Leven met lipoedeem: veilige zone, onzekerheden en twijfels

De afgelopen weken is mijn leven in een stroom versnelling geraakt. Waar ik eerst nog wat terughoudend en angstig was over de liposculptuur voor de lipoedeem in mijn benen, zo tekende ik 2 weken geleden de operatie offerte en heb ik inmiddels 3 operatie afspraken staan (zonder dat de financiën helemaal rond zijn). Ineens komt het allemaal heel dichtbij en merk ik aan mijzelf dat, hoewel ik er ontzettend naar uit kijk en niet kan wachten tot het zo ver is, ik ook heel erg word geconfronteerd met mijn eigen angsten en onzekerheden.

Hoe belemmerend de lipoedeem in mijn benen ook is en hoe erg ik het ook ben gaan haten, toch is het ook al jaren een hele veilige zone waar ik mij heel makkelijk achter kan verschuilen. Het is mijn bescherming geworden. Des te meer mijn benen groeiden, des te onzekerder werd ik en slechter werd mijn zelfbeeld. Hoe hard ik er ook aan werkte om dit te verbeteren, altijd waren mijn benen weer een reden om vooral geen stap verder te zetten, geen relatie aan te gaan, nooit op foto’s willen of bij voorbaat al af te haken bij nieuwe kansen die zich voordeden want “ik zou toch wel afgewezen worden op mijn uiterlijk”. Des te meer ik mij verschool achter mijn lichaam, des te kleiner voelde ik mij geestelijk worden.

Diep van binnen maakt het mij ook ontzettend verdrietig dat een ziekte als lipoedeem zoveel effect heeft op mijn leven en het zo diep geworteld zit. Maar wat gaat er gebeuren als de drie operaties achter de rug zijn? Dan heb ik niet meer de benen waar ik mij achter kan verschuilen als er een kans voorbij komt. Wat altijd mijn veilige bescherming was, zal er dan niet meer zijn in de mate waarin het er nu is. En dat vind ik eng. Ik vind het doodeng want wat gaat het allemaal met mij als persoon doen? Ga ik mij dan beter voelen over mijzelf en wie ik ben? Ga ik dan eindelijk in mijn kracht staan en het leven bij de ballen grijpen om alle kansen te benutten? Durf ik dan wel eindelijk de stappen te zetten die ik nu maar niet neem want dan faal ik tenminste ook niet.

Ik heb er nooit dusdanig bij stil gestaan dat ik mij zo heb laten tegenhouden door hoe ik eruit zie. Of misschien walste ik er wel overheen als een soort tegen mechanisme want als ik er niet bij stil sta, dan is het er ook niet en kan ik gewoon lekker in mijn veilige comfort zone blijven waar voor nu het oké is. Mijn eigen soort overlevingsmechanisme om maar niet bezig te hoeven zijn met mijn verdriet en onzekerheid. Maar als ik de stap zet om mij te laten opereren, dan wil ik niet meer als een wals door het leven gaan en maar alles opzij schuiven met allerlei excuses waarom het niet kan. En dat vind ik verwarrend, eng en ik weet niet goed hoe ik hiermee kan omgaan.

Maar goed, het is nog niet zo ver want de eerste operatie is pas op 7 juli a.s. gepland dus ik heb nog “even” om met mijzelf aan de slag te gaan en te gaan bedenken hoe ik dit allemaal ga aanpakken. Ondanks mijn angsten en twijfels, kan ik niet wachten tot het zo ver is.

Take care!

xoxo

Bron quotes: Shutterstock

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to Leven met lipoedeem: veilige zone, onzekerheden en twijfels

 1. Jolanda 12 maart 2018 at 08:07 #

  Wat spannend allemaal zeg!! Ik vind het echt zo goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik heb zelf ook lipoedeem namelijk en ben door jou ook aan het denken over liposculptuur. Ben er zelf ook zo onzeker door. Zo verheug ik me op onze vakantie in juni maar kijk ik er ook als een berg tegenop omdat ik in bikini moet of een korte broek aan kan. Ben echt benieuwd hoe het straks voor je gaat zijn!

