Selecteer een pagina

veelgestelde-vragen-over-documentaire-emma-wil-leven

Afgelopen week zond BNN de documentaire “Emma wil leven” uit. Een documentaire over het leven van Emma die al vanaf haar 12e struggelt met de eetstoornis Anorexia Nervosa. Op deze jonge leeftijd gaat zij al in behandeling en na jaren van behandeling, wordt zij op haar 18e uitbehandeld verklaard. Maar Emma wil niet opgeven en wil nog vechten voor haar leven. Haar laatste strohalm is de vestiging van Human Concern in Portugal waar zij samen met het team van Human Concern keihard gaat knokken om haar strijd te overleven. Ver weg van haar ouders, zussen, familie en vertrouwde omgeving, lukt het Emma om een opleving te krijgen maar uiteindelijk verliest haar lichaam de strijd. In de documentaire worden de laatste maanden van Emma’s leven maar vooral strijd en wil om te leven getoond. Een documentaire die Nederland wakker liet schrikken over de verwoesting die een eetstoornis veroorzaakt en de geweldige strijd die iemand moet voeren die een eetstoornis heeft.

Emma wil leven

wat-emma-heeft-los-gemaakt

Het was Emma’s wens om een documentaire te maken over haar strijd tegen Anorexia Nervosa. Een documentaire die heel positief start met een meisje die vrolijk op de fiets zit en de wereld laat zien dat zij weer kan fietsen. Zoals zij het zelf noemt een wereld primeur wat later ook blijkt uit de documentaire als je de strijd van Emma ziet en de talloze keren dat zij werd opgenomen tijdens haar strijd tegen de Anorexia. Uiteindelijk werd de documentaire waarvan Emma hoopte haar herstel te laten zien, een documentaire over de wil om te leven maar een lichaam wat niet verder kan door de Anorexia.

Verwoestend

307f46478197d090b4f6dc7cc1137c33

De meiden van Proud 2 b me schreven er al een blog over maar het is niet alleen Anorexia Nervosa die een verwoestende werking heeft. Elke eetstoornis is in de basis hetzelfde, iedereen met een eetstoornis vecht tegen dezelfde duivel en iedere eetstoornis is verwoestend. Anorexia heeft een zichtbaar effect op het lichaam, wat ook te zien was in de documentaire over Emma, maar ook boulimia, binge eating disorder en een NAO eetstoornis zullen lichamelijk een verwoesting kunnen aanrichten en maken je geestelijk helemaal kapot.

Behandeling

logo

Groot respect voor Human Concern die Emma op maat gecreëerde zorg boden en ervoor zorgden dat ze in haar laatste maanden de kans kreeg om te vechten voor haar leven in een fijne omgeving in Portugal. Zorg die totaal op Emma was aangepast en die bestond uit vooral heel veel liefde, af en toe een knuffel maar vooral mens zijn. Wellicht een hele controversionele manier van zorg verlening maar wel een manier waar een heleboel eetstoornis patiënten baat bij zullen hebben want het is vaak een hele eenzame strijd die zich in je hoofd afspeelt en waar continue een stemmetje tegen je roept dat je niet goed genoeg bent. Vaak is de enige manier om hierover controle te krijgen is door te rommelen met je eten en waar de standaard kant en klare eetstoornis behandelingen vaak niet toereikend voor zijn. Een eetstoornis gaat namelijk dieper dan alleen maar de patiënt weer aan het eten te krijgen.

Herkenning en emoties

caec6153a6f32315076c404d5acb9830

Ik heb de documentaire met een heleboel emoties en herkenning bekeken. Tranen vooral omdat ik het verschrikkelijk vond om te zien hoe een jong meisje van binnenuit wordt opgegeten door een eetstoornis. Tranen omdat deze documentaire laat zien wat een verwoesting een eetstoornis kan aanrichten. Tranen omdat ik de ouders van Emma zo ontzettend dapper vond dat zij hun dochter los konden laten en haar deze laatste reis lieten maken. Tranen omdat ik zo ontzettend veel herkende in het verhaal van Emma. Het gevoel, de eenzaamheid, de frustratie omdat je je niet begrepen voelt en de irritatie omdat niets meer lijkt te helpen. Het enige waar ik wel een beetje moeite mee heb is dat BNN na de documentaire niet meer aandacht schonk aan andere eetstoornissen en dat het vooral gericht was op Anorexia.

Mocht je de documentaire nog niet hebben gezien, dan kan je deze hier terugkijken. Worstel je nou zelf met eten en herken je dingen uit de documentaire, zoek dan alsjeblieft hulp en schaam je hier niet voor.

Hebben jullie de documentaire “Emma wil leven” gezien? Wat vonden jullie hiervan?

Take care!

xoxo

Follow my blog with Bloglovin