Selecteer een pagina

Eén van de dingen die ik veel hoor van dames met lipoedeem is dat het krijgen van de diagnose vaak een lange strijd is. Ik zelf heb een hele lange weg moeten bewandelen voordat er een arts was die de lipoedeem meteen herkende. Een hele lange weg waarin ik vaak boos, verdrietig en gefrustreerd was. Boos op de wereld, boos op mijn lichaam en vooral ontzettend boos op mijzelf. Want hoe was het mogelijk dat mijn lichaam maar bleef groeien? Ik was een zwakkeling, saboteur en ik kon niets goed doen. Des te langer het duurde  voordat het duidelijk werd wat er met mijn lichaam aan de hand was, des te strenger werd ik voor mijzelf en des te hoger ging ik de lat leggen. Ik mocht dan een op hol geslagen lichaam hebben maar dan moest ik wel op andere gebieden het goed doen.

Intense haat

Des te strenger ik voor mijzelf werd, des te moeilijker vond ik het leven. Elk lelijk woord wat ik tegen mijzelf kon zeggen, heb ik wel gezegd. Ik vond mijzelf een loser, niets waard, een lelijke dikzak en vooral iemand die gefaald had in het leven want moest je mij nou zien met mijn vervormde lichaam. Het begon een vicieuze cirkel te worden waar ik niet meer uit kwam en waarin de haat naar mijn lichaam steeds groter werd. Er zijn tijden geweest waarin ik mijzelf en mijn lichaam werkelijk intens heb gehaat en constant riep dat mijn benen eraf moesten.

Veni, vidi, vici

In 2014 koos ik voor mijn verjaardag een armband uit met de tekst veni, vidi, vici. Op dat moment zat ik niet lekker in mijn vel en kon ik voor mijn gevoel de wereld even niet meer aan. Ik had een krachtige statement nodig die mijn leidraad in het leven zou worden. Elke keer als ik het moeilijk had, als iets tegenzat of als ik keihard voor mijzelf was, kon ik naar mijn armband kijken en had ik een kleine reminder. We zijn nu bijna 4 jaar verder en de armband zit nog steeds om mijn linker pols. De tekst draag ik bij mij in mijn hart. Elke dag herinner ik mijzelf eraan waar ik nu sta en van hoe ver ik ben gekomen. Ik ben een strijder, een lipoedeem strijder, een fybro strijder maar vooral een mij strijder die gaat voor zelfliefde.

Zelfliefde

De laatste 8 maanden zijn een rollercoaster geweest waarin zelfliefde een groot en vooral belangrijk thema was. Iets wat ik heel lang gemist heb omdat ik alleen maar naar de negatieve dingen kon kijken. Niet langer mijzelf met een zweep slaan als ik naar mijn maatstaven iets niet goed deed . Niet langer de lat zo enorm hoog leggen dat het haast onmogelijk is om deze te behalen. Niet langer mijn lichaam vergelijken met andere lichamen. Mild naar mijzelf leren kijken (oké, eerlijk is eerlijk, van deze kreeg ik in het begin echt kokhals neigingen) en accepteren dat ik ben wie ik ben. En jongens, wat was dat moeilijk want het enige wat ik zag was mijn door lipoedeem aangetaste lichaam en voelde ik de frustraties omhoog komen. Simpele oefeningen als mijn benen insmeren als liefdevol gebaar, werden een enorme opgave. Maar ik deed het en met babysteps kom ik steeds dichter bij mijzelf, het accepteren van mijzelf en mijn lichaam maar vooral bij het lief vinden van mijzelf.

ps. Ik vind je lief

Het werd tijd om deze periode te ondersteunen met een quote die alleen maar zelfliefde uitstraalde. Een quote die alles omvat als het gaat om mijzelf lief vinden. Een herinnering die mij bewust maakt van het feit dat ik mijzelf lief mag vinden, ondanks mijn lichaam, ondanks hetgeen ik in het leven heb gedaan, ondanks de soms negatieve gedachten die ik over mijzelf heb. Een quote vol liefde die mijzelf eraan herinnert dat ik vooral mijzelf lief vind. Want laten we wel wezen, als ik mijzelf niet lief vind, wie gaat mij dan lief vinden?

Ik vond deze reminder weer in een armband. Weer eentje die ik om mijn linkerpols kan dragen, dicht bij mijn hart. Dit keer een rosé gouden armband van Kus Terug met de tekst ps. Ik vind je lief. Soms heb je zo’n tekst nodig om al die negatieve dingen die je over jezelf denkt, te kunnen verslaan. Een dagelijkse reminder dat je meer bent dan alleen je negatieve gedachten en een lichaam die niet mee werkt. Voor mij is dit de ultieme tekst voor zelfliefde en mild zijn naar jezelf. Ik voel mij hier goed bij want naast mijn krachtige veni, vidi, vici die mij er altijd aan zal herinneren dat ik altijd zal overwinnen, mag ik nu overwinnen en tegelijkertijd lief zijn voor mijzelf.

Denk er eens over na wat jij nodig hebt om lief te zijn voor jezelf. En mocht je nou ook zo’n mooie reminder willen hebben waar je dagelijks naar kunt kijken, check dan zeker even de webshop van Kus terug want er zijn nog veel meer mooie en inspirerende armbanden.

Take care!

xoxo

Bron quote afbeeldingShutterstock

Deze blog is tot stand gekomen middels een samenwerking. Deze samenwerking is niet van invloed op mijn mening m.b.t. het genoemde product.