en oedeemtherapeut)

Oproep:

Ben jij een dame met lipoedeem, het maakt niet uit in welk stadia en wil jij voor ons op de foto in een t-shirt/topje en onderbroek zodat we een mooie reportage kunnen maken waarmee we nog meer aandacht kunnen vragen voor lipoedeem laat het ons dan weten!

De foto’s worden alleen met jou toestemming gebruikt op deze blog!

Follow my blog with Bloglovin