Selecteer een pagina

In de zomermaanden lijkt het ieder jaar weer een trend te worden: commentaar op “dikke” mensen. De moraal ridders staan weer op zodra de temperaturen omhoog gaan en vinden het nodig om hun kritiek op “dikkere” mensen te uiten. Zo las ik zaterdag een column in Trouw van een dame die al eerder de nodige kritiek kreeg te verduren omdat zij ooit verkondigde een hekel te hebben aan dikke mensen. Kennelijk vond ze het toch weer nodig om haar pennetje in haar gifbeker te dopen en haar mening de wereld in te gooien over dikke mensen en kwetswinst. Het fascineert mij iedere keer weer hoe mensen het nodig vinden om hun mening te verkondigen over anderen en denken dat dit gewoon oké is.

Kwetswinst

Volgens mevrouw Zwagerman (zal haar dan ook maar met naam benoemen) kun je namelijk tegenwoordig een mooie carriére opbouwen op gekwetst zijn en als voorbeeld noemde zij de body positivity beweging naar aanleiding van een artikel over een aantal vollere dames die een praatgroepje hadden waarin ze “klagen” over wat andere mensen van hun lijf vinden. Ik heb de column een aantal keer gelezen en kreeg af en toe braak neigingen van hetgeen mevrouw Zwagerman allemaal durft neer te pennen. “Want wie positief over zichzelf is, heeft geen supportgroep nodig” of “je hoeft je niet gekwetst te voelen. Maar je hoeft ook niet te kwetsen”. Vooral deze laatste vond ik fascinerend want haar hele stuk staat bol van kwetsende woorden.

Kennelijk heeft mevrouw Zwagerman niet geleerd van de laatste keer dat ze besloot wat te schrijven over de vollere medemens en lift ze zelf ook mee op “kwetswinst” want in haar column van zaterdag moet ze toch even aanhalen over de storm die ze aanhaalde en hoe ze daardoor inkomsten verloren heeft. Waarin ze eerder “dikkere” mensen beticht van het behalen van winst uit gekwetst worden, zo haalt ze zelf nog even aan dat haar eerdere uitspraken ervoor gezorgd hebben dat ze inkomsten verloor. Waar ze duidelijk weer even haar frustraties moest uiten door kritiek te uiten op het feit dat er steeds meer dikke medelanders zijn, blijkt haar frustratie vooral bij haarzelf te zitten en slaat ze de plank volledig mis met haar beweringen. Het komt op mij over dat mevrouw Zwagerman eigenlijk zelf gewoon een beetje gekwetst is omdat zij niet gesteund werd in haar mening over “vollere” mensen en dat dit uiteindelijk een behoorlijke impact had op haar eigen leven. Iets met “what goes around, comes around” en dan nu maar zelf je winst halen met een giftige column waarin je nog maar even moet aanhalen hoe zielig het was dat je een shitload aan kritiek over je heen kreeg?

Open uitnodiging

Ik begin mij steeds meer te storen aan de kortzichtigheid van heel veel medelanders en het feit dat ze op de buitenkant een oordeel vellen zonder te weten wat het verhaal achter het plaatje is. Voor al deze mensen heb ik een open uitnodiging en dat is wel om te ruilen met een van de vele dames die te maken hebben met lipoedeem. Het liefst zou ik ze natuurlijk de verwijderde 35,5 liter vet uit mijn benen omhangen en ze daar op zijn minst een week mee te laten lopen. Gewoon om “eens te ervaren” hoe dit is maar vooral om te ervaren hoe vaak je wordt gekwetst als je lichaam niet overeenkomt met de standaardmaat. Voor al die moraalridders die het zo goed weten, stap eens in andermans schoenen en ervaar zelf waar je zo’n grote mond over hebt.

Voor alle zure citroenen die het nodig vinden om altijd maar kritiek te uiten, neem lekker een spaatje rood met een citroentje en krijg je zuurtje daaruit in plaats van kritiek te uiten op mensen die je niet kent. Het leven is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Niemand is perfect en iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Het zijn namelijk juist de zure mensen die ervoor zorgen dat mensen zich gekwetst voelen. Dus tijd om je citroentjes aan de kant te gooien, gewoon lekker van de zomer te genieten en vooral naar jezelf te blijven kijken. Dan weet je zeker dat je niemand kwetst.

Take care!

xoxo

Bron afbeeldingen: Shutterstock