 2. Ilse Fortuin 12 maart 2018 at 08:21 #

  Lieve Marije,

  Wederom een mooie blog. Ik heb een vraag aan jou. Je heb de beslissing genomen om de operaties te laten uitvoeren, zou het dan niet zo kunnen zijn dat je onbewust je “veilige haven” al losgelaten hebt?

 3. Darina 12 maart 2018 at 08:36 #

  Heel spannend allemaal en ik begrijp de onzekerheid heel goed! Gelukkig heb je de tijd om naar de datum toe te leven…

 4. Melissa 12 maart 2018 at 10:08 #

  Ik heb mijn eerste liposuctie vorig jaar september gedaan. Wat je vooral moet doen is focussen op jouw ademhaling en hartslag (dat zorgde bij mij voor dat ik niet zo’n pijn had tijdens de operatie). Ik kan nu veel meer lopen en kan ook langer staan en dat zonder pijn. Heb nog 4 operaties te gaan en voor zover ben ik nieten meer aangekomen. Ben met zelfmanagement bezig en ga waarschijnlijk dit jaar een opleiding volgen

 5. Daenelia 12 maart 2018 at 11:51 #

  Als ik het zo inschat, want ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee, zul je je eerst gewoon op jezelf en je gezondheid focussen. Onzekerheid of slecht zelfbeeld staat dan even op stop, ik denk zelfs dat dat vanzelf op stop gaat omdat je echt met iets heel anders bezig bent.
  Daarna denk ik dat je je steeds beter gaat voelen, gewoon fysiek. Dat klachten minder worden en dat je meer kan. (Zoals Melissa aangeeft, zie ik). Daardoor hebben nare gedachten ook minder kans om je in hun greep te krijgen! Je schaamte zal wegsmelten! En dan zie je dat je je nooit echt ergens onzeker voor hoefde te voelen. Dat dat allemaal in de reacties van anderen zit, en die heb je niet onder controle.
  Neem elke dag zoals het komt. Ik weet zeker dat je elke dag sterker wordt en dan komt ook het besef dat af en toe het risico nemen om uit je comfort zone te komen alleen maar goed is. Oók als het niet helemaal uitpakt zoals je denkt of hoopt. Daar heb ik dan wel weer persoonlijke ervaring mee…

 6. Sonja 12 maart 2018 at 21:19 #

  Het is ook moeilijk om die overleving aan de kant te zetten. Het is eng, het is spannend… echter je kunt dit het beste met kleine stapjes doen en met goede, positieve ervaringen. En is het negatief, niet terugvallen, maar weer proberen!
  Je bent een sterke vrouw, dat voel ik!

 7. Nesrin 12 maart 2018 at 22:08 #

  Wat ben je mooi en openhartig. Het is allemaal zo spannend en ik hoop dat je alle operaties goed doorkomt en dat het herstel vlot en goed gaat.

 8. Irene Terlouw 13 maart 2018 at 06:48 #

  Jeetje Marije wat stoer van je en bijzonder dat je het met ons wil delen. Ik heb mij 2 dagen geleden aangemeld, weet sinds twee jaar dat ik lipoedeem heb. Heb al in de zwachsels gezeten en draag iedere dag mijn steunkousen. Ik wil heel graag aan het eind vh jaar liposuctie laten doen, dus zal je blog goed in de gaten houden. Bedankt voor het delen. Groet Irene

 9. Annette 13 maart 2018 at 20:10 #

  Mooi hoor dat je ons zo mee neemt in je leven. Ik ga het met veel fascinatie volgen en geloof echt dat het goed voor je gaat uitpakken. Zoals je kunt verwachten zal het met vallen en opstaan gaan maar stay positive en ook op slechte dagen want die mogen er ook zijn zullen we er voor je zijn! Succes

 10. Jacqueline 14 maart 2018 at 19:28 #

  Wat een spannend traject ben je ingegaan. Succes met alles!

Geef een reactie